32.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaCrna šuma i druge bajke - dok su pisali ovu knjigu svi...

Crna šuma i druge bajke – dok su pisali ovu knjigu svi su bili mlađi od 16 godina

Otvorena je ovogodišnja manifestacija Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama! U ponedjeljak, 17. listopada 2022., u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, skupina mladih dubrovačkih autora predstavila je knjigu “Crna šuma i druge bajke”.

Na predstavljanju su sudjelovali autori Tara Vujasinović, Davor Šoša, Paula Miloslavić, Mihael Miloslavić i Laura Curić, te Marina Kljunak Čuikin, predsjednica Društva za promicanje knjige i stripa Slagalica i Nikolina Perušina, knjižničarka OŠ Montovjerna.

Susret je moderirala knjižničarka Marjana Leventić. 

Na početku susreta, posjetiteljima se obratila Marina Kljunak Čuikin, predsjednica Društva za promicanje knjige i stripa Slagalica rekavši da se udruga bavi i nakladničkom djelatnošću pod kojom je tiskana knjiga “Crna šuma i druge bajke”.

U nepunih deset godina postojanja, su se,  kako kaže predsjednica “potrudili i djelovali u smislu i prema djeci i prema kulturnom životu uopće u gradu i djelovali na razvijanju kreativnog pisanja i likovnog stvaralaštva, populariziranju domaće autorske pisane riječi, ilustracija, dakle, našli smo se među najosjetljivijim skupinama društva, odnosno djecom i mladima.

A, isto tako i među pripadnicima treće životne dobi.” U okviru Biblioteke Prculin i Biblioteke Fragula Slagalica objavljuje edukativne i terapeutske slikovnice namijenjene najmlađim čitateljima čime, zajedno s romanima za mlade specifične tematike (poremećaji hranjenja, Aspergerov sindrom) upoznaje čitatelje s određenim pedagoško-psihološko-medicinskim problemima i poremećajima te predlaže optimalne pristupe u procesu njihova rješavanja.  Do sada su objavili 32 naslova, od kojih je 7 za odrasle. 

Knjiga “Crna šuma i druge bajke” rezultat je natječaja za pisanje bajki koji je bio raspisan 2020. godine.

Ilustracije u ovoj knjizi napravila je Renata Zlatković, književnica, ilustratorica i knjižničarka ogranka Montovjerna Dubrovačkih knjižnica.

U trenutku pisanja, svi su bili učenici bili mlađi od 16 godina, a danas pohađaju različite srednje škole u Dubrovniku, osim jedne autorice, Tare Vujasinović koja trenutno pohađa 8. razred i po čijoj je bajci knjiga i dobila ime.

Ujedno je i najduža bajka u knjizi, a kako kaže “bilo je malo teško pisati radi inspiracije jer nisam znala u početku o čemu pisati, pa su mi neki ljudi trebali malo pomoći”. 

“Pustolovina viteza Bara” naziv je bajke autora Davora Šoše koji je u trenutku pisanja bio 7. razred osnovne škole, a osim pisanja veliki interes ima prema društvenim znanostima, što mu je pomoglo i u pisanju bajke koja ima povijesnih i geografskih elemenata.

Mihael Miloslavić je također pisao o vitezu koji se želi zaljubiti, a u trenutku pisanja bio je učenik OŠ Župa.

“Velike pustolovine malenih iskrica” naziv je bajke koju je napisala Paula Miloslavić, učenica 3. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđer Bošković, a koja je rezultat školske zadaće u kojoj je fokus na psihološkoj karakterizaciji likova. Tako je nastala bajka o neobičnoj tinejdžerici Lulu koja je nijema.

“Napitak prirode” naziv je bajke koju je napisala Laura Curić, učenica Jezične gimnazije Dubrovnik koja voli u slobodno vrijeme pisati, crtati i kuhati.

Svi su učenici imali mentorice tijekom prijave na natječaj, a one su prof. Danijela Bubalo (Tara Vujasinović, Davor Šoša), prof. Mirjana Žeravica (Paula Miloslavić), prof. Lucijana Pendo (Laura Curić) i prof. Tanja Galjuf (Mihael Miloslavić). 

Nikolina Perušina, knjižničarka OŠ Montovjerna u svom je izlaganju naglasila važnost suradnje školskih i narodnih knjižnica, gdje su knjižničari oni koji “potiču i usmjeravaju i razvijaju interes učenika prema jeziku, kulturi i pisanoj riječi kao takvoj”, od kojih najviše surađuju s Narodnom knjižnicom Dubrovnik, njenim ograncima Lapad i Montovjerna i Društvom Slagalica.

Zajednički ciljevi svima su “poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju, informacijsko opismenjavanje te cjeloživotno obrazovanje i učenje”. Učenici OŠ Montovjerna sudjeluju u različitim programima Dubrovačkih knjižnica poput “Amor u knjižnici” gdje već godinama osvajaju nagrade i na radionici “Dubrovačkog govora” koji je prilagođen školskom kurikulumu učenika. 


FOTO: Vedran Levi 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA