29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCrna Gora dobila podršku za pridruživanje EU - problemi su pravosuđe, manjine,...

Crna Gora dobila podršku za pridruživanje EU – problemi su pravosuđe, manjine, ali i golemi “kineski” dug

Izvješće o napretku Crne Gore izvjestitelja Tonina Picule izglasano je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta s 595 glasova za, čime je potvrđena podrška EP nastavku procesa pridruživanja zemlje Europskoj uniji, uz opasku kako je ključan daljnji napredak u području vladavine prava i poštivanja fundamentalnih prava.

Picula je povodom usvajanja izvješća o napretku koje se odnosi na godine 2019. i 2020. istaknuo kako vjeruje u europsku budućnost Crne Gore, no, naglasio je, kako se nakon prve tranzicije vlasti nakon 30 godina prošle godine nije nastavilo s dovoljno konstruktivnim dijalogom ključnih političkih protagonista.

Crnogorski građani i dalje u velikom broju podržavaju članstvo zemlje u Europskoj uniji, njih čak 76,6 posto, što je jedna od najviših stopa podrške EU u regiji. Zastupnici su ocijenili i kako su bilateralni odnosi sa Srbijom obilježeni napetošću, te inzistiraju da se sporove rješava kroz bilateralne razgovore, bez stranog uplitanja.

U svojem je govoru pred Europskim parlamentom Picula podcrtao važnost zatvaranja otvorenih poglavlja, pogotovo zbog činjenice da će cjelokupni napredak u poglavljima ili klasterima ovisiti o napretku u vladavini prava, odnosno poglavljima 23. i 24.

Naglasio je ograničeni napredak Crne Gore u pravosudnoj reformi. „Crna Gora već posjeduje mehanizme potrebne za osiguravanje kako sudske, tako i tužiteljske nezavisnosti, ali ih treba djelotvornije koristiti. Njihova nadogradnja treba biti odmjerena. Načela podjele vlasti se pritom ne smiju dovoditi u pitanje“, rekao je referirajući se na nedavno usvojene izmjene tzv. tužilačkih zakona, koje nisu u cijelosti uvažile preporuke Venecijanske komisije, čime bi se postigla puna usklađenost Zakona s oba seta preporuka.

Upozorio je kako se izvanrednim postupcima i djelomičnim rješenjima u pitanje može dovesti ionako ograničeni dosadašnji napredak u području vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Podsjetio je i na zabrinjavajući izostanak napretka u sferi slobode i neovisnosti medija: „U zadnjih pet izvješća Europske Komisije ocijenjeno je bez napretka. Pozivam na hitnu istragu svih napada na novinare i kažnjavanje počinitelja. Sloboda medija jedna je od temeljnih vrijednosti EU pa će ovaj problem biti jedna od okosnica crnogorskog pretpristupnog puta“.

Istaknuo je i potrebu zaštite prava manjina, tim više jer neke, poput Hrvata, po prvi puta nemaju svoje političke predstavnike u Skupštini.  Najoštrije je osudio postizborne napade, inicijative da se jedna ulica nazove po osuđenom ratnom zločincu, kao i negiranje genocida u Srebrenici.

Piculino Izvješće registrira konstruktivnu ulogu Crne Gore u kontekstu regionalne suradnje i međususjedskih odnosa, kao i dosadašnju potpunu usklađenost sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, kao i sudjelovanje u zajedničkim misijama.

„U kontekstu nedavnih indicija vezanih uz sporazume o granicama želim jasno poručiti – bilateralni sporazumi o granicama se moraju poštivati, a o otvorenim pitanjima pokušati postići dogovor. Ukoliko on nije moguć, za takve sporove je nadležan jedino međunarodni sud“, istaknuo je Picula.

Govoreći o crnogorskoj izloženosti kineskom dugu, ocijenio je kako bi EU trebala Crnoj Gori pomoći u pregovorima s međunarodnim financijskim institucijama o pozajmicama kako bi uspjeli reprogramirati svoj vanjski dug prema Kini koji ozbiljno ugrožava održivost javnih financija, a ima i značajne političke i ekološke posljedice.

„No, dodatna pomoć s EU strane će imati puni značaj samo ako se naslanja na reforme zakonodavstva koje su u skladu s europskim  standardima i preporukama. Uspješno partnerstvo je uvijek utemeljeno na obostranom doprinosu“, zaključio je.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA