29.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleBespuća umjetne inteligencije, UI GePeTo i ARTificial Intelligence obilježili vikend u Dubrovačkim...

Bespuća umjetne inteligencije, UI GePeTo i ARTificial Intelligence obilježili vikend u Dubrovačkim knjižnicama

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja), te u okviru Noći knjige u čijem je fokusu umjetna inteligencija, najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja u kojima su i Dubrovačke knjižnice nastojale dobiti odgovore prigodnim programom koji se nastavio i tijekom vikenda u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

U nedjelju, 23. travnja 2023. dr.sc. Davor Ljubimir održao je predavanje na temu Bespuća umjetne inteligencije. Koliko je novonastali alat Chat GPT revolucioniran i je li uopće, neka su od pitanja kojima se predavač bavio u svom predavanju stavljajući u fokus utjecaje koje korištenje umjetne inteligencije ima na društvo. Neki od utjecaja su manjak koncentracije, pretrpanost informacijama koja “rađa kaos i zbrku u glavi”, što posljedično rezultira time da društvo želi prekidanje, ometanje i na koncu priželjkuje konstantno nešto “novo”.

-A što nama mlađima preostaje? Pa valjda uživati kao rastreseni konzumenti ponuđenih sadržaja, kao bića čiji um upija i izbacuje informacije u kratkim, isprekidanim, često prepletenim naletima – što brže to bolje! To je, začudo, praćeno osjećajem da naglo postajemo pametniji, i to na način da više skoro nikakav sadržaj ne pamtimo, nego samo nastojimo zapamtiti u kojem smo pretincu digitalne memorije što pohranili – po mogućnosti kao fotografiju ili video-klip.- zaključio je  je prof. Ljubimir.

Nakon predavanja, dubrovački pjesnici Tajana Martić, Lucijana Pendo, Ivan Cikatić i Adem Gušić su se koristeći vlastitu kreativnost suočili s umjetnom inteligencijom u poetskom razgovoru. Pjesnici su čitali vlastite pjesme i one koje je, po uzoru na njihove, generirao Chat GPT. Publika je nakon imala priliku pogađati koje je pjesme napisala ljudska, a koje umjetna inteligencija. Također su na licu mjesta imali priliku vidjeti na koji način novi, revolucionarni alat “piše” pjesme i kojim se riječima koristi. Zaključak je da je UI GePeTo u svakom slučaju fascinantan, pomalo zastrašujuć, ali ipak nedovoljno moćan da zamijeni ljudsku kreativnost i izražavanje.

Za kraj ovogodišnje manifestacije Noći knjige otvorena je izložba Artificial intelligence u prizemlju Narodne knjižnice Grad. U stvaranju umjetničkih djela na temu umjetne inteligencije sudjelovali su dubrovački umjetnici Marta Baće, Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Marija Koprivica, Maja Kovačević, Valter Kožul, Robert Kralj, Tomislav Kralj, Maro Kriste, Maca Lučić, Anamarija Obradović, Dijana Rajić, Karja Tolja i Josip Škerlj. Izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do petka, 5. svibnja 2023. godine radnim danima od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA