29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaBesprijekoran solistički nastup Nicolasa Altstaedta

Besprijekoran solistički nastup Nicolasa Altstaedta

Karizmatični violončelist Nicolas Altstaedt nastupio je sinoć, 31. srpnja u atriju Kneževa dvora, a besprijekorna izvedba kanonskih djela i suvremene klasike izmamila je dugotrajan aplauz i ovacije festivalske publike.

Kratkom suitom Tri strofe na ime Sacher otpočeo je prvi ovoljetni nastup Nicolasa Altstaedta u Dubrovniku. Djelo koje je glazbeni perfekcionist Dutilleux skladao povodom sedamdesetog rođendana Paula Sachera, dugogodišnjeg voditelja Komornog orkestra iz Basela, grade tonovi odnosno slova Sacherova imena, dok se zvukovni prostor violončela širi scordaturom, odnosno drukčijom ugodbom instrumenta. Lirska virtuznost i besprijekorna tehnika ovog talentiranog glazbenika, koji je jednako umiješan i s dirigentskom palicom kao i s čelističkim gudalom, proželi su Dvor, a svaku skladbu na programu iznijansirao je s majstorskim senzibilitetom, iznoseći s lakoćom svu kompleksnost dinamičkih odnosa. Na svome je Altstaedt i u kanonskom repertoaru; Bachovoj Suiti za violončelo br. 5 u c-molu čiji su punktuirani ritmovi donijeli melankoličan i mračan ugođaj. Svježinu Melodie, najnovijeg djela Jörga Widmanna, nastavila je Kodályjeva Sonata za violončelo solo, op. 8, moderni violončelistički klasik koji se ističe kompleksnošću, modalnošću i kromatikom. Neupitan je tako bio i užitak festivalske publike, koja je svako djelo pratila glasnim aplauzom i glazbenika više puta pozivala na poklon.

Nicolasa Altstaedta ponovno u Kneževu dvoru slušamo već sutra, 2. kolovoza, a ovog puta nastupit će s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod vodstvom maestra Pavla Zajceva. Ulaznice su dostupne preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA