29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaČarolija tekstila u žitnici Rupe, predstavit će se do sada nepoznat dio...

Čarolija tekstila u žitnici Rupe, predstavit će se do sada nepoznat dio fundusa tradicijskog ruha i rukotvorstva s područja Hrvatske i jugoistočne Europe

Izložba Dubrovačkih muzeja „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ bit će otvorena večeras u 18 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“. Izložba je nastala u koautorstvu viših kustosa Dubrovačkih muzeja Ivice Kipre, Barbare Margaretić i Branke Hajdić, a grafičko oblikovanje i likovni postav potpisuje grafička i produkt dizajnerica Kristina Mirošević, Studio Bonsenjo.

Široj javnosti izložbom će se predstavit bogat i do sada nepoznat dio fundusa s brojnim i jedinstvenim primjercima tradicijskog ruha i rukotvorstva s područja Hrvatske i jugoistočne Europe, s čime se dubrovački Etnografski muzej stavlja „uz bok“ mnogim europskim muzejima koji u svojim fundusima i zbirkama čuvaju predmete iz kulturne baštine čovječanstva.

Izložba je strukturirana u tri izložbena segmenta. Prvi obrađuje alate, tehnike obrade sirovina i tehonologiju proizvodnje različitih tekstilija te posoblje, torbe i ogrtače. Drugi dio predstavlja tradicijsko ruho s područja Hrvatske uključujući sve povijesne faze njegova oblikovanja, kao i razne sastavnice koje su ocrtale nacionalnu kulturu odijevanja. Treći segment obuhvaća nešto širi kontekst odijevanja nastao pod utjecajem  različitih kultura i stilskih epoha na razmeđu istoka i zapada. Bit će predstavljeno i 27 primjeraka tradicijskog ruha s područja Hrvatske i jugoistočne Europe te 30 različitih i očuvanih primjeraka svečanih oglavlja koji prate životni ciklus pojedinca. Pored toga, bit će izložen i velik broj pojedinačnih odjevnih predmeta sukladno kroju, funkciji i materijalu.

Izložba „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 30. lipnja 2024.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA