31.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleCOVID DNEVNIK dr. Ljiljane Betice Radić: ova situacija nije trka na 100...

COVID DNEVNIK dr. Ljiljane Betice Radić: ova situacija nije trka na 100 metara, nego maraton

Dr. Ljiljana Betica Radić, infektologinja u dubrovačkoj općoj bolnici je na svom fb profilu stavili drugi dnevnik kojega je odlučila voditi u vrijeme korona virusa.

Danas je 7. travnja, Svjetski dan zdravlja i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je porukom „Podržimo medicinske sestre i primalje“ tematski naglasila važnost rada i truda medicinskih sestara i primalja koje zajedničkim snagama sa svim zdravstvenim radnicima ulažu velik trud u zaustavljanju širenja zaraze bolesti COVID-19.

Razloga za suzdržani optimizam ima. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je i dalje zadovoljavajuća, a situacija u Europi obećava, makar stanje u najviše pogođenim zemljama u Italiji i Španjolskoj.

Danas su česti pojmovi linearni i eksponencijalni rast i socijalna distanca te bih o tome nešto rekla.

Svima nam je već poznato kako je linearni broj oboljelih zadovoljavajući trend, a ne eksponencijalni rast, zato preporučujem svima nama da pratimo osobnu krivulju emocionalnog stresa, iscrpljenosti, tjeskobe, straha i neoprezne hrabrosti. Netko je već rekao kako ova situacija nije trka na 100 metara već maraton. Učinite osobnu emocionalnu krivulju što razvučenijom kako bi izdržali ovo izuzetno teško razdoblje.

Također riječ socijalna distanca koja se koristi u cijelom svijetu po meni nije najsretnije izabrana, to se odnosi isključivo na fizičku distancu, a svima nam je važno da socijalno budemo bliži jedni drugima i da se podupiremo.

Završavam ponovno porukom glavnog tajnika SZO Tedrosa Adhanoma: „LOCIRATI, TESTIRATI, IZOLIRATI, LIJEČITI“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA