30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaAntiphonus i Concerto dei venti priredit će baroknu večer u Dvoru

Antiphonus i Concerto dei venti priredit će baroknu večer u Dvoru

Hrvatski vokalni ansambl Antiphonus nastupit će s ansamblom Concerto dei venti u četvrtak, 11. kolovoza u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora izvodeći skladbe baroknih skladatelja Scheidta, Bacha, Gabrielija, Scheina, Monteverdija te obradu da Palestrine.

Ova vokalno-instrumentalna poslastica donosi bogat program kojeg će otvoriti najpoznatije djelo Samuela Scheidta Canzon Bergamasca nakon kojeg će uslijedit sakralni motet Singet dem Herrn („Pjevajte Gospodinu pjesmu novu”) Johanna Sebastiana Bacha te Lobet den Herrn ” („Sada hvali, dušo moja, Gospodina”)  i O Jesu Christ meins Lebens Licht („O, Isuse Kriste, svjetlo mojega života”). Dio programa bit će i Canzon a 5 Giovannija Gabrielija iz zbirke Canzoni et Sonate i madrigal Die mit Tränen säen Johanna Scheina, kao i više Monteverdijevih madrigala; peteroglasni madrigal Ecco mormorar l’onde („Kako šume valovi..”) iz Druge zbirke madrigala, kao i jedan od vrhunaca njegova madrigalističkog stvaralaštva Hor che il ciel e la terra („Sada kada su nebo i zemlja i vjetar u utihnuli (…) ja budim se, plačem (…) tisuću puta na dan u umirem, tisuću puta se rađam…”), prvi madrigal iz njegove osme knjige Madrigali guerrieri et amorosi, temeljen na sonati iz Petrarkine zbirke pjesama Canzoniere. Svoje mjesto na programu je pronašla i obrada da Palestrinine diminucije iz 1561. godine Io son ferito.

Vokalni ansambl Antiphonus od svog osnutka 2008. godine svojim dovitljivim koncertnim programima u rasponu od srednjeg vijeka do suvremenih autora, daje sve od sebe kako bi osvojio publiku na brojim hrvatskim festivalima, gradovima i u inozemstvu. Izvodeći madrigale, motete, opere, pastorale, organume, oratorije i sve moguće žanrove poput muzikalnog Amora odapinju strelice u srca svoje publike. Antiphonus je posebno ponosan na svoja dva zagrebačka ciklusa, Triade u MUO te Trinitas u sv. Katarini, a posebnost ansambla leži u činjenici da svoj repertoar izvodi komorno pa i kada se radi o složenim vokalno-instrumentalnim kombinacijama. Tako su neki od programskih vrhunaca bili Bachova Muka po Ivanu, Cavallierijevo Prikazanje duše i tijela, Purcellova Dido and Aeneas, Lametacije i Lagrime di san Pietro Lassa, knjige madrigala Monteverdija, Gesualda, Luzzaschija i Ligetija, Bachovi moteti, Vespro della Beata Vergine Claudija Monteverdija, kao i niz hrvatskih praizvedbi i djela naručenih za Antiphonus. Nagradu Milka Trnina osvojili su za sedam koncerata u ciklusima Triade i Trinitas te nagradu Judita za umjetničko dostignuće u glazbenom programu 64. Splitskog ljeta.

Jezgru ansambla Concerto dei venti čine ključni puhački instrumenti ranog baroka: korneti i tromboni, koji se harmonično stapaju s ljudskih glasovima, kako je u jednom tekstu koji se bavi estetikom glazbe iz 16. i 17. stoljeća napisao Silvestre Ganassi. Kolijevka zajedništva zvuka, stilske interpretacije i homogenosti ansambla je Muzička akademija u Bremenu. Članovi ansambla isključivo su okrenuti neiscrpnom repertoaru renesanse i baroka, a nakon niza koncertnih sezona, produkcija i snimki u raznim ansamblima, odlučili su se za koncertiranje upravo u ovom sastavu zahvaljujući hrvatskoj prigodi u kojoj su ostvarili koncerte i snimku s djelima Tomasa Ceccjinija uz Zbor HRT-a.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA