30.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBeroš: Inspekcijski nalaz iz dubrovačke bolnice upućen Hrvatskoj liječničkoj komori

Beroš: Inspekcijski nalaz iz dubrovačke bolnice upućen Hrvatskoj liječničkoj komori

Na netom završenoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite objavljeni su današnji podaci o broju zaraženih. Ministar Beroš kazao je kako je od danas u funkciji web platforma putem koje će se građani moći prijaviti za cijepljenje te kako je nalaz Zdravstvene inspekcije iz OB Dubrovnik proslijeđen Hrvatskoj liječničkoj komori kako bi se utvrdilo je li došlo do kršenja načela medicinske etike prilikom cijepljenja.

Primarijus Katalinić-Janković upoznala je javnost s današnjim brojkama. Kako smo prethodno objavili, potvrđen je 91 novi slučaj zaraze, hospitalizirana je 791 osoba, od toga su na respiratoru 64 osobe. Preminulo je 11 osoba, da je u samoizolaciji 14 074 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 2892. Postotak pozitivnih među testiranima je četiri posto.

„Najmlađa preminula osoba imala je 40 godina i nije imala komorbiditeta“, kazala je primarijus Katalinić-Janković.

Primarijus Krunoslav Capak osvrnuo se na trenutnu epidemiološku situacija.

„Trenutna incidencija na 100 tisuća stanovnika je 130.6. Najniža je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji 395.2. Naša trenutna incidencija među zemlja EU je na trećem mjestu, odnosno dijelimo treće mjesto s Njemačkom. 1 355 je naša trenutačna kumulativna stopa smrtnosti na milijuna stanovnika. Danas 1. ožujka je udio pozitivnih u ukupno testiranima 4 posto, u zadnjih sedam dana smo imali 7,6 posto u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana imamo 6,8 posto. Što se tiče cjepiva, 878 prijava na nuspojave se odnosi na Pfizerovo, 68 Modernino i 191 prijava na AstraZenecino cjepivo dok za dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi“.

Ministar Beroš predstavio je nacionalnu platformu putem koje će se građani moći prijaviti za cijepljenje.

„Uz sve dosadašnje modalitete prijava, svi građani RH moći će koristiti sustav za prijavljivanje putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr. Aktiviranjem ovog sustava RH se svrstala u vodeće zemlje koje koriste nacionalne središnje platforme koje vode brigu o cijepljenju. Vjerujem da ćemo ovim činom osigurati uspješan start sljedeće faze cijepljena koja nam dolazi po redu prioriteta i za koju smo osigurali 240 cijepnih mjesta. Poslovni proces podijelili smo na pet faza: iskazivanje interesa i predbilježba mogući su u ordinacijama obiteljske medicine, puten pozivnog centra na broj 0800 0011, putem web-platforme. Iz tih podataka vršit će se upis u središnji evidencijski sustav. Važan je i sustav e-naručivanja koji će povlačiti određeni broj građana po različitim prioritetima u onim količinama u kojima će pristizati cjepivo“, kazao je ministar.

„Koristili smo već postojeće instrumente. Ovakav način prijave uzrokovat će jednoznačnost prijave. Kada za to dođe vrijeme, ovaj sustav će omogućiti nadzor na statusom cijepljenih građana. Moći ćemo vidjeti koliko je građana u kojoj županiji biti cijepljeno jednom, odnosno drugom dozom cjepiva“, kazao je ministar Beroš.

„Nakon prijave generira se povratna informacija o vremenu i mjestu cijepljenja, što će ovisiti o količini raspoloživog cjepiva. Građani mogu očekivati mail, ali će naknadno dobiti i potvrdu termina. Sustav je izrazito služen, a u drugoj fazi implementacije će se omogućiti i prijava putem sustava e-građanin“ pojasnio je te dodao da će ovaj sustav u punini zaživjeti u trećoj fazi cijepljenja.

O mutiranim sojevima koji su detektirani u Hrvatskoj

„Imali smo, prije obavijesti od ECDC-a, osam potvrđeni slučajeva britanskog soj, a tri je potvrdio kolega Kurelt. Od 300 uzoraka koje smo poslali ECDC-u imamo 60 sojeva britanskog virusa, dva iz New Yorka i tri slučajeva južnoafričkog soja. Za jednu osobu, koja je također bila u Zanzibaru 16. veljače čekamo rezultate“, kazao je primarijus Capak dok je ministar Božinović kazao da se nije trenutak za putovanja koja nisu nužna, što se posebno odnosi na krajeve u kojima su potvrđeni novi sojevi virusa.


O količini cjepiva koja ovaj tjedan stiže u Hrvatsku

„Stiže 23 400 doza Pfizer,a do kraja tjedna stići će i 7 200 doza AstraZenece, s tim da je isporuka ovog cjepiva koja je trebali biti u posljednjem mjesecu veljače, stigla danas. Ako računamo AstraZenecu u drugi mjesec, onda nam je ukupno do kraja drugog mjeseca došlo 315 870 doza cjepiva, od toga 179 tisuća Pfizera, 33 600 Moderne i 103 200 AstraZenece. Do kraja trećeg mjeseca bi trebalo doći 426 657 doza sve tri vrste cjepiva. Po sadašnjem planu isporuke od kraja 12. mjeseca do kraja 3. mjeseca bi nam trebalo ukupno doći 742 527 doza cjepiva“, kazao je Capak.

Po čemu se razlikuje soj virusa iz New Yorka?

„Malo o njemu znamo. Pažljivo pratimo situacija. Radi se o novoj varijanti, koja se širi brže od klasične. Udio tog virusa u New Yorku raste. Sve osobe koje dolaze iz Južnoafričke republike i Zanzibara podliježu istim mjerama kao i osobe koje dolaze iz Brazila i Velike Britanije. Što se tiče ostalih afričkih zemalja, potrebno je imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati.


O glazbi na terasama kafića

„Danas će izaći preporuke HZJZ-a, pa tako i odredbe o glazbi. Ona će biti dopuštena, a maksimalna glasnoća bit će 50 decibela“, pojasnio je Capak.

„Stožer nije protiv glazbe. Namjerno se stvari iskrivljuju. Ljudi koji komuniciraju se uz glasnu glazbu približavaju se jedno drugome, što predstavlja rizik. Ovo je epidemiološka mjera. Mnogi odluku dovode u pitanje i izruguju joj se. Kad je u pitanju ugostiteljstvo imali smo najblaže mjere u EU, a tako je i danas. Mogu razumjeti želju planiranja poslovanja, no ono u uvjetima pandemije nije moguće. Kad govorimo o modelima, unutar EU se sve više razmišlja o našem modelu, odnosno praćenju trendova uz određenu fleksibilnost. Bez toga danas ništa ne bi bilo otvoreno. Svu energiju koja se troši na ova pitanja, bilo bi dobro da se iskoristi kako bi se ugostitelji pozvali na strogo pridržavanje mjera“, kazao je ministar.

Jesu li se promijenila pravila izolacije?

„Stavili smo to na diskusiju. Čim se dogovorimo kako će to glasiti to ćemo objaviti. Mi u referentnom centru smatramo da bi se karantena trebala vratiti na 14 dana. Onaj postotak osoba koji oboli nakon 10. do 14. dana predstavlja rizik veći nego prije. Što se tiče same mjere izolacije, oni koji su bolesni to će ostati 10 dana jer sve više ima dokaza u literaturi da osoba nakon 10. dana nije zarazna“, pojasnio je Capak.

O PCR testovima kojim se razlikuju različiti sojevi virusa

„Nekoliko testova je na validaciji. Testovi koje smo mi ispitivali nisu u rutinskoj primjeni jer se nisu pokazali dovoljno dobrima. Jedna od testova koji se validirao u Andriji Štamparu se pokazao vrlo dobrima, a trenutno se provjeravaju i dodatni uzorci. Prvi testovi na tržištu nisu savršeni. Vjerujem da će se na tržištu brzo pojaviti kvalitetni testovi, koji će nam omogućiti da razlikujemo sojeve i smanjimo troškove. Tehnologija brzo napreduje“, kazala je Markotić.

Kakva je situacija u obiteljima sa starijim i nepokretnim članovima, odnosno kakva je situacija s njihovim cijepljenjem?

„Kad postoje komorbiditeti te kod nepokretne ili slabo pokretne osobe preporučujemo da se jave liječnicima obiteljske medicine koje će ih onda staviti na prioritetnu listu, a cijepit će ih mobilni timovi“, pojasnio je Beroš.

O cijepljenju preko reda

„Povjerenstvo i dalje radi svoj posao. Usuglašeno da se ono što je Zdravstvene inspekcija utvrdila u Dubrovniku proslijedi Hrvatskoj liječničkoj komori na daljnje postupanje, da bi se utvrdilo je li se postupalo u skladu s načelnim medicinske etike i deontologije, a sve u skladu s pisanim aktima i procedurom liječničke komore. Povjerenstvo će za ostale navode također analizirati istu i dati svoju preporuku o daljnjem postupanju. Mislim da je problem smanjen u znatnoj mjeri nakon što su izdana dodatna pojašnjenja o prioritetnim skupinama. Naime, neki od ovih elemenata su generirali dodatne doze, s obzirom na to da je bila jedna ili dvije doze, to je bilo veliko pitanje i svjedoci smo da te doze nisu ordinirane, što nije dobro“, kazao je Beroš.

O masovnim okupljanima koja se događaju preko vikenda

„Postoji cijeni niz istraživanja, članaka i knjiga koji se bave problemima anksioznosti i depresije, pogotovo kod mladih. Mladi u Hrvatskoj očito nisu dovoljnu uključeni u život zajednice, a time ćemo očito morati baviti u budućnosti. Ako se sjećate i na nekoj od konferencija smo govorili da se mora obnoviti solidarnost unutar zajednice, da više mislimo o drugima, a manje o sebi i o svojoj skupini. Ovo nije posljednja kriza s kojom se bavimo, mladi će kroz svoj životni vijek po svemu sudeći neće biti lišeni novih rizika. Mi i kao Stožer i kao vlada nastojimo voditi i mlade, društvo, najbolje što možemo kako bi se pripremili za postpandemijski svijet koji će biti prepun transformacija, kako ekonomskih tako i geopolitičkih, ali i naš odnos prema okolišu te drugim ljudima. Ovakve situacije nam ukazuju na potrebu za pojačanim djelovanjem službi. To mora biti nužno, ali i oportuno te razmjerno riziku. Unatoč zagovaranju kažnjavanja, represije koja se može iščitati iz pojedinih medijskih nastupa, mi moramo više stvar uputiti prema preventivnom djelovanju. Ja kao načelnik stožera i ministar smatram da je zadnja stvar koja se treba u ovakvoj situaciji poticati represija“, kazao je Božinović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA