30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAnte Vlašić iskomentirao zatvaranje kafića i restorana: to nije naša odluka, tražimo...

Ante Vlašić iskomentirao zatvaranje kafića i restorana: to nije naša odluka, tražimo podmirenje dijela fiksnih troškova

Na današnjem sastanku u Vladi na kojemu su sudjelovala četiri ministra i predstavnici ugostitelja, nije postignut nikakav konkretan dogovor, osim da će Vlada tijekom vikenda razmisliti što i kako dalje kad je riječ o tom sektoru, ali ugostiteljski objekti se sutra zatvaraju, bez obzira na sve. Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik, Ante Vlašić smatra kako po zakonu, ukoliko ih Vlada zatvori, šteta se mora nadoknaditi.  Kazao je i kako ne postoje nikakvi dokazi koji bi upućivali na to kako su ugostiteljski objekti žarišta širenja koronavirusa.

Od ponoći se zabranjuje rad kafićima i restoranima, kao i teretanama, a glavna tema današnjeg sastanka u Vladi na kojem su sudjelovali, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te predstavnici ugostitelja su bile mjere kojima vlada planira obeštetiti poduzetnike kojima će zbog novih mjera biti onemogućen rad.

Nakon sastanka ministar Aladrović je rekao: Mi smo prokomentirali sve zahtjeve i uzeli smo si vrijeme da razmislimo tijekom vikenda. Mjere koje će ostati su između 2000 i 4000 kuna za radnike, mjere covid kredita, omogućena su dodatna sredstva, a sve ćemo objaviti nakon vikenda.

Ante Vlašić je također trebao sudjelovati na ovome sastanku u Zagrebu, no zbog obaveza nije bio prisutan, ali je informiran od strane kolega te je za Dubrovniknet prokomentirao što se odvijalo na sastanku.

-Danas smo imali sastanak s ministrima, bilo je tu povuci potegni, ali nije još ništa raspravljeno. Nastaviti će se preko vikenda jer se moraju napraviti ekonomske analize, to se i inače radi, ali ako uzmemo primjere drugih država oni to rade drugačije. Njemačka 75% nadoknađuje brutto prometa na tjednoj bazi, Austrija 75%, a priča se i o povećanju na 90%, Nizozemska je već za vrijeme prvog ‘lockdowna’ plaćala 90% svih plaća i pored toga davali su 4000-5000 eura da bi se podmirili tekući troškovi. Mora se znati kako mi nemamo samo radnike za platiti, trošak radnika je 25-30%, imamo i ostale troškove poput najmova, knjigovodstva, osiguranja, kredita, a moratoriji su završeni, a tu su i režije, to sve skupa je jako teško platiti jer nemamo prihoda. Nismo nerazumni, situacija nije bajna, ne tražimo ono što neke države izdašno daju, ali tražimo da nam se financiraju fiksni troškovi jer nije bila naša odluka da se zatvori.

Vlašić ističe kako ne postoje dokazi da su ugostiteljski objekti žarišra koronavirusa.

-Ne postoji nikakav dokaz da je širenje virusa veće ili jače u ugostiteljskim objektima, naprotiv mislim da ugostiteljski objekti poštuju mjere i sigurne su zone. Što se tiče odluke o linearnom zatvaranju gospodarstva, mi smatramo da to nije bilo potrebno, a ako već tako mora biti onda tražimo da nam se to financijski nadoknadi.

Je li se Dubrovačko – neretvanska županija mogla izuzeti od ovakvih mjera?

-Koliko znam većina župana je bila protiv zatvaranja, možda je samo Čačić tražio potpuno zatvaranje Varaždinske županije, ali nismo sigurni.

Jesu li mjere za očuvanje radnih mjesta dovoljne?

-Mjere od 4000 kuna nisu mjere za poslodavce, ne idu njima nego radnicima. Do sada smo imali situaciju da mjere kasne mjesec do dva, mi to nismo morali plaćati, ali smo ulazili u minuse, dugovali dobavljačima, nismo plaćali najmove kako bi mogli isplatiti plaće. Neki ugovori o najmu su se raskinuli zbog toga, kako u Dubrovniku tako i u Hrvatskoj.

-Ako imamo zabranu rada onda po Ustavu RH članak 50, država mora nadoknaditi taj trošak. To što nije nadoknađeno za prvog ‘lockdowna’, o tome će sudovi odlučiti naknadno što će biti, jer mi ne možemo snositi sav trošak i opterećenje bez ikakve naknade – zaključio je Ante Vlašić za Dubrovniknet.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA