13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiBesplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za još 120 tisuća građana: 70 kuna mjesečno...

Besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za još 120 tisuća građana: 70 kuna mjesečno nekima puno znači

Biračima Silvana Hrelje, jedinog saborskog zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, već se isplatio njegov sporazum s Vladom, pa će tako od 1. prosinca 120 tisuća građana, a uglavnom je riječ o umirovljenicima, dobiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret države, piše Novi list, a mi smo zatražili i komentar Veselka Gabričevića i Olge Muratti, predsjednika HSU i predsjednice dubrovačke organizacije koja je sklopila predizbornu koaliciju s HDZ-om zbog niza obećanja kojima bi se trebao olakšati život dubrovačkim umirovljenicima.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je, naime, prihvatila Hreljin prijedlog izmjena Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju po kojem se podiže prihodovni cenzus na osnovi kojeg građani ostvaruju pravo na to da im država plaća dopunsko zdravstveno osiguranje, pa će tako ubuduće taj cenzus po članu kućanstva biti dvije tisuće kuna, a za samca se penje na dvije i pol tisuće kuna. Rast je to u obje kategorije za više od 400 kuna, odnosno za 25 posto u odnosu na sadašnji cenzus, a ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je da će time ubuduće dodatnih 120 tisuća ljudi dobiti policu dopunskog osiguranja na račun države. Državni proračun će to godišnje koštati oko sto milijuna kuna, piše Novi list.

S obzirom da Hrvatska stranka umirovljenika na ovom prijedlogu radi dulje vrijeme, za komentar Vladine odluke upitali smo i predsjednika Hrvatske stranke umirovljenika, Veselka Gabričevića.

„Izuzetno samo zadovoljni takvom odlukom Vlade. Očekivali smo da će odluka biti donesena i koji dan ranije, ali u svakom slučaju smo zadovoljni jer je to pitanje konačno došlo na dnevni red. Već ranije smo ovo zahtijevali. Zaista je bilo sramotno ovo ovoliko dugo stoji na istoj cifri. Više puta je vršeno usklađivanje, no cenzus se nije mijenjano“, kazao nam je Gabričević te pojasnio da se usklađivanja vrše s porastom troškova života.

„Promijenjena je granica siromaštva, ona je iznosi 2927 kuna. Sasvim je logično i normalno da se cenzus povećao“, dodao je.

„Za one umirovljenike koji budu obuhvaćeni ovim cenzusom, a radi se o njih preko 100 tisuća, radi se o uštedi od 840 kuna godišnje. Uglavnom se radi o ljudima koji imaju do 2 tisuće kuna mirovine. Neki od njih bi cijelu jednu mirovinu na godišnju razini dali za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja. Neki će s ovim zaista primiti 12 mirovina godišnje, a ne kao ranije 11 ili 11 i pol mirovina“, zaključio je Gabričević.

Za komentar smo upitali i Olgu Muratti, predsjednicu gradske organizacije HSU-a. Podsjetimo, Muratti je za vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore najavljivala da će Grad Dubrovnik postojeći prihodovni cenzus za dobivanje besplatnog dopunskog zdravstvenog osiguranja povećati na 3 500 kune.

„Radi o aktivnosti koju mi već dugo provodimo. Prikupljali smo i potpise. Vjerujem da će se na ovo nadograditi i ono što smo u Dubrovniku predizborno obećali, a to je da ćemo svima onima do 3500 kuna osigurati besplatno dopunsko osiguranje. Tako da će Grad Dubrovnik napraviti i dodatni iskorak“, kazala nam je Muratti.

„Možda je nekima iznos od 70 kuna mjesečno zanemariv, ali nekima to znači jako puno. Osim što se radi o smanjenju troška, ovo za mnoge predstavlja i sigurnost u liječenju. Mnogi su umirovljenici do sad razmišljali hoće li otići u liječnika, a sad će te najugroženije skupine biti pokrivene i zaštićene“, zaključila je Muratti.

Muratti o koaliciji s HDZ-om: Ono što je ponudio i prihvatio gradonačelnik Franković, nemamo pravo odbiti

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić