20.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 rujna, 2022
NaslovnicaVijestiBEROŠ POTVRDIO nije došlo do eksponencijalnog rasta

BEROŠ POTVRDIO nije došlo do eksponencijalnog rasta

Na netom završenoj konferenciji za medije potvrđeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj zaraženih popeo se na 481. “U 24 sata imamo 63 nova slučaja zaraze, nemamo eksponencijalni rast” potvrdio je ministar Beroš te potom dodao kako je 14 osoba na respiratoriam, među kojima i jedna osoba u Dubrovniku. Alemka Markotić kazala je kako je jedna osoba u kritičnom stanju, dok je Krunoslav Capak potvrdio da u petak u Hrvatsku dolazi novi kontingent reagencija potrebnih za testiranje.

„Od jučer u 16 sati imamo 39 novih bolesnika. Broj zaraženih je u 24 sata porastao za 63. Situacija je pod kontrolom. Nemamo eksponencijalni rast. 14 bolesnika je na respiratoru: osam u Zagrebu, tri u Osijeku, jedna po Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Tri posto bolesnika je na respiratoru, što je također dobro jer je naša procjena bila oko pet posto. Svi liječnici koji su bili u kontaktnu sa zaraženim u KBC Sestre milosrdnice su negativni. Njihova jedinica za intenzivno liječenje je u funkciji“ pojasnio je Beroš.

bi
Ministar Božinović kazao je kako veliki broj građana pokazuje solidarnost, ali ih je pozvao da kontaktiraju Maju Grbu-Vujović kako se donacije koordinirale na najbolji način.

„Pozitivno je 19 liječnika specijalista, šest specijalizanata, sedam medicinskih sestara i tehničara i dva stomatologa. Prosječna dob oboljelih je 49 godina. 18 601 osoba je u samoizolaciji. 2437 kontakata se epidemiološki obrađuje. 546 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji“ potvrdio je Capak.


„Izvanredne okolnosti postaju na neki način redovite. Očekujemo da će mjere na snazi dati rezultate. Svi koji nisu u nužnim službama moraju usporavati ritam, kako bi se resursi sačuvali za nužne djelatnosti. Građanima poručujem da je njihov posao da budu doma. Vatrogasci u Zagrebu su jučer imali 200 tehničkih intervencija. Oni se još uvijek nose s posljedicama potresa. 313 osoba je smješteno u Cvjetnom naselju“ Božinović


„Imamo prva da slučaja zaraze policijski službenika. Stalno provodimo epidemiološke mjere. I u ova dva slučaja službenici su bili u samoizolaciji. Provodimo postupanja na području cijele Hrvatske i u ovom trenutku. Uvijek je moguće da su u kontaktu s osobama koje imaju korona virus, ali u i tom slučaju provodimo sve mjere“ kazao je ravnatelj policije.

Krunoslav Capak kazao je kako se proizvode transportni brisovi koji će omogućiti da ambulante na terenu provode testiranje.


„Možemo proizvesti 20 tisuća ovakvih brisova dnevno. Možemo pokriti cijelo područje Hrvatske. Nije potrebno imati samo brisove, veći i educirane osobe sa svom zaštitnom opremo. Intenzivno radimo na nabavi opreme kako bi i to funkcioniralo“ kazao je Capak te dodao da su mu epidemiolozi s terena javili da se pojavilo par slučajeva u kojim se ne može uspostaviti kontakt s osobama kod kojih je već utvrđena zaraza.


„80 posto bolesnika na respiratorima imaju kronične bolesti. Prosječna dob je oko 61 odnosno 62 godine. Imamo već broj oboljelih u toj dobnoj skupini. Očekujemo porast oboljelih u starijoj dobnoj skupini. Na neki način ugroženi su svi koje se nalaze na intenzivnim odjelima i koji su na respiratorima. Jedna osoba je kritično“ potvrdila je Almeka Markotić.


„Upravo zato što se u Osijeku pojavilo žarište cijeli je stožer otišao tamo. Nismo utvrdili propuste, ali smo za svaki slučaj prošli protokole postupanja. Ovo je bitka koju vode epidemiolozi. Na tome je bio fokus jučer u Osijeku“ kazao je Beroš.


„ U ovom trenutku ne znam kakva je situacija u Biogradu. Ako se pokaže da je mjere karantene opravdana mi ćemo je odobriti“ kazao je Capak.


Ministar Beroš otkrio je kako je zdravstvena inspekcija razgovarala sa svim osoba. Klinička slika nije bila teška. Dežurni epidemiolog je preporučio hospitalizaciju, poslan je i sanitetski prijevoz. Obitelj je smatrala da to nije potrebno i to je stopirano. Koliko mi je poznato nije se radilo o težoj kliničkoj slici“ pojasnio je Beroš.

Ministar Beroš je kazao da se u ovom trenutku neće mijenjati kriteriji testiranja.

„Kako bi bili potpuno sigurni trebali bi cijelo pučanstvo testirati dva puta dnevno.


„Ako su se osobe koje su se našle na benzinskoj stanici bile pozitivne, znači da se nisu pridržavali mjera. Ako se radi o kriterijima to znači da se bliski kontakti i oni koji su u samoizolaciji, a počeli su razvijati simptome testiraju“ kazale je Markotić, a ministar Beroš dodao je da se jedino odgovornim ponašanjem može zaustaviti širenje bolesti.


„Testiranje je dobrodošlo, ali ono ne može pomoći da se spriječi širenje bolesti“ zaključio je Beroš, a Capak je kazao kako su testirani svi kontakti u samoizolaciji koji su razvili simptome.


„Testirano je i mnogo onih koji nisu znali da su u kontaktu, kako bi oslobodili sekundarne kontakte. Smatram da moramo pojačati testiranje unutar zdravstvenih ustanova“ pojasnio je Capak.

Beroš je pojasnio da je Vinogradska bolnica povukla dio liječnika iz drugih zagrebačkih bolnica te da nje bilo većih ispada.

Ministar Božinović kazao je kako se čini sve kako bi se pomoglo vozačima kamiona.
„300 kamiona je krenulo na jedna granični prijelaz, a za tim nije bilo potrebe. To se u ovom trenutku raščišćava.“


„Dnevno se može provesti tisuću testova. U petak nam stiže novi kontingent reagencija“ potvrdio je Capak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA