16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Uređenje vrtića, izgradnja igrališta, osvijetljena i dionica od magistrale do...

AKTIVNOSTI GRADA Uređenje vrtića, izgradnja igrališta, osvijetljena i dionica od magistrale do Ploča

Ponedjeljak, 11. rujna

Nakon starog puta do Bosanke, osvijetljena i dionica od magistrale do Ploča

Nakon izgradnje sustava javne rasvjete na padini Srđa, od naselja Bosanka do državne ceste D8, kao druga faza ove investicije osvjetljena je ranije neosvijetljena dionica od pothodnika kraj Trafostanice Srđ do podnožja Ulice Bruna Bušića na Pločama.

Naime, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Grada Dubrovnika dovršio je zahvat izgradnje sustava javne rasvjete na spomenutoj dionici dugoj oko 250 metara.

Na početku i na kraju zahvata postavljena su dva stupa javne rasvjete s LED svjetiljkama, od kojih je jedna solarna, dok je veći dio skalinate osvijetljen ugradnjom 23 zidne svjetiljke, također u LED tehnologiji, čime je dodatno naglašena ambijentalnost ove šetnice. Ukupna vrijednost navedenog ulaganja iznosi 9.670,48 eura.

Prethodno je, u prvoj fazi, rasvjeta postavljena u dužini od cca 650 metara na starom putu do Bosanke koji vodi od pothodnika na magistrali sve do naselja. Ukupno je provedena izgradnja 21 stupnog mjesta, a korištene su svjetiljke najmodernije tehnologije sa solarnim napajanjem, koje zadovoljavaju sve ekološke i energetski učinkovite standarde.

Završetkom i druge faze, osvijetljeno je ukupno 900 metara dionice čime je građanima s područja Bosanke i ovog dijela Ploča, ali i svima drugima koji se ovim putem koriste, omogućena sigurna pješačka komunikacija.

Podsjetimo, u suradnji Grada Dubrovnika, Hrvatskih cesta i Dubrovnik cesta, a na poticaj Libertasa, još 2018. godine uređena je autobusna stanica pored ulaza u HEP-ovo postrojenje podno Srđa.

Utorak, 12. rujna

U tijeku radovi na izgradnji dječjeg i sportskog igrališta Šumet

U tijeku su radovi na izgradnji i uređenju dječjeg i sportskog igrališta Šumet na površini od ukupno 540 metara kvadratnih. Na gradilištu se trenutno izvodi strojni iskop, izvedba armiranobetonskih temelja, potpornih zidova, temelja stupova javne rasvjete  i tribina igrališta.

Sportsko igralište za basket i mali nogomet dužine je 15,5 i širine devet metara, a predviđena je i izgradnja dva reda tribina za gledatelje. Dječje igralište predviđeno je za djecu od dvije do dvanaest godina, a opremit će se toboganom, ljuljačkom i vrtuljkom.

Igrališta će imati zasebne ulaze, ogradit će se zaštitnom ogradom te opremiti s tri LED reflektora snage 95 W na dva rasvjetna stupa kao i svom potrebnom urbanom opremom poput adekvatnih završnih obloga, riječnog šljunka i asfaltbetona, klupa, koševa za smeće, zaštitnih ograda te slavine za vodu. Za najmlađe korisnike osigurat će se primjeren i siguran prolaz do pojedinih zona igrališta.

Na inicijativu stanovnika, usuglašeno je kako će se sportski teren u iznimnim slučajevima, poput održavanja ispraćaja i sl., privremeno koristiti kao površina za parkiranje vozila.

Sukladno ugovornoj obavezi, izvođač radova, tvrtka Tehnogradnja, radove je dužna okončati do kraja studenog. Ugovorena vrijednost ove investicije iznosi 123.926,93 eura s PDV-om.

Napreduju radovi uređenja novog vrtića u DOC – u

Napreduju radovi na uređenju prostora Studentskog centra u DOC-u za potrebe dječjeg vrtića. Površina prostora od 230 metara kvadratnih uredit će se i adaptirati za smještaj tri vrtićke grupe i osigurat će se smještaj 39 djece sukladno državnom pedagoškom standardu.

Adaptacija prostora radi se u postojećim gabaritima bez konstruktivnih zahvata na objektu. Radovi obuhvaćaju građevinsko-obrtničke radove na novoj unutarnjoj organizaciji prostora, izgradnju dva sanitarna čvora za potrebe djece vrtićkog uzrasta, novu elektroinstalaciju, hidrantsku mrežu, sprinkler sustav i sustav vatrodojave. Zadržavaju se svi postojeći vanjski otvori, postojeća opločenja i ograde na terasama.

U objektu se trenutno radi izvedba nove betonske podloge i izrada stropa, a uskoro će se pristupiti izvedbi novih pregrada i izradi hidrantske mreže. Procjenjuje se da će radovi u potpunosti biti završeni u studenom kada će vrtić i biti opremljen.

Ugovorena vrijednost investicije u infrastrukturu predškolskog odgoja i obrazovanja iznosi 173.113,68 eura s PDV-om.

Uz ovaj prostor u DOC-u, u ovoj pedagoškoj godini bit će spreman i vrtićki prostor u dijelu prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu, površine 690 metara četvornih, koji će se prenamijenit za potrebe pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece. Radovi na njegovoj adaptaciji su također u tijeku.

Ukupno, omogućit će se 97 novih mjesta u jasličkim i vrtićkim grupama. Ovim će sva djeca s liste čekanja biti upisana te će ostati još upisnih mjesta za novo upisno razdoblje koje slijedi u listopadu.

Srijeda, 13. rujna

Započelo uređenje dvorišta dječjeg vrtića Ciciban

U dječjem vrtiću Ciciban započeli su radovi na uređenju dvorišta koje izvodi tvrtka Platanus d.o.o., a trajat će najkasnije do 15. listopada.

Radovi obuhvaćaju sanaciju oštećenog pločnika uz jugozapadni dio objekta, sanaciju ogradnih zidova i žbukanje, izmjenu ograde na tri ogradna zida te zamjenu klackalice novom ljuljačkom.  Trenutno se ugrađuje ograda na ogradnim zidovima kao i visoka ograda, a radi se i na  sanaciji pločinika i postojećih revizijskih okana.

Investicija je sufinancirana sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade kroz program „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića“, i to u iznosu od 16.055,74 eura, dok preostali dio do ukupnog iznosa od 42.227,13 eura s PDV-om osigurava Grad Dubrovnik.

Završetkom ove investicije dobit će se primjereniji izgled okoliša i bolji uvjeti za igru polaznika vrtića.

Podsjetimo, u 2019. godini izvršeni su radovi povećanja energetske učinkovitosti zgrade dječjeg vrtića Ciciban uz većinsko sufinanciranje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije i nacionalnom sredstvima.

Petak, 15. rujna

OŠ Lapad odobren još jedan posebni razredni odjel za učenike s teškoćama u razvoju

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, na traženje Osnovne škole Lapad, odobrilo je osnivanje jednog posebnog razrednog odjela za učenike s teškoćama u razvoju i zapošljavanje edukatora rehabilitatora na puno radno vrijeme.

U ovoj školi trenutačno djeluje jedan kombinirani razredni odjel osnovan 2020. godine koji okuplja djecu od 1. do 4. razreda, međutim zbog povećanih potreba djelomična integracija sada će se podijeliti na dva odjela. Jedan će pohađati četiri učenika 1. i 2. razreda, a drugi četiri učenika 3. i 4. razreda. Prostor odjela je opremljen najsuvremenijim didaktičkim uređajima potrebnim za pravilan razvoj, rad i učenje djece s teškoćama u razvoju te ima neometan pristup automobilom. Za opremanje je izdvojeno 36.600 eura.

Kako bi se ovaj program djelomične integracije u potpunosti provodio sukladno potrebama učenika i pravilniku Ministarstva te kako bi se osigurao njihov napredak u intelektualnim i socijalnim vještinama, otvorit će se i novo radno mjesto te zaposliti učitelj struke edukator rehabilitator u punom radnom vremenu, na neodređeno vrijeme.

Podsjetimo, OŠ Lapad, uz OŠ Ivana Gundulića i Školu s posebnim programom pri OŠ Marina Držića, provodi obrazovanje učenika s teškoćama, a cilj gradske uprave je da svaka škola kojoj je Grad Dubrovnik osnivač ima ovakvo odjeljenje kako bi sva djeca dobila najbolju moguće obrazovanje i ispunili svoj puni potencijal.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA