24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiCENTAR ZA MLADE DUBROVNIK Bogatim programom obilježen Međunarodni dan mladih

CENTAR ZA MLADE DUBROVNIK Bogatim programom obilježen Međunarodni dan mladih

Proteklog četvrtka se u Centru za mlade Dubrovnik bogatim programom obilježio 21. Međunarodni dan mladih a neke od aktivnosti odvijaju se do nedjelje. 

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić u uvodnom obraćanju okupljenima, čestitala je Međunarodni dan mladih te naglasila kako se Dubrovnik kroz svoje strateške dokumente usmjerio stvaranju kvalitetnih prilika za razvoj i podršku mladima a  što je značajnim dijelom  utjecalo  na stvaranje ovog centra kao i klubova za mlade na više lokacija u području Grada.  Uz pozdrave od strane Gradonačelnika naglasila je kako aktivni mladi i njihova aktivna participacija u raznim društvenim procesima danas – znači vibrantno i demokratski razvijeno društvo sutra – čemu bismo svi zajedno trebali težiti.

Zamjenik pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima jačanja infrastrukture za mlade, produkcijom programa u epidemiološkoj situaciji te rezultatima koje su udruge postigle u osiguravanju financijskih i organizacijskih kapaciteta u omjeru na izvorno ulaganje a koji opravdava svaku investiranu kunu iz gradskog proračuna.  Izrazio je predanost ovog odjela daljnjim naporima građenja civilno-javnog partnerstva i kulture dijaloga te istaknuo prepoznavanje ovog modela kao primjera dobre prakse.

Marko Grgurević i Anja Marković predstavili su dosadašnji proces razvoja preduvjeta i prostora, ulogu mladih u lobiranju i arhitektonskom rješenju, trenutnu strukturu i strateške odrednice, misiju i viziju te jedinstveni potencijal koji Centar za mlade predstavlja kao prostor, program i partnerstvo.

Nikša i Mateo Curać iz udruge RC Modeli su za sve prisutne pokazali izrađene modele s kojima su osvajali i međunarodna priznanja: letjelice , plovila i automobile koje sami sastavljaju i voze a dostižu brzine kojih se ne bi posramili ni profesionalni vozači formule.

Marko Žmirak i Mia Medvedović iz Centra za karijere mladih Dubrovnik najavili su kako će u listopadu organizirajući EXPO smotru omogućiti preko 2000 maturanata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore istražiti što im mogu ponuditi različite institucije visokog obrazovanja, među kojima su i Prirodoslovno matematički fakultet Zagreb, Sveučilište u Dubrovniku, RIT Croatia, Algebra i drugi.

Boris Gluhan ispred ESN Dubrovnik uz kolege iz Regionalne razvojne agencije DUNEA najavili su i događanja u okviru Konferencije o budućnosti Europe, kao priliku za participaciju, koja će se dijelom preklopiti s gore pomenutim događanjem a o kojoj će više naučiti mladi Dubrovčani iz ukupno četiri srednje škole.

Iz novoosnovane udruge Mladi Grada, dvije predstavnice Romana Dominković i Keti Laptalo održale su izvrsno kratko predavanje i demonstraciju što možemo učiniti kao građani ako se zateknemo u situacijama kada netko jako krvari, guši se, u nasvjesti je te kada prestane disanje i/ili kucanje srca. Te akcije mogu značiti spašen život nekome. Nadamo se kako će ova sjajna znanja i vještine neformalnom edukacijom steći što više sugrađana te  kako će možda jednom ući i u  okvir formalnog obrazovanja.

U večernjim satima u okviru Kluba mladih znanstvenika Gjino Šutić iz UR Instituta proveo je radionicu “Uvod u kemoinformatiku, bioinformatiku i suvremeno farmaceutsko inženjerstvo na računalu”  uz praktičan rad In-silico drug design / 3D molekularno modeliranje na računalu dok je istovremeno Udruga Bonsai uz suradnju s Exposure Lab prikazala nagrađivani dokumentarac “The Social Dilemma” uz diskusiju o tome koliko algoritmi društvenih mreža utječu na nas a koja je potrajala da ponoći.

Uz održane aktivnosti valja napomenuti kako  Informatički klub Futura, Kenova Gaming a sve uz podršku Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika održava i virtualni gaming turnir WarZone – na koji se možete prijaviti ovdje.

Za više informacija o Centru za mlade zapratite našu FB stranicu ili jednostavno navratite na kavu  ili sok – adresa je: Obala pape Ivana Pavla II 44A.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA