31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDanas na HRT-u pogledajte novi dokumentarni film o Festi sv. Vlaha

Danas na HRT-u pogledajte novi dokumentarni film o Festi sv. Vlaha

U povodu 1049. Feste sv. Vlaha na HRT-u 4 premijerno će biti prikazan novi dokumentarac „Dubrovački trombunjeri“, redatelja i scenarista Tonka Jovića i to danas u nedjelju, 31. siječnja, s početkom u 17 i 15 sati, te reprizno odmah po završetku procesije sv. Vlaha 3.veljače na HRT 2 u 11 i 45 sati.

Osim u Festi, trombunjeri sudjeluju u svim važnim događanjima u Gradu te, svojim prisustvom i pucnjevima iz trombuna, prigodne svečanosti čine još svečanijima. Dokumentarni film „Dubrovački trombunjeri“ Tonka Jovića snimljen je za vrijeme festa 2019. i 2020. godine te prikazuje sadržaj parčeva blagdana, od Otvaranja do Gorice. Podsjećajući na dio zanimljive povijesti trombunjera, u dokumentarcu su predstavljeni neki od najstarijih članova, ali i mladi koji godinu dana odrađuju svoj pripravnički staž. Osim toga, autor je u sadržaj po prvi put uvrstio i zanimljivi arhivski materijal iz prve polovice 20. stoljeća, kao i zapis Marka Uvodića Splićanina, koji je kao novinar boravio u Dubrovniku u veljači 1934.

Festa svetoga Vlaha najsvečaniji je i najvažniji događaj u bogatoj prošlosti, ali i sadašnjosti Dubrovnika. Nekoć je bila državni, a danas gradski praznik, vjerski blagdan i pučka svečanost. Neizostavni dio Feste u prošlosti su bili lumbardijeri koji su pod nazivom „Lumbardijeri svetog Vlaha“ obnovljeni 1929. i nakon prekida od 1970. nastavljaju djelovanjem kao „Dubrovački trombunjeri“.

Društvo dubrovačkih trombunjera u suradnji s Manjgurom d.o.o., kao producentom, i uz veliku pomoć Grada Dubrovnika, uspješno su realizirali još jedan projekt kojim se čuva tradicija Feste sv. Vlaha, ovaj put s autorskim potpisom, također, našeg Dubrovčanina Tonka Jovića, koji je scenarist i redatelj filma. Film su snimili Nino Ogresta, Davor Šarić i, Nikola Duper, autor glazbe je Emilio Kutleša te montažer Damir Morankić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA