29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCopernicus: Ljeto 2022. najtoplije zabilježeno u Europi

Copernicus: Ljeto 2022. najtoplije zabilježeno u Europi

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjeročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološkim varijablama. Svi navedeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.Anomalija prizemne temperature zraka za kolovoz 2022. u odnosu na prosjek kolovoza za razdoblje 1991.-2020. Izvor podataka: ERA5. Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene /ECMWF.

Prizemna temperatura zraka u kolovozu 2022.:

Globalno, prosječna temperatura u kolovozu 2022. bila je: 

 • 0.3°C viša od prosjeka za mjesec 1991.-2020., ukupno treći najtopliji kolovoz dosad
 • slično vrijednostima za kolovoz 2017. i 2021. i unutar oko 0,1°C viših vrijednosti dosegnutih u kolovozu 2016. i 2019.

Prosječna temperatura u Europi 2022. bila je: 

 • najviša zabilježena i za kolovoz i za ljeto (lipanj – kolovoz) sa značajnim razlikama od 0,8°C u odnosu na 2018. za kolovoz i 0,4°C u odnosu na 2021. za ljeto
 • europske temperature bile su najviše iznad prosjeka na istoku kontinenta u kolovozu, ali su još uvijek bile znatno iznad prosjeka na jugozapadu, gdje su bile visoke i u lipnju i srpnju
 • toplinski valovi prevladavali su u ovom dijelu Europe te u središnjoj i istočnoj Kini sva tri ljetna mjeseca. Sjeverna Amerika također je doživjela jedno od najtoplijih ljeta

Kolovoz 2022. – hidrološki uvjeti:

 • Kolovoz 2022. općenito je bio znatno sušniji od prosjeka u većem dijelu zapadne i dijelovima istočne Europe.
 • S druge strane, bilo je vlažnije od prosjeka u većem dijelu Skandinavije i dijelovima južne i jugoistočne Europe. Južne regije pogodila je oluja “derecho”, s ekstremnim vjetrovima i kišom.
 • Uvjeti su također bili vlažniji od prosjeka u mnogim izvantropskim regijama Sjeverne Amerike i Azije: na mnogim su mjestima obilne oborine izazvale poplave i plavljenja. Pakistan je doživio posebno teške uvjete s rekordnom količinom oborina.
 • Među izvantropskim regijama sušnijim od prosjeka, dijelovi Kine doživjeli su jaku sušu.

Borealno ljeto 2022. – Hidrološki uvjeti:

 • Ljeto 2022. obilježili su vrući i suhi uvjeti u većem dijelu zapadne Europe. U većem dijelu Skandinavije, regijama srednje i jugoistočne Europe, Grčkoj i zapadnoj Turskoj, uvjeti su uglavnom bili vlažniji od prosjeka.
 • U borealnom ljetu 2022. bilo je sušnije od prosjeka u središnjoj Sjevernoj i Južnoj Americi te diljem središnje Azije. Na Rogu Afrike nastavila se suša. Uvjeti su uglavnom bili vlažniji od prosjeka u južnoj Aziji, posebice u Pakistanu, istočnoj Australiji i većem dijelu južne Afrike.


Anomalije u oborinama, relativnoj vlažnosti površinskog zraka, volumetrijskom sadržaju vlage u gornjih 7 cm tla i površinskoj temperaturi zraka za ljeto (od lipnja do kolovoza 2022.) u odnosu na 1991.-2020. Tamnije sivo sjenčanje označava mjesta gdje vlažnost tla nije prikazana zbog ledenog pokrivača ili klimatološki niske količine oborina. Izvor podataka: ERA5 Zasluge: Copernicus služba za klimatske promjene/ECMWF.

Viša znanstvenica za Copernicus službu za klimatske promjene, Freja Vamborg, navodi: “Intenzivna serija toplinskih valova diljem Europe uparena s neuobičajeno suhim uvjetima, dovela je do ljeta ekstrema s rekordima u smislu temperature, suše i požara u mnogim dijelovima Europe, utječući na društvo i prirodu na različite načine. Podaci Copernicus službe za klimatske pormjene pokazuju da nismo imali samo rekordne temperature u kolovozu za Europu, već i za ljeto, pri čemu je prethodni ljetni rekord star samo godinu dana.”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA