13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: vježbe civilne zaštite Grada Dubrovnika, novi EU fondovi za otočne...

AKTIVNOSTI GRADA: vježbe civilne zaštite Grada Dubrovnika, novi EU fondovi za otočne projekte, polaganje vijenaca …

Održano predavanje o komunikacijskim izazovima i sigurnosti digitalne generacije

Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku i Dječjim vrtićima Dubrovnik, organizirala je u subotu, 6. studenog, predavanje na temu sigurnosti digitalne generacije.

Predavanje pod nazivom “Djeca i roditelji u virtualnom svijetu – komunikacijski izazovi i sigurnost digitalne generacije” održao je prof.dr.sc. Danijel Labaš, koji se dugi niz godina bavi problematikom djece i medija. U svom izlaganju profesor Labaš iznio je podatke iz istraživanja, koje je između ostalog pokazalo da veliki broj roditelja ne zna što njihova djeca rade online. Osvrnuo se i na sigurnosne aspekte boravka na internetu pa su tako navedeni i primjeri zlouporabe dječje znatiželje i naivnosti. Izazovi i sigurnosne prijetnje još su izraženije u vremenu epidemije, kad su djeca više nego ikad izložena medijima. Temeljnji je cilj odgojiti djecu u zdrave i sretne ljude kojima tehnologija neće stvarati ovisnost, već će biti alat kojim će postizati svoje ciljeve.

Lea Perić iznijela je prezentaciju “Korištenje edukativne aplikacije roditeljske zaštite Xoink”. Ova aplikacija nema za cilj narušavanje privatnosti djece, već predstavlja alat koji pomaže graditi povjerenje između roditelja i djece. Smisao aplikacije nije djeci ograničiti korištenje tehnologije ili pak nadzirati što oni rade, već pomoći djeci da tijekom vremena provedenog na uređaju kroz igru uče te tako “zarađuju” dodatne minute.

Predavanje i prezentacija organizirani su u sklopu projekta “(e)odrastanje – izazovi i mogućnosti”. Projekt se sufinancira kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2021. godinu, kao i putem Javnog poziva za sufinanciranje projekata na temu medijske pismenosti Agencije za elektroničke medije.

Gradonačelnik uputio izraze sućuti obitelji Nikole Beusana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je izraze sućuti obitelji gospara Nikole Beusana. Tekst brzojava sućuti glasi:

Poštovana obitelji,

s osobitom tugom primili smo vijest o odlasku gospara Nikole Beusana.

Volio je Dubrovnik, more i plovidbu, a kao predavač na Sveučilištu u Dubrovniku svoje stručno znanje rado je prenosio i mladim generacijama.

Gospar Beusan iznad svega držao je do pripadnosti obitelji i tradiciji kao našoj najvećoj vrijednosti. Ponosio sve svojom ulogom festanjula i pripadnošću Bratstvu sv. Vlaha, ističući upravo značaj duhovne komponente ove naše jedinstvene Feste.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno ime izražavam vam duboku sućut uz posljednji pozdrav našem dobrom kapetanu.

Počivao u miru.

Gradonačelnik

Mato Franković

Povodom 30. godišnjice pogibije položeni vijenci za branitelje na Bosanci

U spomen na hrvatske branitelje, koji su na današnji dan prije 30 godina u jednom od najžešćih granatiranja Srđa u Domovinskom ratu poginuli na Bosanci, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja. Počast su im danas, u ime Grada Dubrovnika, odali dubrovački gradonačelnik Mato Franković, pročelnica Paula Pikunić Vugdelija i vijećnik Maro Kristić.

Vijence su položile i obitelji poginulih branitelja te predstavnici Županije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Udruge roditelja i udovica Domovinskog rata Dubrovnik, kao i ostale udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Tog 9. studenog 1991. godine u srpsko-crnogorskom napadu živote su izgubili dragovoljci Domovinskog rata: Mario Pezzi, Franci Lazibat, Vedran Ivošević Genocid, Hamdija Kovač, Željko Raguž, Antonio Vatović i Željko Putica.

Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik i Policijska uprava Dubrovačko-neretvanske županije i ove su godine organizirale odavanja počasti poginulim braniteljima na Bosanci.

Gradonačelnik s predstavnicima Elafita o potencijalu korištenja novog EU programa za otočne projekte

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sastao se danas u velikoj vijećnici s predstavnicima mjesnih odbora s područja Elafita. Glavna tema sastanka bila je budućnost Elafitskog otočja u nadolazećem programskom razdoblju, s naglaskom na potencijal korištenja sredstava iz europskih fondova za planirani infrastrukturni i gospodarski razvoj ovog dijela Grada.

Na Elafitima djeluju četiri mjesna odbora: Mjesni odbor Luka Šipanska, Mjesni odbor Suđurađ, Mjesni odbor Koločep i Mjesni odbor Lopud. Na sastanku su sudjelovale i pročelnica Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Paula Pikunić Vugdelija i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž.

Pročelnica Raguž predstavnicima mjesnih odbora prezentirala je novi Integrirani teritorijalni program za otoke 2021.-2027.(ITP), jedan od programa koji su predviđeni za financiranje u programskom razdoblju Europske unije 2021.-2027. Za provedbu programskih aktivnosti za otoke namijenjeno je ukupno 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što iznosi približno 1,14 milijardi kuna.

Naime, posebnim programom za otoke koji se temelji na teritorijalnom pristupu odgovara se na specifičnosti života na otocima poput otežane prometne dostupnosti i nedostatka infrastrukture, nedostatka zdravstvenih, socijalnih i odgojno-obrazovnih usluga na otocima i slabijih poslovnih prilika istaknula je pročelnica Raguž. Aktivnosti su stoga formirane oko ključnih ciljeva, a to su održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora, unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture, valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga i promicanje energetske učinkovitosti.

Predstavnici mjesnih odbora iznijeli su problematiku mjesnog stanovništva i prijedloge koji bi se mogli realizirati, a u skladu su s predstavljenim programom. Cilj je identificirati prioritetna područja djelovanja kako bi se moglo krenuti u izradu projektne dokumentacije i time u konačnici u rješavanje lokalnih potreba, usuglašeno je na sastanku.

Predstavnici Grada i dubrovačkih vatrogasaca na sastanku u sklopu EU projekta DiMaND

Predstavnici Grada Dubrovnika i Javne vatrogasne postrojbe ˝ Dubrovački vatrogasci˝, sudjelovali su u Mađarskoj na trećem po redu partnerskom sastanaku u sklopu europskog projekta DiMaND (Disaster Management Network in the Danube Region). Tom prilikom održavna je i sjednica radne grupe za upravljanje nesrećama EU strategije za podunavsku regiju (EU Strategy for the Danube Region-Priority Area 5 „Management of Environmental Risks“ EUSDR-PA5).

Naime, projekt DiMaND bavi se unapređenjem prekogranične suradnje u kriznim situacijama. Ciljevi projekta su unapređenje regionalne i prekogranične suradnje, utvrđivanje dobrih iskustava u pripremljenosti i odgovoru, uklanjanje nedostataka, izrada preporuka i portala znanja i kontakata u regiji, te stvaranje okvira za buduću suradnju u podunavskoj regiji.

Na sastanku radne grupe i konferenciji sudjelovali su predstavnici projektnih partnera iz Mađarske, Bugarske, Češke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

Projekt je financiran u sklopu Mehanizama Unije za civilnu zaštitu. Ukupan proračun projekta iznosi 341,608.20 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 42.158,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

Gradonačelnik Franković primio nagrađenu turističku djelatnicu Anu Bilić

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić primili su danas nagrađenu turističku djelatnicu Anu Bilić, domaćicu hotela Sheraton Dubrovnik Riviera.
Ana Bilić dobitnica je nagrade „Čovjek – ključ uspjeha, djelatnik godine“ u kategoriji djelatnik/ca hotelskog domaćinstva. Nagrade najzaslužnijim pojedincima u turizmu tradicionalno se dodjeljuju u sklopu najvećeg skupa turističkih djelatnika u Hrvatskoj – manifestacije Dani hrvatskog turizma, koja je ove godine održana u Župi dubrovačkoj.
Predstavnici Grada Dubrovnika čestitali su gospođi Bilić na ovom vrijednom priznanju dok joj je gradonačelnik Mato Franković zahvalio što je svojim radom pružila obol promociji turizma dubrovačkog područja kao turizma kvalitete i izvrsnosti posebno u ovom zahtjevnom razdoblju. Nagrađena djelatnica zahvalila je na pozivu, a istaknula je kako je priznanje rezultat dugogodišnjeg vrijednog rada i iskustva.
Gradonačelnik Franković u ponedjeljak, 15. studenog primit će i Lidiju Begić, turističku vodičicu, koja je u svojoj kategoriji na Danima hrvatskog turizma također nagrađena kao djelatnica godine.

Na Lopudu održana vježba civilne zaštite Grada Dubrovnika

Vježba sudionika civilne zaštite Grada Dubrovnika “Požar otvorenog prostora“ održana je ove srijede na otoku Lopudu u sklopu EU projeka E-CITIJENS. Ovom prilikom korištena je nova vrijedna oprema – set seizmičkog uređaja s video kamerom za pretrage iz ruševina te šatori na napuhivanje, koja je prethodno nabavljena u svrhu povećanja spremnosti i djelovanja u slučajevima prirodnih katastrofa.

U vježbi su sudjelovali pripadnici i volonteri JVP “Dubrovački vatrogasci”, Gradskog društva Crveni križ, Hrvatske gorske službe spašavanja i DVD Lopud, a simulirao se potres koji je izazvao požar na otoku Lopudu. Podršku u izvedbi vježbe „Požar otvorenog prostora“ pružila je i Lučka kapetanija Dubrovnik koja je osigurala brzi brodski prijevoz do samog otoka. Cijeli akvatorij tijekom izvedbe vježbe osiguravala je i istodobno nadgledala pomorska policija.

Završetak vježbe okončan je uspješnim gašenjem požara, pronalaskom ozlijeđenih osoba i pružanjem stručne medicinske pomoći od strane pripadnika gradskog društva Crveni Križ.

Ukupan proračun projekta iznosi 2.774.250,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije. Projekt E-CITIJENS provodi se u sklopu EU programa INTERREG V-A Italija-Hrvatska, (projekti tipa Standard) u okviru programske prioritetne osi 2. – „Sigurnost i otpornost“.

Podsjetimo, glavni cilj projekta E-CITIJENS jest povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog jadranskog bazena od prirodnih i ljudskih uzrokovanih katastrofa kroz poboljšanje preventivnog praćenja te hitnih mjera upravljanja, iskorištavajući karakteristike društvenih mreža i medija u svrhu značajnog povećanja sposobnosti civilne zaštite u smanjenju rizika od katastrofa.

“Financed by the Italy-Croatia Cross-Border Cooperation Programme2014-2020 under the European Regional Development Fund”.

Gradonačelnik uputio sućut obitelji Nevena Jerkovića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je izraze sućuti obitelji gospara Nevena Jerkovića. Tekst sućuti prenosimo u nastavku:

Poštovana obitelji,

Odlaskom gospara Nevena Jerkovića Dubrovnik je izgubio vrsnog turističkog stručnjaka i zaljubljenika u ovaj Grad. Možemo slobodno reći da je bio jedan od onih koji su gradili dubrovački turizam, a prošao je sve njegove dijelove, od onih početnih do rukovodećih poslova i predstavništava u inozemstvu. Bio je neumorni promicatelj svog Grada i Domovine i kroz brojne stručne članke i putopise, ali je i širio vidike svojim sugrađanima upoznajući ih s radošću putovanja i otkrivanja novih zanimljivih destinacija. Koliko je stručan i posvećen bio onome što je radio svjedoče i brojna priznanja, osobito za promicanje pomorske kulture, što mu je bila posebna ljubav i o čemu je objavio tri knjige. Teško je ovih dana gledati kako nam odlaze uvaženi sugrađani, bez kojih ovaj grad više neće biti isti. Iskreno žalimo i za odlaskom gospara Nevena. U Vašoj tuzi pronađite zrno utjehe u činjenici kako je svojim djelima ostavio značajan trag u povijesti ovog Grada, koji će mu na tome uvijek biti zahvalan.

U svoje osobno i ime Grada Dubrovnika izražavam cijeloj obitelji iskrenu sućut.

Gradonačelnik

Mato Franković

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić