24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaČITAJMO ZAJEDNO - avanturistička proza Iva Fraske

ČITAJMO ZAJEDNO – avanturistička proza Iva Fraske

Robert Moretti je knjigovođa iz Dubrovnika koji se nalazi u petodnevnoj posjeti svom prijatelju Jerryju u Londonu. Drugi listopada u 18:23, čekajući vlak za sjeverni dio Londona, svjedočio je događaju koji će njegov odmor pretvoriti u akcijsku avanturu punu pucnjave i otmica, novih prijateljstava i ljubavi, ukratko nam je opisao radnju svog romana “Pet dana u Londonu”, naš sugrađanin, autor Ivo Fraska, a u nastavku pročitajte dva ulomka.

-Naš sugrađanin Robert, inače pustolovnog duha, našao se u centru internacionalne zavjere protiv britanskog ministra obrane. Ganjajući zlikovce raznim dijelovima Londona, pronađe i novu ljubav, prekrasnu Londončanku Saru. Iako organizatori zavjere uspijevaju pobjeći, londonska pustolovina se sretno završava. Prvi odlomak jedan od nekoliko prikaza jurnjave predgrađima Londona. U drugom je opisan ljubavni susret Sare i Roberta, objašnjava Fraska.

…Okrenuo sam se u sekundi i potrčao natrag na platformu. Skočio sam na tračnice, pa na srednju platformu, pa na sljedeće tračnice i, na koncu, na treću platformu. Trčao sam do njena kraja, skočio na ošljunčani dio te preko niske ograde preskočio na parking. Trčao sam do izlaza s parkinga, preko Bunns Lanea ravno u ulicu Langley Park koja je, na moje iznenađenje, bila slijepa. Kad sam stigao do zadnje kuće u nizu, skočio sam na garažu uz kuću, preskočio zid koji je odvajao sljedeći red kuća, doskočio u nečije dvorište i izjurio na ulicu Sunnydale Gardens. Međutim, i ona je bila slijepa.

Cijeli ovaj kraj je izgledao kao veliki labirint u kojem su ulice bile više kao dugi prilazi privatnim kućama s velikim vrtovima. Ovaj put sam se provukao kroz uski prolaz između nečije garaže i susjedne kuće, pretrčao preko svježe podšišane tratine i, naposljetku, preskočio preko drvene ograde. Ispratio me lavež psa u susjednom dvorištu, ali nisam se obazirao na to. Trčao sam kao lud; taj je pas slobodno mogao trčati za mnom, sumnjam da bi me stigao.

Kako su samo znali gdje ću izaći?

Izletio sam na Deans Lane, pretrčavši poznata mi dva kružna toka, dospio u Sunbury Gardens te konačno na aveniju Sunbury, koja je bila moj spas. U trku sam izvadio ključeve od ulaznih vrata, otključao ih, otvorio vrata, uletio u kuću i, konačno, zalupio vratima. Stavio sam ključ u bravu i okrenuo ga. Mislio sam da će mi srce iskočiti. Bio sam do kosti mokar od znoja, nisam mogao doći do daha. Malo sam razmaknuo zavjese i provirio kroz prozor, ali nisam vidio nikoga na ulici ispred kuće…

Susret Sare i Roberta – drugi odlomak

…Njene tople ruke koje su mi milovale vrat i njezino vitko tijelo pod mojim rukama, proizveli su magičan trenutak. Trenutak za koji sam htio da traje vječno. Trenutak koji je bio jači od svega što se događa, od svega što se do sada događalo i što će se ikada događati. Ako bih sažeo postojanje cijeloga ovog planeta u jedan kratki odsječak vremena, to bi bio baš ovaj. Sada. Najgora je stvar što su trenuci samo trenuci, i što ne traju vječno. Možda u tome i jest ljepota života: u nekim prošlim momentima kojih se sjećaš i u momentima koje pokušavaš napraviti takvima da ih se uvijek sjećaš. U svoje trideset četiri godine imao sam ih puno lijepih. Onih kojih ću se uvijek rado sjećati. No ovaj sada je onaj koji će ostati negdje u zvijezdama i kad me više ne bude…

Užurbanost i miris Londona, kao metropole svijeta, prožeta je kroz cijelu priču. Za sve one koji se odluče pročitati ovu knjigu, mogu reći da s njom ne završavaju Robertove avanture. Naime, u drugoj knjizi koju pišem, i za koju se nadam da će izaći sljedeće godine, Roberta čekaju novi izazovi, ovaj put u njegovom rodnom gradu Dubrovniku.

Knjige “Pet dana u Londonu” tiskana je u izdanju Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica iz Dubrovnika, a Ivo najavljuje uskoro i drugi dio priče, koju upravo piše.

Ivo Fraska rođen je 1968. u Dubrovniku. U rodnom gradu se odškolovao, te i dalje živi i radi. Osamdesetih je pisao za lokalne novine Laus, a kasnije svirao u rock sastavu Prva Liga, za koji je pisao pjesme. Početkom devedesetih trebala je ugledati svjetlo dana i njegova zbirka poezije, no to se nikada nije dogodilo. Naime, kompletan materijal, koji je ostao u njegovom domu u Župi Dubrovačkoj, nestao je u ratnim zbivanjima. Svoju prvu knjigu napisao je u pedesetdrugoj godini života i tako ostvario svoju davnu želju. U 2021. se očekuje i druga knjiga, svojevrsni nastavak prve knjige “Pet dana u Londonu”, što je znak da će se spisateljska karijera nastaviti.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA