31.8 C
Dubrovnik
Subota, 5 srpnja, 2025
HomeKolumneSlatki život Alise NenadićALISIN slatki uskršnji vijenac

ALISIN slatki uskršnji vijenac

Ovaj recept nije ni pinica ni slatki uskršnji kruh ali toliko je dobar i jednostavan da ga morate probati. OK, treba malo uprljati ruke ali isplati se.
Dok se peče miriše cijela kuća a svojim izgledom ukrasiti će svaki stol.


Sastojci za tijesto :
3 dl mlijeka
20 g svježeg kvasca (pola kocke)
700 gr brašna
100 gr maslaca
2 cijela jaja + 1 žumanjak
prstohvat soli
korica limuna

Fil:
2 jušne žlice cimeta
150 gr maslaca
150 gr bijelog kristal šećera
korica jedne naranče
2 jušne žlice kakaa

Let´s go:

U par jušnih žlica mlakog mlijeka umiješajte kvasac s jednom čajnom žlicom šećera i pustite ga da se aktivira. Kasa se udvostruči spreman je za dodavanje u tijesto a najbolje je pokriti zdjelicu u kojoj ste ga umiješali.
Za to vrijeme u brašno dodajte prvo suhe, potom mokre sastojke , maslac prethodno rastopiti te aktivni kvasac. Dobro ga umijesite te pustite pokriveno da se udvostruči. Potom ga još jednom premijesite te podijelite u dva dijela (ovo je masa za 2 pletenice) te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na par mm tanko i razmažite tanko filom te rolajte roladicu.

Za fil:
Omekšali maslac (sobne temperature) električnom miješalicom izmiješajte na najvećoj brzini s ostalim sastojcima dok ne dobijete fino mazivu smjesu kremaste teksture.

Kada ste zamotali roladice presijecite ih na tri trake uz dužinu te pletite pletenicu. Ispleteno tijesto spojite u krug i tako formirajte prekrasan vijenac ili ostavite kao samostalnu pletenicu, vama na volju.

I tako mala mirisna remek djela namazati malo rastopljenim maslacem te ih posuti bademima ili orasima po želji, pustiti malo da “odmore” 15-ak min na toplome te peći na 180 stupnjeva cca 25 min.

SRETAN USKRS SVIMA

#ostanidoma

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA