31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCvijeto Martinović: oslikane zaštitne daske s izloga Kraša sam čuvao 30 godina...

Cvijeto Martinović: oslikane zaštitne daske s izloga Kraša sam čuvao 30 godina…

Oslikane daske koje su služile kao zaštita na izlozima butiga u Gradu krajem 1991. i 1992. su većinom, nakon što su skinute, završile u špaheru…bilo je to grubo i teško vrijeme. Oslik koji je osvanuo na izlogu Kraša na Stradunu ja sam, u dogovoru s tadašnjim poslovođom, prvo pohranio u konsignaciji, a kad sam odlazio u mirovinu, čuvao sam je u svojoj kući, sve do nedavno kada sam je u dogovoru sa svojim sinom i ravnateljicom Varinom Juricom Turk, donirao Muzeju Domovinskog rata – ispričao nam je Cvijeto Martinović, vitalni 82-godišnjak koji i danas dijeli oduševljenje koje je izazvala u njemu duhovita poruka koja se nalazila na zaštitnim daskama butige od Kraša u Gradu.

-Mene je oduševila ta nepokorenost duha naroda koji proživljava izuzetno teške ratne dane i koji, unatoč tome ostaje duhovit i domišljat, spreman za škerac i šalu. Ja sam u tome vidio prkos, duh održanja, inat… – kazao je Martinović, pojašnjavajući okolnosti u kojima je slika Sofronija Jeremića, vrhunskog obavještajca JNA i oficira za vezu u štabu admirala Jokića, te glavnog pregovarača s hrvatskom vojskom, s maslinovom grančicom na minobacačkoj granati mogla biti doživljena poput crnog humora. Bilo je to vrijeme teškog granatiranja Dubrovnika, stalnog kršenja pregovora o primirju koji su obećavali predstavnici srpsko-crnogorske vojske i kontroliranja brodova kojima su majke s djecom, starci i nejaki, napuštali Grad. Brodovi koji su plovili prema Rijeci, morali su na kontrolu u Zeleniku.

Originalna oslikana zaštita izloga Bombonijere „Kraš“ na Stradunu, Božić 1991. i Nova godina 1992.

Originalne zaštitne daske s Kraša su, nakon “raspremanja” Straduna deset godina bile pohranjene u konsignaciji u bivšoj Duhanskoj stanici gdje je Martinović radio kao trgovački putnik Kraša, a kada je 2001. pošao u mirovinu, prebacio ih je u svoju kuću. Kako su cijelo vrijeme bile na suhom, dobro su očuvane.

Zaštitne daske na izlogu Kraša oslikao je autor do čijeg imena nismo uspjeli doći. Stilizirani inicijali ŽK možda nekoga navedu da se sjeti tko bi mogao biti autor ovog uratka.

-Imao sam želju to nekako uklopiti u naš živući prostor, bio sam kapač to malo “osvježiti” i stavit u dnevnu sobu, ali je vrijeme protjecalo i onda je nakon što je moj sin stupio u kontakt s ravnateljicom Muzeja domovinskog rata Varinom Juricom Turk, ipak prevagnula ideja da se to donira Muzeju. Drago mi je što će to biti pohranjeno u Muzeju i bilo bi mi jako drago kad bi ovaj moj potez potaknuo i druge koji eventualno imaju nešto slično, da to pokažu javnosti.

Cvijeto Martinović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA