28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDanas 59 preminulih, na respiratorima je 277 osoba - i nakon cijepljenja...

Danas 59 preminulih, na respiratorima je 277 osoba – i nakon cijepljenja trebat će nositi maske

Primarijus Katalinić-Janković na konferenciji za medije nacionalnog Stožera CZ iznijela je današnje broje vezane za pandemiju. U 24 sata imamo 1 886 novih slučajeva, sveukupno imamo 152 239 aktivnih slučajeva. Od početka pandemije testirano je 816 241, u posljednja 24 sata testirano je 5 356. Od toga je 24,35 posto pozitivnih, a njihova prosječna dob je 43 godine. Trenutno se u bolnicama liječi 2 629 osoba, 277 je na respiratoru, od jučer još 40 osoba više. U 24 sata 254 osobe primljene su, 133 otpuštene, s bolničkog liječenja. Nažalost 59 je preminulih, od početka pandemije 2 232 osobe su preminule. U samoizolaciji su 52 764 osobe.

Krunoslav Capak istaknuo je kako samo Luksemburg ima veću incidenciju od nas, mi sad imamo 1 000, a prema stopi smrtnosti smo 14. u Europi, a stopa smrtnosti iznosi 515 osoba na milijun stanovnika. Testiranja pokazuju da smo u postotku pozitivnih u vrhu. Samo Bugarska i Poljska imaju više od nas.

Capak je naglasio kako osobe, koje su preboljele COVID trebaju također nositi masku, jer još uvijek se ne zna je li stečena imunost utječe na prijenos bolesti. “Nema dokaza da imune osobe ne mogu prenijeti bolest i zato trebaju nositi masku, a tako će biti i nakon cijepljenja. Dodatan razlog su i druge infekcije od kojih maska štiti”, istaknuo je Capak.

Dodao je kako je nabavljena dodatna količina 136.00 komada brzih antigenskih testova za hitni bolnički prijem i hitnu pomoć te domove za starije osobe, a krajem tjedna, druga pošiljka podijelit će se zavodima za javno zdravstvo i liječnicima obiteljske medicine.

Ministar Vili Beroš i Alemka Markotić izvijestili su javnost o novostima, a riječ je o osnivanju centara telemedicine, u kojima će liječnici moći razmjenjivati informacije o bolesti i liječenju pacijenata oboljelih od COVID-a, a s ciljem razmjene znanja i učenja o ovoj, još ne dovoljno poznatoj, bolesti.

Ministar Božinović iznio je broje vezane za nadzor oko nepoštivanja mjera, a objasnio je kako o trendovima rasta ili pada broja zaraženih ovise nove mjere, o kojima se već razgovara.

“U posljednja 24 sata inspektori Ravnateljstva civilne zaštite napravili su 2 442 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja, izdali su 30 000 kuna prekršajnih naloga, rekao je Božinović. Policija je utvrdila 63 kršenja mjera samoizolacije, a bit će podnesene tri kaznene prijave”.

Na novinarsko pitanje zašto su brojni renomirani znanstvenici, od kojih su neki i članovi Vladinog savjeta predložili strože mjere i bolju komunikaciju i kako to komentiraju, Božinović je odgovorio kako je: “Činjenica je da je ovo zadaća koja pred sve nas stavlja zahtjev za solidarnim pristupom. Procjenjuje se mogu li mjere biti prihvaćene u skladu s onim što bi svatko htio izbjeći, a to je represija”.

Božinović je istaknuo da se cijela situacija svodi na to da se smanje kontakti i da se svi pridržavamo najosnovnijih mjera zaštite.

“Po pitanju škola, ministar Radovan Fuchs razgovara danas sa županima o eventualnim korekcijama prvotnih planova, no o tome će biti više riječi na sjednici Vlade”, najavio je šef Stožera.

Gripa još nije stigla u Hrvatsku, a stigla je zadnja tranša cjepiva od 130 000 doza i da će se cijepiti svi oni koji to žele i to što prije.

“Činjenica je da i u znanstvenom svijetu ljudi imaju različita mišljenja i to je normalno jer znanost treba propitivati se, ali sve se mjere mogu pojednostavniti na one osnovne mjere, izbjegavanje kontakata, nošenje maske i održavanje higijene. Ako to ne ide, ide se u striktnije mjere”, zaključio je načelnik Stožera.

“S trgovinama se vode razgovori, koji će ovaj tjedan nadam se uroditi plodom, a odnosi se na broj kupaca, koji će se prilagoditi veličini trgovina. Brojke nisu precizirane, ali to bi bilo jedna osoba na 10 četvornih metara”, odgovorio je Božinović na pitanje novinara o novim mjerama za trgovine. Capak je dodao kako zbog visoke incidencije ne možemo trenutno razmišljati o ublažavanju mjera pa ni 21. prosinca.

Osobe koje su preboljele COVID ili su se cijepile u Britaniji trebaju nositi iskaznice, koji će im omogućiti lakši prelazak granice, novinare je zanimalo hoće li tako biti i kod nas. Capak je odgovorio da vjerojatno hoće, ali o tome sad ne može govoriti.

Na Vladi je danas posebna odluka kojom će biti definirano pitanje plaća za medicinare koji rade s COVID pacijentima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA