27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaCrnogorski pisac napisao knjigu o sramnoj i tragičnoj istini o agresiji na...

Crnogorski pisac napisao knjigu o sramnoj i tragičnoj istini o agresiji na Dubrovnik: “Smrt je uvijek u modi”

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku poziva na predstavljanje knjige Mihaila Radojičića Shoka Smrt je uvijek u modi koje organizira u suradnji s Društvom crnogorsko-hrvatskog prijateljstva Dubrovačko-neretvanske županije.

Crnogorski pisac, scenarist i glumac Mihailo Radojičić Shok nosio je u sebi, kako je rekao „dvadesetipet godina kao biljeg na duši“ sramnu i tragičnu istinu o agresiji na susjednu Hrvatsku, na Dubrovnik i njegovu bližu i širu okolicu. Svoje emocionalno opterećenje, mučni pritisak sramote i neizvjesnosti prouzročen činjenicom da mu je i vlastiti otac sudjelovao u vojnom napadu, okupaciji i zločinima izvršenim od strane okupatora na teritoriju Republike Hrvatske, autor Mihailo Radojičić iskazao je romanom neobičnog i kontroverznog naslova Smrt je uvijek u modi. U tom romanu koji ima obilježja postmodernizma autor je otkrio svu bešćutnost ljudske prirode, njezinu surovost i prevrtljivost. Snaga autorove pisane riječi ispunjena je etičkim odnosom prema životu, pa se ona istodobno doživljava kao osuda agresije i kao povijesno sudište zločinima koje su agresori počinili u ime svojih mračnih ideala i pod dvoličnim geslima koja su im služila kao lažno opravdanje. Ispunjen mračnim slikama, tjeskobom i barbarstvom roman je istovremeno protkan istančanom i produhovljenom satirom koja doprinosi tome da se iskustvo života doživljava u ovom romanu u svojoj emocionalnoj punini.

O ovoj knjizi će govoriti Nj. E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, akademik Sreten Vujović, prof. dr. sc. Slavica Stojan i autor knjige Mihailo Radojičić Shok.

Predstavljanje knjige održat će se u četvrtak, 16. ožujka 2023. godine, u 19 sati – Dvorana Ivana Pavla II., Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA