Nedjelja, 7 ožujka, 2021
Naslovnica Kultura ČITAJMO ZAJEDNO: Donosimo ulomak iz "Republike tame", nove knjige Tanje Radman

ČITAJMO ZAJEDNO: Donosimo ulomak iz “Republike tame”, nove knjige Tanje Radman

“Republika tame” treći je dio serijala “Lex Legis”, fantastike nadahnute elementima dubrovačke povijesti, naše sugrađanke Tanje Radman. Njene su prethodnice “Republika kamena” objavljena 2015., i “Republika smrtnika“, objavljena 2018. godine. “S trećim se dijelom završava zamišljena trilogija, iako svijet “Lex Legis” obećava nove priče u budućnosti. Neka vas žanr fantastike ne zavara,  jer navedene knjige, a pogotovo “Republika tame” koja uskoro izlazi, nisu pogodne za djecu ispod 13 godina” kazala nam je Radman.

U nastavku donosimo ulomak iz još neobjavljene knjige “Republika tame”, koja bi svjetlo dana trebala ugledati u veljači ove godine.

Škripa vrata dala je Kabogi do znanja da ima posjetitelja.

Otvorivši oči, ugledao je Marina Ghetaldusa, ovog puta samog. Lice mu je bilo ispunjeno agonijom kakvu njegov nekadašnji štićenik nikada prije nije vidio. Trenutno saznanje isprva ga je ispunilo težinom koja je stegnula više od okova kojim su ga ovdje držali….ali onda je ispustio dug, tih izdah mireći se sa svojom sudbinom.

Gledajući u oči čovjeka koji mu je bio najbliže roditelju, osjetio je olakšanje; ako je itko imao pravo okončati njegov život, bila je to osoba koja se najviše trudila poboljšati ga. Marin mu se primicao suviše sporim koracima, kao da ga svaki od njih boli. Napokon,stigao je do točke odgovarajuće udaljenosti i protrljao prste desne ruke budeći svoju magiju.

Kaboga je zatvorio oči.

Nije se bojao smrti, samo nije htio zapamtiti svog učitelja kao krvnika koji to nije bio. Ne doista. Ali, jest bio otac dvoje izuzetno snažnih čarobnjaka i jedan od vođa otpora koji se desetljećima opetovano žrtvovao za pravu stvar. Krvnik ili ne, ovo je jednostavno morao učiniti. Kaboga je to shvaćao. Dovraga, došao je do svog vlastitog kraja potpuno svjestan razloga svog smaknuća! Sudbina je doista bila lukavica…

Iznenadio se kada su mu pred zatvorenim očima, u mraku koji je odabrao kao svoj posljednji prikaz, zaplesale slike iz ne tako davne prošlosti… slike Marinovog privatnog ureda, takozvane Betine spilje, u kojoj mu je održavao lekcije, mora u kojem su iskušavali raznu eksperimentalnu magiju, silnih svitaka prepunih učenja koje je odnosio kući i tamo ih palio vatrenim činima, kao i slike svih njihovih svađa, prepirki i neslaganja. Iz nekog je razloga, nadahnut posljednjim trenucima života, njegov um odlučio ispratiti sam sebe uz prizore koje je dugo potiskivao, i Kaboga se prepustio toj odluci. Toliko je barem mogao učiniti, i bilo je krajnje oslobađajuće napokon se prepustiti strujama koje su ga tako dugo pokušavale odvesti u suprotnom smjeru.

Sloboda.

Ono za što su se Lunari još uvijek krvnički borili, on je sada dobio. Napokon, čuo je zujanje prizvane magije i uzdah kojim je ispraćena, uzdah u kojem su se skrivale njihove zajedničke turbulentne godine, dajući Kabogi do znanja da je njegov učitelj dijelio iste mučne misli. Posljednje što je osjetio bila je zahvalnost prema svome učitelju na svemu što je za njega činio onda kada to nitko drugi nije htio. Nijema, nikada izrečena, oblikovala se tek sada kada je bilo prekasno, i pohitala u svijet očajna da e se po prvi put čuje… no, zaustavio ju je bljesak koji je obuzeo čarobnjaka ispunivši mu oči čak i ispod spuštenih kapaka.

Tanja Radman rođena je 13.02.1991. godine. Osnovnu školu završava u Popovači gdje vrlo rano pokazuje sklonost prema pisanju. Po završetku Hotelijersko-turističke srednje škole u Zagrebu, odlazi na sezonski rad koji se nastavlja putovanjima i poslovima diljem obale. U Dubrovniku završava 2012. godine kada se, nakon prve posjete staroj gradskoj jezgri, rađa ideja o fantasy priči inspiriranoj elementima dubrovačke povijesti. Tanja objavljuje svoj prvijenac u rujnu 2015. pod imenom Republika kamena, prvi dio serijala Lex Legis. U lipnju 2018. godine objavljuje nastavak, Republiku smrtnika. U veljači 2021., očekuje se treći, posljednji dio trilogije imena Republika tame. Tanja živi u Dubrovniku sa svojim zaručnikom i radi kao turistički vodič, te tako i na papiru i “s noga” tumači dubrovačku povijest koja je toliko inspirira

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić