31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAmerički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Maske štite i osobe koje...

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti: Maske štite i osobe koje ih nose

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) jučer je objavio da nošenje maski štiti i osobu koja ih nosi, a ne samo osobe oko nje. To je korak dalje u odnosu na raniju tvrdnju da nošenje maski štiti osobe oko osobe koja nosi masku, piše New York Times, a prenosi Index.hr.

“Eksperimentalni i epidemiološki podaci idu u prilog nošenja maski kako bi se smanjilo širenje virusa”, objavio je CDC u dokumentu u kojem se iznose znanstveni dokazi u prilog korištenju maski.

“Korist za pojedince raste kako raste nošenje maski u zajednici”, navodi se u dokumentu.

Radi se o svojevrsnom odmaku od ranijih formulacija koje je koristio CDC, koje su sugerirale da bi maske mogle spriječiti zaražene osobe da inficiraju ljude oko sebe.

“Višeslojne platnene maske blokiraju izbacivanje respiratornih čestica u okoliš, što uključuje i mikroorganizme koji se nalaze u tim česticama. Platnene maske ne blokiraju samo većinu velikih kapljica (20-30 mikrona, pri čemu je jedan mikron milijunti dio metra, op.a.), nego mogu blokirati i finije kapljice i čestice (poznatije kao aerosoli) koji su manji od 10 mikrona”, navodi CDC u novom dokumentu. 

Centar je ponudio i ekonomski argument za korištenje maski, navodeći kako bi povećanje broja ljudi koji nose maske za 15% moglo spriječiti potrebu za lockdownom te srezati gubitke povezane sa zatvaranjem ekonomije za oko 5% američkog BDP-a.

U novom dokumentu koji je objavio CDC citira se više studija koje su, kako se navodi, potvrdile korist općeraširenog nošenja maski. Citira se i nekoliko opservacijskih studija koje dokazuju korist od nošenja maski, uključujući primjer dvoje frizera koji su nosili maske ali, iako su imali simptome covida-19, nisu zarazili nijednog od 67 klijenata s kojima su bili u bliskom kontaktu.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA