29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 29 srpnja, 2021
NaslovnicaDupromoDan bez dijete

Dan bez dijete

Prekomjerna tjelesna masa i pretilost povećavaju rizik za različite kronične bolesti, a podaci Europske zdravstvene ankete (EHIS) kažu da svaka druga odrasla osoba u Hrvatskoj ima višak kilograma. Zašto se onda obilježava dan PROTIV dijeta? 

06. svibnja je dan kada se govori o utjecaju dijeta koje karakteriziraju brzi rezultati i još brži povratak na tjelesnu masu prije dijete na zdravlje s naglaskom na psihičko zdravlje. Popularne dijete obilježava restrikcija. Od onih koje hranu dijele na “dobru” i “lošu” i koje cijelu skupinu namirnica, poput npr. ugljikohidrata, proglašavaju nepoželjnom u prehrani, do onih koje hranu dijele u skupine pa dozvoljavaju kombinaciju samo određene vrste hrane ili ograničavaju konzumaciju određene hrane prema dobu dana ili još gore, dana u tjednu. Dijete su često restriktivne u pogledu raznovrsnosti hrane ali i u energetskom unosu zbog čega dolazi do osjećaja gladi, umora i vrtoglavice.

Ovakve dijete obilježava nezdrav stav prema prehrani, kao i neodrživost postignute tjelesne mase.

Istraživanje koje je provedeno na tinejdžerima od 14 i 15 godina pokazalo je da 62 % cura želi smršaviti, njih 59 % je trenutno na dijeti, a 58 % ih vježba kako bi kontrolirali tjelesnu masu. Kod muških je postotak manji za otprilike pola, osim za vježbanje (51 %), što je i dalje zabrinjavajuće velik postotak.

Prema istraživanjima, tinejdžeri koji su umjereno često na dijetama imaju 5 x veću šansu za razvoj poremećaja u prehrani dok oni koji provode dijete ekstremno često imaju 18 x veće šanse za razvoj poremećaja u prehrani. Poznati poremećaji u prehrani su anoreksija, bulimija, kompulzivno prejedanje i ortoreksija.

Psiholozi i nutricionisti složni su u kritiziranju dijeta koje su restriktivne na kalorijama ili skupinama namirnica. Ipak, većina ljudi radije bira ekspresna rješenja koja nude takve dijete bez razmišljanja o posljedicama na svoje psihičko i fizičko zdravlje.

Ukoliko imate problema s kilogramima i vrtite se u krug između prekomjerne tjelesne mase, restriktivnih dijeta i željene tjelesne mase vrijeme je da razmislite o drugom načinu rješavanja problema. 

Pravilnu prehranu karakterizira UKLJUČIVANJE. Uključujemo redovitost obroka, nove namirnice i okuse, navike koje će vam olakšati organizaciju prehrane i smanjiti stres povezan s viškom kilograma i nekvalitetnom prehranom. 

Pravilna prehrana je FLEKSIBILNA. Prilagođena je obavezama i načinu života svake osobe. Ne stavlja naglasak na određenu namirnicu, broj kilograma ili kalorija u danu već se uvijek razgovara o izboru namirnica i rasponu poželjne tjelesne mase i kalorijskog unosa.

Dijete čiji je temelj ISKLJUČIVANJE hrane, obroka i uživanja u hrani u pravilu vas zadržavaju u krugu održavanja prekomjerne tjelesne mase i rezultiraju nezdravim odnosom prema hrani.

Javite se u naše savjetovalište i postanite jedan ili jedna od naših klijenata  koji zadovoljno i s lakoćom uvode nove prehrambene navike koje će osigurati trajne rezultate.

Nutricionističko Savjetovalište – Nutrikon – Ljekarna Čebulc, Ul.Iva Dulčića 20/a, Babin kuk

Popratite nas i informirajte preko Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc,

Tekst napisala: Mirna Đurđević, mag.nutr., voditeljica Nutrikon savjetovališta Ljekarne Čebulc

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić