28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCOVID-propusnice kao preduvjet putovanja, Istra na korak do "zelene regije", a mi?

COVID-propusnice kao preduvjet putovanja, Istra na korak do “zelene regije”, a mi?

Europska komisija odlučila je definirati konkretna pravila kako bi se omogućilo što jednostavnije putovanje u što kraćem periodu, čim se za to steknu epidemiološki uvjeti.

Iako još ne popuštaju epidemiološke mjere unutar svojih država, Grčka i Cipar su korištenje potvrde o cijepljenju za prelazak granice od 1. travnja dogovorile s trećom zemljom – Izraelom.

Slovenija i Rumunjska su pak prve članice EU koje od sredine veljače omogućavaju neometani ulazak u državu osobama koje na granici predoče potvrdu da su cijepljene drugom dozom cjepiva.

Hrvatska će se tu postaviti praktično, izjavio je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović koji je potvrdio da Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za osobe cijepljene protiv COVID-19, a bez PCR testa.

“Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve što je u našoj moći da bi se turizam pokrenuo i da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle”, rekao je Božinović.

”Smatram da potvrda o cijepljenju ne bi smjela biti preduvjet za putovanje, ali da je dobra praksa zemalja koje razmišljaju u smjeru olakšavanja prelaska granice za osobe koje su cijepljene. Nema nikakvog razloga zašto se pri prelasku granice, uz predočenje negativnog testa, za lakši ulazak ne bi koristila i potvrda o cijepljenju”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Istra na korak do zelene EU regije

U Hrvatskoj je nastavljen trend popravljanja epidemiološke situacije. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u posljednjih 14 dana zabilježen je pad broja novozaraženih za 26 posto u odnosu na dva tjedna ranije.

Hrvatska u posljednjih 14 dana ima 109 novozaraženih na 100.000 stanovnika, čime se pozicionirala među tri najsigurnije europske zemlje. Uz smanjenje broja novozaraženih, kontinuirano pada i broj ukupno oboljelih od Covida-19 pa je trenutno u Hrvatskoj njih 2201, od čega na bolničkom liječenju njih 786.

Po kvalitetnoj epidemiološkoj situaciji ističe se Istra koja svake sezone privlači najveći broj turista. Istra posljednjih 13 dana bilježi jednoznamenkasti broj novozaraženih, a incidencija novozaraženih u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika iznosi niskih 30, što je na korak do zelene zone.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA