29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaDanas se konstituira Hrvatski sabor: s juga u klupama ponovno Mato Franković,...

Danas se konstituira Hrvatski sabor: s juga u klupama ponovno Mato Franković, po prvi put Mišo Krstičević (SDP), Viktorija Knežević (CENTAR) i Dalibor Milan (HDZ)

Nakon poprilično turbulente predizborne kampanje i poslijeizbornih pregovaranja, danas bi, u 11 sati, trebao biti konstituiran 11. Hrvatski sabor. U saborske klupe ponovno ulazi dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dok će po prvi put u saborske klupe sjesti Mišo Krstičević (SDP) iz Ploča, Viktorija Knežević (CENTAR) koja u Sabor ulazi nakon što je Ivica Puljak svoj mandat stavio u mirovanje, kao i Dalibor Milan (HDZ) kao zamjena za Branka Bačića.

Na sjednici će novoizabrani zastupnici izabrat predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Osim toga, zastupnici će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati svoju dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Odluku o sazivanju prvog zasjedanja donio je predsjednik Milanović, na temelju odredbi Ustava i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Iako ju je sazvao, pitane je hoće li Milanović doći na prvu sjednicu. Nije došao ni 2020., što je bio prvi slučaj u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik nije sudjelovao.

Očekuje se da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, a predsjednik bi i treći put trebao biti Gordan Jandroković.

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će biti Furio Radin iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner biti će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

Novoizabrani zastupnici zatim će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Od 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i  Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

HDZ je nakon izbora koji su se održali 17. travnja skupio 78 potpisa dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović.

Za sada se ne može precizirati kada će Andrej Plenković Saboru predstaviti svoju treću vladu. Plenković je rekao da bi, “teoretski“, glasovanje o povjerenju novoj Vladi  moglo biti već u petak, ali da prije toga treba donijeti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava, te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Nakon izbora predsjednika, Sabor mora izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika.

MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivu sa zastupničkom dužnošću, kao što je primjerice dužnost ministra ili državnog tajnika, župana i slično, te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama.

O tome, prema Poslovniku, moraju obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije početka prve sjednice na kojoj, umjesto zastupnika koji su dali ostavku ili stavili mandat u mirovanje, sudjeluju njihovi zamjenici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA