30.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBiskup Glasnović na Uskrs u katedrali: Puno je kamenja na našim srcima,...

Biskup Glasnović na Uskrs u katedrali: Puno je kamenja na našim srcima, sve je to mogući prostor uskrsnuća

Svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova 9. travnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike predvodio je biskup mons. Roko Glasnović u suslavlju s generalnim vikarom mons. Ivicom Pervanom, katedralnim župnikom don Marinom Lučićem i rektorom sjemeništa don Josipom Lebom te uz sudjelovanje velikog broja vjernika i redovnica iz više redovničkih zajednice.

Biskup je na početku naveo stihove o tome kako Gospodin s grešnikom trguje te tumačeći misna čitanja naglasio kako uskrsnuće iako nema svjedoka i ne može se dokazati „ulazi u povijest, postaje događaj, probija se u kronologiju događaja koji teku ostavljajući neizbrisivi trag“.

Govoreći o samom uskrsnuću kazao je da možemo samo zamisliti i vjerovati da je to bila „izravna snažna Božja intervencija“. Kristovo uskrsnuće kaže da je nadvladavanje smrti moguće i to po stvarateljskoj  moći i riječi te ljubavi, poručio je biskup.

„Krist Isus danas uskrsava. Gromade kamenja se odvaljaju s naših grobova, s naših srdaca. A puno je grobova i bez tjelesne smrti. Umre nada i na nju bude navaljen kamen. Umre ljubav i pritisne je ogroman kamen. Umre radost i prekrije je kamen tuge. Puno je kamenja na našim srcima. Sve je to mogući prostor uskrsnuća“, kazao je dubrovački biskup te naglasio kako Isus pokazuje put do uskrsa.

Biskup je također govorio o svjedocima koji su vidjeli Uskrslog i drugim elementima koji upućuju na uskrsnuće, o opisani su u Novom zavjetu kao i o tome da je vjera u uskrsnuće temelj kršćanstva.

Uime svih vjernika generalni vikar Pervan čestitao je mjesnom biskupu Uskrs napomenuvši kako su se vjernici na ovoj misi sastali ne radi održavanja običaja nego su se okupili pred živim, uskrslim Kristom koji je pobijedio, koji je navijestio svoje uskrsnuće. U njegovom uskrsnuću je i naš uskrs, kazao je.

Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica i uz orguljsku pratnju Marka Palčoka predvodio je liturgijsko pjevanje s izborom uskrsnih pjesama. Vjernicima koji su donijeli na blagoslov obojena jaja i drugu hranu, ona je na kraju mise i blagoslovljena.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA