29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDanas počinje državna matura. Sretno maturanti!

Danas počinje državna matura. Sretno maturanti!

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina danas u 9 sati počinje državna matura za koju se ove godine prijavilo 29.879 pristupnika, a maturanti će stečeno znanje provjeravati tijekom pet ispitnih tjedana.

Ljetni rok ispita državne mature trajat će od 31. svibnja do 27. lipnja.

Prvi tjedan ispita u utorak, 31. svibnja, otvaraju testovi materinskih jezika nacionalnih manjina – češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika koji je u 14 sati.

Idući dan, u srijedu, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 se piše latinski jezik (viša i niža razina).

U četvrtak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati. U petak ujutro polažu se obje razine njemačkog jezika, a u 14 sati vjeronauk i etika.

Drugi tjedan mature u ponedjeljak, 6. lipnja, otvara ispit iz biologije u 9 sati, a taj dan u 14 sati još se pišu obje razine španjolskog. U utorak ujutro polaže se geografija, a poslijepodne obje razine talijanskog.

U srijedu, 8. lipnja, na redu je politika i gospodarstvo ujutro, a kasnije obje razine francuskog. U četvrtak se prvo piše likovna umjetnost, a zatim logika, a u petak, 10. lipnja, prvo informatika pa povijest.

Treći tjedan mature počinje u ponedjeljak, 13. lipnja ispitom iz psihologije u 9 sati, a slijedi glazbena umjetnost u 14 sati. U utorak su na redu prvo fizika pa filozofija poslijepodne, a u srijedu kemija pa kasnije sociologija.

Četvrti tjedan mature rezerviran je za ispite hrvatskog jezika. Test iz hrvatskog za obje razine piše se u 9 sati u četvrtak, 23. lipnja, a esej se piše idući dan, u petak, isto u 9 sati.

Državna matura završava u ponedjeljak, 27. lipnja, ispitima iz obje razine matematike koji počinju u 9 sati.

Provedba ispita odvijat će se prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ove će godine u vrednovanju ispita državne mature sudjelovati 593 ocjenjivača.

Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je 13. srpnja, a konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja. Podjela svjedodžbi je 20. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 17. kolovoza, a završava 2. rujna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA