26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAPEL OSNIVAČICE DUBROVAČKE VIRTUALNE PLACE "Svima koji proizvode hranu treba omogućiti pristup...

APEL OSNIVAČICE DUBROVAČKE VIRTUALNE PLACE “Svima koji proizvode hranu treba omogućiti pristup nasadima”

“I pojedinci koji proizvode za svoje potrebe rade upravo to – proizvode hranu, te stoga trebaju imati isti tretman kao i OPG-ovi” smatra Lana Šegetin osnivačica Facebook grupe Dubrovačka virtualna pjaca, koja u tekstu kojeg u nastavku prenosimo u cijelost, apelira da se i onima koji proizvode hranu ili drže stoku za osobne potrebe izvan mjesta prebivališta omogući izdavanje propusnica “Upravo sada u proljeće oni svi trebaju imati mogućnost obavljati sadnju na svojim imanjima jer inače neće moći proizvoditi hranu za svoje potrebe” zaključuje

“Shodno prikupljenim informacijama izgleda, nažalost, da pojedini ljudi nailaze na prepreke i nemogućnost dobivanja propusnica od strane Stožera civilne zaštite za pristup svojoj zemlji na kojoj uzgajaju hranu za vlastite potrebe, a koja se nalazi izvan mjesta njihovog prebivališta. Ili ne dobivaju propusnice za brigu o životinjama koje se nalaze izvan njihovog mjesta prebivališta.

Pošto je proizvodnja hrane za vlastitu upotrebu i prehranu vlastite familije veoma važna i inače, a esencijalna u ovim kriznim vremenima, apeliram na Stožer Civilne zaštite i sve nadležne da odobre svima pristup do mjesta gdje trebaju brinuti oko nasada bilo koje vrste ili asistiti životinje.

Uzgoj hrane vitalan je za njihov kućni budžet isto kao što je i odlazak u butigu, i to je valjani razlog za dobiti propusnicu.

U Hrvatskoj u nekim općinama već postoje odobrenja za takve aktivnosti, te stoga zabrinjava činjenica da se u nekim općinama odobrenja davaju, a u drugima ne?

Prioritet Ministarstva poljoprivrede je kontinuitet proizvodnje dovoljne količine hrane, odnosno kontinuitet obavljanja poljoprivrednih radova. I pojedinci koji proizvode za svoje potrebe rade upravo to – proizvode hranu, te stoga trebaju imati isti tretman kao i OPG-ovi.

Upravo sada u proljeće oni svi trebaju imati mogućnost obavljati sadnju na svojim imanjima jer inače neće moći proizvoditi hranu za svoje potrebe.

Uzgajati hranu je isto što i kupovati hranu – uz benefit štednje novca i bez potrebe izlaganja zarazi čekajući u redovima u trgovačkim lancima.

Strašno je i za pomisliti da će zbog neizdavanja propusnica ljudima koji uzgajaju hranu za vlastite potrebe ta hrana propasti, a oni biti osuđeni na kupnju te hrane u trgovačkim lancima. Pogotovo u teškim vremenima u kojima smo se našli, gdje se zbog zabrane radova i karantene gube poslovi i izvori prihoda, te se nameće pitanje hoće li svi uskoro imati dovoljno novca za kupiti hranu?” pita se Lana Šegetin.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA