27.8 C
Dubrovnik
Utorak, 9 kolovoza, 2022
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Usvojen proračuna za 2022., imenovani pročelnici, Lokrumu odobrena sredstva

AKTIVNOSTI GRADA: Usvojen proračuna za 2022., imenovani pročelnici, Lokrumu odobrena sredstva

Grad Dubrovnik nastavio je s provođenjem projekti aktivnosti. Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijskog-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum. Gradonačelnik Franković sudjelovao je proteklog tjedna na okruglom stolu na temu „Digitalno i transparentno“. Grad Dubrovnik imenovao je nove pročelnike. Ivana Brnin nova je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika, dok je Božo Benić imenovan pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika. Protekle srijede, na 6. sjednici Gradskog vijeća, većinom glasova usvojen je proračuna Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna.

Odobrena sredstva za Interpretacijsko-edukativni centar na Lokrumu

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca. Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glavnog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400,00 kuna.

Dokumentacija se izrađuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa prijavio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja.

Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000. Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelomično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Gradonačelnik Franković sudionik okruglog stola „Digitalno i transparentno“

Zadnjeg dana Susreta gradonačelnika i poduzetnika – 48 SATI koji se održava u Puli od 24. do 26. studenoga, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je na okruglom stolu na temu „Digitalno i transparentno“.

Digitalna transformacija lokalnih samouprava i participacija građana u odlučivanju budućnost je daljnjeg razvoja gradskih uprava, o čemu su uz gradonačelnika Frankovića razgovarali gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Marko Ignjatović iz tvrtke Libusoft Cicom, Hrvoje Sagrak iz tvrtke Infodom te Anita Lacmanović iz tvrtke SAP.

Grad Dubrovnik sustavno koristi nove digitalne tehnologije i Smart City koncepte te potiče njihovu implementaciju u svakodnevne radne procese u cilju povećanja sveukupne kvalitete života svojih građana ponajprije kroz sustav Otvoreni grad i participativno budžetiranje.

–    Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani detaljno informirani o financijskom poslovanju Grada te im je olakšano poslovanje s lokalnom samoupravom i njenim upravnim tijelima. Omogućeno im je i sudjelovanje u upravljanju i donošenju odluka i to kroz projekt participativnog budžetiranja. Ovaj sustav predstavlja oblik neposredne demokracije putem kojeg građani odlučuju o raspodjeli dijela javnog novca te time izravno utječu na realizaciju projekata koji poboljšavaju kvalitetu njihovih života. Dodatna pogodnost koju je donijela digitalna transformacija gradske uprave, koju smo pokrenuli 2017. godine, ima rezultat u povećanoj učinkovitosti i produktivnosti. – istaknuo je u svom izlaganju gradonačelnik Franković.

Govoreći o primjeni pametnih rješenja, naglasio je kako je Grad Dubrovnik prepoznat kao nacionalni predvodnik u digitalnoj spremnosti, a osim prednosti za građane, time se osigurava i najbolji doživljaj destinacije za posjetitelje.

Trodnevni Susret gradonačelnika i poduzetnika 13. godinu za redom organizirali su Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i poslovni tjednik LIDER, a cilj je raspraviti i definirati mogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora u svrhu poticanja razvoja lokalnih jedinica te predstaviti uspješne primjere i iskustva u područjima od zajedničkog interesa gradonačelnika i poduzetnika.

Poziv za dostavu pisanih prijedloga programa Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2022. godine

Pozivaju se sve ustanove, udruge i organizacije koje rade u djelokrugu kulture, športa i drugih društvenih djelatnosti da dostave svoje pisane prijedloge programa i sugestija za obilježavanje Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 3. veljače 2022. godine. Ovaj poziv ne podrazumijeva financijsku i organizacijsku potporu predloženim programima.

Predloženi programi trebaju se odnositi na razdoblje od 24. siječnja 2022. do 6. veljače 2022. godine.

Rok za dostavu prijedloga je do ponedjeljka 3. siječnja 2022. godine. Prijedlozi koji pristignu nakon 3. siječnja 2022. godine neće biti razmatrani niti uvršteni u službeni program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika 2022. godine.

Prijedloge je potrebno dostaviti u Pisarnicu Grada Dubrovnika s naznakom za Upravni odjel za poslove gradonačelnika, Pred dvorom 1 ili na email: protokol@dubrovnik.hr .

NAPOMENA: Realizacija navedenih programa ovisit će o epidemiološkoj situaciji i mjerama u navedenom periodu.

U Centru za mlade održano šest radionica izrade božićnih ukrasa 3D olovkama

Nastavljajući intenzivnu aktivnost u Centru za mlade Dubrovnik, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, u suradnji s Informatičkim klubom Futura, organizirala je 26. i 27. studenog šest božićnih radionica crtanja 3D olovkama, u kojima je sudjelovalo preko 70 polaznika.

Osim standardnih motiva poput naočala, automobila i maski, polaznici su ponajviše crtali božićne ukrase, koje su potom i dodatno ukrasili. 

Ovim radionicama Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Informatički klub Futura idealno su se uklopili u program Dubrovačkog zimskog festivala.

Ivana Brnin nova je pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika

Po okončanju provedenog javnog natječaja Ivana Brnin imenovana je pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika.

Ivana Brnin rođena je 1989. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu školu te glazbenu školu Luke Sorkočevića. Srednjoškolsko obrazovanje prolazi u Gimnaziji Dubrovnik. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2013. godine stječe stručno zvanje magistre politologije.

U Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika Grada Dubrovnika, gdje je 2018. zaposlena kao viša savjetnica, prethodno je obnašala dužnost zamjenice pročelnice. Brnin je od 2015. godine članica, a zatim i predsjednica Upravnog vijeća Dubrovačkog simfonijskog orkestra te od ove godine i predsjednica Nadzornog odbora društva Vodovod Dubrovnik.

Prvo radno iskustvo Ivana Brnin stječe tijekom studiranja i to kao turistički informator u Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, gdje radi od od 2008. do 2013. godine. Nakon jednogodišnjeg programa volontiranja u Hrvatskom saboru, od 2014. godine prolazi stručno osposobljavanje u Uredu za poslove župana i Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Usavršava se na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji radila je kao viši stručni suradnik, dok je u ACI marini Dubrovnik obnašala funkciju zamjenice direktora.

Predstavljeni gradski projekti financirani iz EU fondova

U sklopu “Dana otvorenih vrata EU projekata”, Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA organizirali su na Stradunu predstavljanje lokalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Cilj događaja je bio predstavljanje uspješno provedenih EU projekata koji su doprinijeli razvoju lokalne zajednice i projekata u provedbi te educiranje zainteresiranih građana o realizaciji vlastitih projektnih ideja, apliciranju na natječaje, kao i o samoj provedbi. Sukladno navedenome, predstavljeni su brojni projekti Grada Dubrovnika, ustanova i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada poput City Changer Cargo BikeRekonstrukcija i proširenje Lapadske obale , DiMaNDE-CitijensPlastic Smart Cities CroatiaChestnut , Herit data , Seadrion , Smile , Energetska obnova zgrada predškolskih i školskih ustanova i ostali.

U sklopu “Dana otvorenih vrata EU projekata” organizirani su i sljedeći događaji, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama:

Predavanje “EU fondovi – provedeni projekti i nove prilike“ 30. studenoga 2021. u Lazaretima za učenike srednjih škola;

Predavanje „Primjer dobre prakse provedbe europskog projekta – Herit Data“ 30. studenoga 2021. u Lazaretima za predstavnike lokalne samouprave, ustanova i trgovačkih društava u (su)vlasništvu Grada, turističkog sektora te predstavnike akademije

 „Dani otvorenih vrata EU projekata“ predstavljaju način na koji se Hrvatska i ove godine uključila u širu kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti  građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe. #EUinmyregion

U Centru za mlade održane modelarske radionice izrade jedrilica na daljinsko upravljanje

U tjednu od 22. do 28. studenog održale su se modelarske radionice izrade jedrilica na daljinsko upravljanje u tehničkoj radionici Centra za mlade Dubrovnik, organizator kojih je bio Jedriličarski klub Hydro. Na radionicama su mladi modelari sastavili četiri jedrilice na daljinsko upravljanje.

Modelarske radionice dijelom su projekta “Uvod u jedrenje i modelarstvo”, koji se sufinancira kroz Program javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Dubrovnika za 2021. godinu.   U nedjelju, 28. studenog, članovi Jedriličarskog kluba Hydro s novoizrađenim modelima jedrilica nastupili su na Prvenstvu Hrvatske u kategoriji brodova na radio upravljanje klase DragonForce 65. U konkurenciji 18 jedriličara dubrovački jedriličari su osvojili peto (Lovre Peović), sedmo (Ivan Grgić), deveto (Tomi Šoletić) i deseto mjesto (Andrej Kalajdžić). 

Mladi modelari sudjelovat će i na regati jedrilica na daljinsko upravljanje, koja će se održati 18. prosinca u Uvali Lapad u sklopu programa “Šarena zima u Uvali” Dubrovačkog zimskog festivala.

Čestitka gradonačelnika Frankovića novom dubrovačkom biskupu mons. Roku Glasnoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku mons. Roku Glasnoviću, novom dubrovačkom biskupu čije je imenovanje objavljeno danas na konferenciji za medije Dubrovačke biskupije. Novog dubrovačkog biskupa javnosti je predstavio njegov prethodnik, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije do odabira novog biskupa mons. Mate Uzinić.  Tekst čestitke: 

Poštovani oče biskupe,

S osobitom radošću primio sam vijest o Vašem imenovanju dubrovačkim biskupom i slobodan sam uputiti Vam srdačne čestitke na novom poslanju na koje Vas je uputio sveti otac papa Franjo.

Lijepa je to vijest koja dubrovačkim vjernicima stiže u prvom tjednu došašća. Iako se dubrovački vjernici u posljednjem jednogodišnjem razdoblju, vjerujem, nisu osjećali usamljeno, a ponajmanje  napušteno, utješna je i puna nade spoznaja da Dubrovačka biskupija opet ima svoga poglavara.

Svjedoci smo jednog zahtjevnog razdoblja u kojem se čovječanstvo nalazi. Razdoblje je to opterećeno brojnim prijetnjama i izazovima suvremenog življenja, vrijeme u kojemu predana skrb o duhovnom biću nikad nije bila potrebnija. 

Izražavam Vam toplu dobrodošlicu u grad svetoga Vlaha i uvjeren sam da će Vas puk dubrovački prihvatiti kako mu i doliči – otvorenih ruku i čistog srca te da je ova današnja objava samo početak jednog novog i dugog prijateljstva. Siguran sam da će vaša služba u Dubrovačkoj biskupiji biti uspješna i da ćete nastaviti graditi mrežu dobrote, duhovnosti, otvorenosti i tolerancije.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Predstavljen Program Dana branitelja uz 30. obljetnicu obrane Grada

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković predstavio je danas prosinački dio programa 30. obljetnice herojske obrane Grada i Dana dubrovačkih branitelja. Obilježavanje je započelo u listopadu, nastavljeno je kroz mjesec studeni i završava u prosincu.

Za sam Dan dubrovačkih branitelja, u ponedjeljak 6. prosinca, gradonačelnik Franković najavio je koncert ”Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj” Daleke Obale, u 21 sat na Stradunu.

”Pozivam sve branitelje da nam se pridruže u cijelom ovom prosinačkom programu, da se zajedno prisjetimo i zajedno obilježimo herojsku obranu Dubrovnika, koji je bio u okruženju s kopna, s mora i iz zraka, ali nikada nije pao. Sjetimo se svi zajedno i odajmo poštovanje svima onima koji su izgubili živote tijekom Domovinskog rada, s posebnim naglaskom na pale dubrovačke anđele, na poginulu djecu”, rekao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.

Najavio je i jedan poseban događaj koji će se upriličiti večer prije, u nedjelju 5. prosinca u 18 sati u Staroj gradskoj luci, kada će se u znak sjećanja na poginule branitelje i civile spustiti lampioni u more.

Uz sat povijesti u dubrovačkim školama ovog petka 3. prosinca, u 16 sati otvaranje je izložbe Muzeja Domovinskog rata na Srđu ”Dani ponosa – herojska obrana Grada 1991.”, gdje će se u 17 sati izvesti i premijera radio drame “Luko – dubrovačka ratna suza”, autora Srđana Dragojevića.

Program u subotu, 4. prosinca počinje ujutro u 10 sati tradicionalnom Utrkom stazom ‘deva’ Triatlon kluba Dubrovnik, a navečer je u Galerija Sebastian Art u 19 sati glazbeno-literarna večer ”Dubrovniče moj” te u 19:30 sati u Kinu Sloboda film ”Bitka za Dubrovnik”, scenarista i redatelja Stipe Majića – Pipe.

U nedjelju 5. prosinca u 9 sati ujutro započinje polaganje vijenaca na više lokacija na području grada, u 14 sati je Križni put na Srđ, u 18 sati spuštanje lampiona u more u gradskom Portu, a u 19 sati u Kinu Sloboda projekcija filma ”Prkos je strujao Gradom – 10 godina poslije”, autora Vedrana Benića.

Dan dubrovačkih branitelja, 6. prosinca, obilježit će se odavanjem počasti poginulim braniteljima paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, od 9 sati, na Groblju Boninovo, Muslimanskom groblju na Boninovu, kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a ispred zgrade MUP-a i prisjećanjem na stradale vatrogasce i pripadnike HRM kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu.

U 10:30 polaganje je cvijeća i paljenje svijeća kod Križa na Srđu, gdje će se od 11 sati održati prigodni školski program. U 12:30 u Staroj gradskoj luci sjećanje je na pomorce i branitelje stradale na moru.

Na mjesnom groblju u Sustjepanu u 15:30 položit će se vijenci kod spomen obilježja te u 15:45 služiti sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana u mjesnoj Crkvi sv. Nikole.

U 18 sati u Dubrovačkoj katedrali svečana je sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu.

Prethodno će se ovog 6. prosinca otkriti i dvije spomen ploče – ujutro u 8 sati na Luži ploča fotografu Pavu Urbanu koji je poginuo fotografirajući granatiranje povijesne jezgre te u 14 sati u Luci Dubrovnik ploča poginulom policajcu Vlahu Škilju.

Od 19 sati, kao podsjetnik na ratna stradanja, upriličit će se 3D mapping projekcija na festivalskoj palači u Gradu, a od 21 sat na Stradunu, kao zahvala i počast braniteljima Dubrovnika, planiran je koncert ”Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj” Daleke Obale.

Idućeg utorka, 7. prosinca, u 19 sati u Dvorani Ivana Pavla II. predstavljanje je knjige Nikole Obuljena ”Kako smo pregovarali s neprijateljem”, čime i završava službeni program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada.

Program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Grada za prosinac dostupan je OVDJE.

Zamjenica Jelka Tepšić na predstavljanju rezultata projekta HERIT DATA

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočila je danas u Lazaretima  predstavljanju rezultata projekta HERIT DATA kojemu je cilj identificirati inovativna rješenja, uz potporu novih tehnologija u cilju smanjenja negativnih utjecaja turizma na lokalitete kulturne i prirodne baštine.

Stoga je u kontekstu očuvanja baštine, podizanja kvalitete života građana i  stvaranja posebnog doživljaja posjetitelja ovom prilikom zamjenica Tepšić prezentirala aktivnosti, dosadašnje rezultate i planove Grada Dubrovnika u okviru strateškog projekta „Poštujmo Grad/Respect the City“.

„U listopadu je Gradsko vijeće izglasalo Akcijski plan za razdoblje do 2025. godine projekta RTC, nakon dva kruga javnog savjetovanja te sad idemo dalje korak po korak. Akcijski plan uključuje i strateške projekte, poput onih koji se tiču unapređenja prometne infrastrukture (razvoj Gruža kao budućeg intermodalnog urbanog centra, Lapadska obala, Park&Ride sustav na Pobrežju) te razvoja alternativnih modela prometovanja (Dubrovački električni brodski tramvaj)“, naglasila je zamjenica.

Dodala je i kako se Grad nalazi pred novim višegodišnjim financijskim okvirom Europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2021.-2027. i planom oporavka koji otvara brojne mogućnosti za realizaciju kapitalnih investicija.

Osvrnula se zamjenica na kraju svog obraćanja i na okolnosti potaknute pandemijom COVID-19 koja je dovela do disbalansa u brojnim gospodarskim sektorima, a naročito u onom turističkom. Međutim, istaknula je kako bez obzira na izazove i financijske posljedice sada sjajna prilika za novi početak odnosno za definiranje kriterija zasnovanih na tome da Dubrovnik bude ugodno mjesto za život, respektirajući pritom glavnu gospodarsku granu turizam.

Osim zamjenice Tepšić, prisutnima su se obratili i viši stručni suradnik za lokalni razvoj i fondove Europske unije Stjepan Ćavar, stručna suradnica s Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba Iva Tolić, Nicola Mitolo sa Sveučilišta u Firenzi te Ivana Pavlić i Barbara Puh sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Oni su u svojim izlaganjima iznjeli različite zanimljive i korisne podatke vezane za turistička kretanja, kao i niz mogućnosti koji mogu značajno utjecati na imidž Dubrovnika, kvalitetu života stanovnika i boravka gostiju u Dubrovniku.

U sklopu prezentiranja rezultata projekta HERIT DATA u popodnevnim satima u Kneževu dvoru predstavnici Dubrovačke razvojne agencije DURA prikazali su i novu multimedijalnu aplikaciju s elementima proširene stvarnosti. Riječ je o aplikaciji usmjerenoj prema upravljanju gužvama na određenoj lokaciji.

Božo Benić novi je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika

Po provedenom javnom natječaju, Božo Benić imenovan je pročelnikom Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika.

Božo Benić rođen je u Dubrovniku 1987. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2012. godine. Dobitnik je Rektorove nagrade za izvrsnost za projekt “DUBROVNIK+ razvojne perspektive”, istraživački rad na temu prostornih i urbanističkih mogućnosti razvoja dubrovačkog područja. Kao stipendist Europskog programa za mobilnost Leonardo da Vinci stručno se usavršavao u španjolskom uredu Menis Arquitectos. Nakon višegodišnjeg domaćeg i inozemnog stručnog usavršavanja 2017. godine pokrenuo je privatnu arhitektonsku praksu – arhitektonski studio specijaliziran za poslove projektiranja, stručno-tehničkog nadzora i tehničkog savjetovanja. Doktorand je na Poslijediplomskom doktorskom znanstvenom studiju “Arhitektura i urbanizam” Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Aktivno je uključen u rad lokalnih, regionalnih i nacionalnih strukovnih udruženja i institucija: član Izvršnog odbora Društva arhitekata Dubrovnik (2014.-2016.), predsjednik Društva (2016.-2021.), član Predsjedništva Udruženja hrvatskih arhitekata (2017.-2021.) U siječnju 2020. izabran je u Skupštinu Hrvatske komore arhitekata te za predsjednika Vijeća područnog odbora Dubrovnik HKA, a od 1. prosinca 2021. članstvo i sve dužnosti u Hrvatskoj komori arhitekata su mu u mirovanju.

Kao predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik jedan je od voditelja radne skupine Društva za pružanje savjetodavnih usluga Gradu Dubrovniku u postupcima izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije tijekom 2020. i 2021. godine (Prostorni plan uređenja i Generalni urbanistički plan).

Božo Benić idejni je začetnik časopisa Mjera, jedinog i nagrađivanog nacionalnog strukovnog časopisa o arhitekturi, urbanizmu i kulturi prostora, autor više znanstvenih, stručnih i popularnih tekstova te sudionik na domaćim i međunarodnim znanstvenim konferencijama, tribinama, stručnim skupovima i izložbama u svojstvu predavača, izlagača, organizatora i/ili moderatora. Područje znanstvenog interesa mu je povijest prostornog planiranja i graditeljsko nasljeđe grada Dubrovnika.

ADVENSTKI KALENDAR NA STRADUNU Započelo blagdansko ukrašavanje izloga

S namjerom stvaranja još ljepšeg blagdanskog ugođaja u Gradu, u organizaciji Doma Marina Držića, u jutarnjim je satima započelo već tradicionalno ukrašavanje izloga u starog gradskoj jezgri.

Tako je prvog dana mjeseca prosinca uređen i dekoriran izlog gradske uprave na Gundulićevoj poljani (uz ulaz u upravnu zgradu u kojoj se nalazi pisarnica).

Naime, projekt „Adventski kalendar na Stradunu“, koji je dio programa i 8. Dubrovačkog zimskog festivala, osmišljen je od strane Grada Dubrovnika s idejom da najmlađi sugrađani i učenici osnovnih škola svojim kreativnim uradcima upotpune blagdansko ruho Straduna i povijesne jezgre.

Uređenje i dekoriranje izloga nastavit će se sve do 17. prosinca 2021. godine, a program ukrašavanja odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

-petak, 3. prosinca 2021. u 11 sati  – izlog Bisto a Petit Perić / Dječji vrtić izviđač

-utorak, 7. prosinca 2021. u 10 sati – izlog kod Cele / Dječji vrtić Pile

-utorak, 7. prosinca 2021. u 17 sati – izlog Algebra (velika knjižara) / Dječji vrtić Pčelica

-srijeda, 8. prosinca 2021. u 16.30 sati – izlog Ljekarne Dubrovnik (kod zvonika) / OŠ Marina Getaldića

-četvrtak, 9. prosinca 2021. u 14 sati – izlog Ljekarna Domus Christi / OŠ Mokošica

-četvrtak, 9. prosinca 2021. u 14 sati – izlog Aque / OŠ Montovjerna 

-ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u 9:30 sati – izlog OTP banka / OŠ Marina Držića

-ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u 13:30 sati – izlog Algebra (mala knjižara) / OŠ Lapad

-petak, 17. prosinca 2021. u 10 sati  – izlog Ljekarna Dubrovnik (kod zvonika) / OŠ Ivana Gundulića.

Usvojen proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu

Proračun Grada Dubrovnika za 2022. godinu vrijedan 562.929.300,00 kuna usvojen je većinom glasova u srijedu na 6. sjednici Gradskog vijeća.

„Proračun je konzervativan, ali istovremeno socijalan, razvojan i s jasnim pogledom prema naprijed. Hvala svim vijećnicima na sudjelovanju u današnjoj raspravi, na upućenim pohvalama i kritikama. Uvjeren sam kako ćemo u trenutku kada se financijski oporavimo imati prvi rebalans temeljen na participativnom budžetiranju“, poručio je gradonačelnik Franković. Dodao je i to da iznos proračuna predstavlja 13.209,65 kuna po glavi stanovnika.

Istaknuo je i važnost sredstva iz EU fondova za realizaciju velikih gradskih projekata koji se, uz povratak turističke sezone, smatraju glavnim generatorima povećanja prihoda proračuna.

Od značajnijih investicija Proračun za 2022. nosi sredstva za izgradnju groblja Dubac, sanaciju odlagališta Grabovica i  Azil za životinje. Kada je riječ o ulaganju u vodoopskrbu i odvodnju planirani su projekti oborinske odvodnje u Ulici Andrije Hebranga i na potezu Montovjerna – Batala.

Za ulaganje u nerazvrstane ceste i javne površine u Proračunu je planiran iznos od 1.347.800,00 kuna i to za izradu projektne dokumentacije, sanaciju obale Rijeke dubrovačke, Park Gradac, projekt Park ‘n’ Ride na Pobrežju, a za cestogradnju i rekonstrukciju 27.267.200,00 kuna za projekte Lapadska obala, Cesta Nuncijata, Križanje – vatrogasni dom Zaton. Tu su i kapitalna ulaganja u javnu rasvjetu u Mokošici i Štikovici.

Za društvenu infrastrukturu, odnosno ulaganja u škole, vrtiće, domove za starije, parkove i sportsko-rekreacijske sadržaje planira se 12.494.800,00 kuna. Za projekte u predškolskom odgoju i osnovnom školstvu planiran je ukupni iznos od 36.322.100,00 kuna.

Za javne potrebe u športu planirano je 14,056 milijuna kuna. U sektoru socijalne skrbi 2,9 milijuna kuna namijenjenih umirovljenicima, 2 milijuna kuna za pučku kuhinju i 3,1 milijun kuna kao dar za novorođeno dijete, dok se za zdravstvenu skrb u Proračunu namjerava osigurati 3,53 milijuna. 

Nastavlja se i projekt participativnog budžetiranja, oblik direktne demokracije u okviru kojeg će građani sami moći birati projekte koji će se raditi na području Grada.

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA DUBROVNIKA Za zapovjednika ponovno predložen Stjepko Krilanović

Redovita, 11. sjednica Predsjedništva Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika, održana je danas u Velikoj vijećnici, uz predsjedanje predsjednika Vatrogasne zajednice, gradonačelnika Mata Frankovića.

Na Predsjedništvu je predloženo Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika imenovanje kandidata za zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika Stjepka Krilanovića i imenovanje kandidata za zamjenika Zdravka Kovačića.

Statutom Vatrogasne zajednice, koji je usklađen sa Zakonom o vatrogastvu, određeno je da je zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci ujedno i zapovjednik Vatrogasne zajednice.

Također je usvojen Godišnji financijski plan za 2022. godinu, kao i Godišnji program rada za 2022. godinu te su proslijeđeni Skupštini Vatrogasne zajednice Grada Dubrovnika na usvajanje. Skupština će se održati 13. prosinca ove godine.

Sredstva osigurana u gradskom proračunu, a namijenjena Vatrogasnoj zajednici za nabavku planirane opreme za rad, neće se umanjivati. Cilj je da sva operativna tijela budu spremna djelovati u slučaju vatrene ugroze, kao i da se na početku sezone provedu sve potrebne preventivne aktivnosti i zadaće.

Podsjetimo, ulaganja ove gradske uprave u vatrogastvo u protekom četverogodišnjem razdoblju bila su značajna. Donesen je novi kolektivni ugovor temeljem kojeg su dubrovački vatrogasci ostvarili povećanje plaća i bolje radne uvjete. Izgrađen je novi vatrogasni dom na Osojniku, Dubrovnik je prvi put u povijesti dobio vatrogasni brod, izrađen je projekt novog vatrogasnog doma u Zatonu, za čiju su izgradnju osigurana sredstva u Proračunu Grada Dubrovnika za 2022. godinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA