23.8 C
Dubrovnik
Subota, 1 listopada, 2022
NaslovnicaVijestiBožinović otkrio važne novosti o valjanosti osobnih dokumenata

Božinović otkrio važne novosti o valjanosti osobnih dokumenata

Ministar Božinović je na sjednici Vlade koja je u tijeku predložio da osobne iskaznice i vozačke dozvole koje su istekle vrijedne najdulje 30 dana od dana prestanka pandemije, prenosi Index.hr.

Božinović je kazao da se do sada dosta dolazilo na šaltere zbog osobnih, vozačkih i slično. Kako je kazao, nada se da će se to promijeniti u budućnosti te da će se implementirati stvari koje su se užurbano uvele za vrijeme pandemije, a tiču se korištenja interneta kod izdavanja raznih dokumenta.

“Slobodni smo predložiti promjenu zakona o osobnoj iskaznici kojom se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije bolesti covid-19 omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku preuzimanje novih osobnih iskaznica”, rekao je Božinović.

Promjene se uvode i za vozačke dozvole.

“Što se tiče zakona o sigurnosti na cestama, predlaže se da se za vrijeme trajanja epidemije također najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole”, rekao je Božinović. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom također 30 dana od kraja prestanka epidemije.

“Predlaže se da se omogući građanima da određene radnje, poput odjave vozila, preuzimanja izrađene vozačke dozvole, obavljanja izvanrednog nadzornog pregleda, mogu poduzeti također najdulje 30 dana od kraja epidemije”, kazao je Božnović.

“Ispitivanje tehničke ispravnosti i registracije i dalje će se obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama”, rekao je Božinović.

Dopunom zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije, a nalaze se u inozemstvu.

Točke su prihvaćene.

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA