30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBRAVO: Dubrovnik dobio povelju za Naj - akciju športskih aktivnosti za osobe...

BRAVO: Dubrovnik dobio povelju za Naj – akciju športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama

Na tematskom i svečanom savjetovanju programa “Gradovi i općine prijatelji djece”, održanom u Zagrebu 19. prosinca, Gradu Dubrovniku dodijeljena je Povelja Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske za Naj-akciju 2023. za projekt “Športske aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju”. Povelju je u ime Grada Dubrovnika primio zamjenik pročelnika za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

Na savjetovanju je održana panel rasprava na temu sudjelovanja djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenata i odluka za djecu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Posebno je istaknuta važnost strateškog planiranja za djecu na lokalnoj razini u okviru nove metodologije programa “Gradovi i općine prijatelji djece” te važnost definiranja procedure za uključivanje djece u razvoj i donošenje javnih dokumenata na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

Grad Dubrovnik je pristupio akciji “Gradovi i općine –  prijatelji djece” 25. travnja 2000. Titula „Grad Dubrovnik – prijatelj djece” dodijeljena je Gradu Dubrovniku 4. veljače 2006, priznanje koje se dodjeljuje gradovima u Hrvatskoj koji u potpunosti ostvaruju prava i potrebe djece, poštujući načela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta.

Temeljni cilj projekta športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju je promicanje bavljenja športom osoba s invaliditetom. Potreba za provođenjem programa proizlazi iz činjenice da je redovito vježbanje jedno od najprirodnijih metoda za očuvanje sposobnosti organizma, sprječavanje i ublažavanje razvoja kroničnih i degenerativnih promjena i bolesti.

Opći cilj projekta je povećati kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje športskih programa treninga i natjecanja u športskim klubovima Grada Dubrovnika i na taj način omogućiti zdraviji život kroz razvoj športskih aktivnosti na području Grada Dubrovnika, a sve u skladu sa Strategijom razvoja športa i športske infrastrukture Grada Dubrovnika od 2018. do 2028. godine.

U 2023. godini Grad Dubrovnik je s ukupno 73.181 eura sufinancirao športske programe za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju šest dubrovačkih klubova te za poslove stručnog koordinatora projekta. Za istu je namjenu u Proračunu Grada Dubrovnika za 2024. osigurano 130 tisuća eura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA