24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCENZURA: čelništvo Župe dubrovačke zabranilo video prijenos konstituirajuće sjednice snimatelju koji je...

CENZURA: čelništvo Župe dubrovačke zabranilo video prijenos konstituirajuće sjednice snimatelju koji je to dosad radio

Nakon jučerašnje telefonske najave već uobičajenog izravnog prijenosa sjednice, kojeg besplatno radim za moj blog “Župa danas” već neko vrijeme, jutros sam od iste osobe dobio informaciju da odgovorna osoba u Općini zabranjuje prijenos te poručuje da će o mogućnosti izravnih prijenosa sljedećih sjednica Općinsko vijeće tek donijeti odluku – rekao nam je kolega Nikola Duper, snimatelj čije smo prijenose i događanja u župskoj vijećnici najavljivali i preko našeg portala.

Duper je zatražio službeno očitovanje od Općine, jer smatra da se radi o grubom narušavanju prava javnosti na uvid u rad Općinskog vijeća, u suprotnosti s postojećim Poslovnikom koji i navodi.
Članak 85.
Sjednice Općinskog vijeća su javne.
Predstavnici udruga građana, građani i predstavnici medija mogu pratiti rad Općinskog vijeća, ali ne smiju remetiti red i tijek sjednice (primjerice, glasno razgovarati, upotrebljavati mobitel i dr.).
Ukoliko je broj osoba koje prate rad Općinskog vijeća veći od broja raspoloživih mjesta, predsjednik Općinskog vijeća određuje broj osoba koje mogu pratiti rad Općinskog vijeća.
Osim toga povjerenik za informiranje Republike Hrvatske u “Smjernicama za provedbu članka 12. Zakona o pravu na pristup informacijama – Javnost rada” (24. rujna 2019.) jasno kaže:
“Što se tiče omogućavanja prijenosa sjednica putem interneta ili medija te objava video i/ili audio zapisa održanih sjednica, odnosno poveznice na kanal gdje su iste objavljene, navedena praksa predstavlja iskorak kojeg Povjerenik za informiranje potiče te kojeg treba nastaviti i promicati.”

Duper naglašava kako se u dokumentu “poticanje iskoraka” ipak prepušta jedinicama lokalne samouprave, tako da u praksi javnost sjednica može biti ograničena što za sada Općinsko vijeće Župe dubrovačke nije napravilo – naglasio je Duper, pozvavši sve medije na solidarnost u zaštiti slobode riječi te zaštiti prava zajednice na informiranje.

Ujedno je priložio i obrazloženje koje je dobio od nadležnih u Općini Župa dubrovačka, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marića.

Poštovani,

sukladno mišljenju Ministarstva pravosuđa i uprave, a temeljem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13-pročišćeni tekst, 137/15-ispravak, 123/17, 98/19, 144/20), člankom 33., stavkom 1., propisano je da se način rada predstavničkog tijela uređuje poslovnikom predstavničkog tijela u skladu sa Zakonom i Statutom.

Člankom 37., stavkom 6., propisano je da će se Poslovnikom o radu predstavničkog tijela urediti oisguranje praćenja rasprave i sudjelovanje u radu i odlučivanju.

Jedinice lokalne samouprave ovlaštene su pitanje snimanja sjednica svojeg predstavničkog tijela samostalno urediti svojim općim aktom tj. Poslovnikom o radu predstavničkog tijela. Radi se o pitanju iz samupravnog djelokruga jedinice te je na samom predstavničkom tijelu da svojim aktima uredi način svog rada, stoga i eventualno snimanje svojih sjednica.

Posebno napominjemo da je potrebno voditi računa o osobnoj privatnosti i dignitetu, kako članova predstavničkog tijela, tako i samog predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Ako se sjednica predstavničkog tijela službeno snima od strane stručnih službi jedinice, ističemo da je pitanje načina i oblika dostave tonskog zapisa vijećniku koji to zatraži pitanje koje se također uređuje općim aktom jedinice.

Obzirom na navedeno, predviđeno je da na današnjoj konstituirajućoj sjednici budu prisutni samo službeni predstavnici medija, a daljnji način i mogućnost snimanja sjednica definirati će se kroz eventualnu izmjenu Poslovnika na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, upravo kako je to Zakonom i propisano – napisao je Marić, te dodatno obrazložio:

 Sjednice Općinskog vijeća su javne te istim možete prisustvovati kao i svi ostali zainteresirani građani. Po pitanje medija držimo se podataka iz Upisnika pružatelja elektroničkih publikacija koje vodi Vijeće za elektroničke medije. Opet Vam naglašavam da će se način i mogućnost snimanja sjednica dodatno definirati kroz eventualnu izmjenu Poslovnika na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća, upravo kako je to Zakonom i propisano, a kako bi ubuduće izbjegli sve eventualne nedoumice.

foto:ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA