19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Svim učenicima besplatni pokazi u novoj godini, sufinancirana nabava udžbenika...

AKTIVNOSTI GRADA Svim učenicima besplatni pokazi u novoj godini, sufinancirana nabava udžbenika srednjoškolcima

Utorak, 7. studenog

Sedam godina Grad Dubrovnik sufinancira nabavu udžbenika srednjoškolcima, ove godine pravo su iskoristila 204 dubrovačka učenika

Mjeru Grada Dubrovnika kojom se sufinanciraju srednjoškolski udžbenici u 2023. godini iskoristila su 204 dubrovačka učenika na što je iz gradskog proračuna izdvojeno 22.220 eura.

Program sufinanciranja udžbenika učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Dubrovnika provodi se od 2017. godine, a u prvih šest godina (2017.-2022.) na realizaciju ovog projekta izdvojeno je preko 3,6 milijuna kuna.

Grad Dubrovnik među rijetkim je gradovima u Republici Hrvatskoj koji je uveo program sufinanciranja udžbenika za srednje škole, čiji su osnivači županije, a kojim gradska uprava potpomaže kućni budžet roditelja srednjoškolaca sa svog područja.

Projekt sufinanciranja udžbenika pomogao je brojnim dubrovačkim obiteljima u školovanju srednjoškolaca, posebno u vrijeme promjene udžbenika u okviru reforme Škola za život. Nakon što je projekt postigao svoju svrhu, Grad Dubrovnik je u srpnju 2022. godine donio novi Pravilnik o sufinanciranju nabave udžbenika učenicima srednjih škola s područja grada Dubrovnika kako bi se pomoglo u nabavi udžbenika obiteljima s nižim primanjima koje primaju dječji doplatak, dok  se kao demografska mjera uvelo sufinanciranje nabave udžbenika s obiteljima s troje i više djece.

Nabava udžbenika i dalje se sufinancira se i iznosu stvarnog troška uz predočenje računa, a najviše do 132.72 eura (1000 kuna).

Srijeda, 8. studenog

Od siječnja 2024. godine svi osnovnoškolci i srednjoškolci grada Dubrovnika imat će besplatne pokaze

Grad Dubrovnik će od siječnja 2024. godine financirati pokaznu kartu učenicima osnovnih i srednjih škola (onima koji pravo na besplatni pokaz ne ostvaruju iz drugih izvora financiranja). Sredstva za ovu namjenu u iznosu od 160 tisuća eura osigurana su u prijedlogu Proračuna Grada Dubrovnika za 2024. godinu, a u slučaju porasta broja zahtjeva, sredstva će se povećati kroz rebalans proračuna.

Do sada je pravo na besplatan mjesečni pokaz na teret Proračuna Grada Dubrovnika imalo 7.815 građana, a s početkom 2024. godine, kada u program besplatnog javnog prijevoza budu uključeni osnovnoškolci i srednjoškolci, ukupna brojka korisnika besplatnog prijevoza Libertasovim autobusima porast će na 10.875 korisnika, odnosno usluge Libertasa bit će besplatne za 78 posto sugrađana korisnika pokaza.

Sve navedene pogodnosti koje naši sugrađani ostvaruju kod javnog prijevoznika Libertas na teret su proračunskih sredstava Grada, a što je omogućeno stabilnim i odgovornim poslovanjem društva. Korištenjem europskih sredstava nabavljena su ukupno 52 nova vozila, značajno su unaprijeđena kolektivna prava zaposlenika s tendencijom nastavka poboljšanja materijalnih prava. Libertas je u okviru projekta Poštujmo Grad preuzeo jedan dio poslovanja shuttle prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima, čime su se značajno smanjile gužve u vršnim opterećenjima kroz Zagrebačku ulicu uzrokovane autobusima, ali se istovremeno i povećala kvaliteta pružene usluge u vidu bržeg prijevoza od Luke Dubrovnik do Pila i nazad.

U narednih nekoliko mjeseci očekuje se kako će tvrtka Libertas uvesti i beskontaktno plaćanje karticama u autobusima, a za što je sustav naplate Libertasa u potpunosti izmijenjen i pripremljen za  sljedeći korak u modernizaciji poslovanja gradskog javnog prijevoznika.

Petak, 9. studenog

Uspješno rekonstruirano zasunsko okno na Lapadskoj obali

Zahtjevno spajanje novog zasunskog okna na Lapadskoj obali na vodoopskrbnu mrežu grada Dubrovnika uspješno su obavili djelatnici Vodovoda Dubrovnik. Riječ je o radovima u sklopu rekonstrukcije Lapadske obale, kojima je sanirano dotrajalo zasunsko okno na prostoru kod INA-e Orsan. 

”Ovo je bio težak zahvat jer je riječ o iznimno važnom čvorištu pa smo zbog ovih radova morali zatvoriti vodu tom dijelu Lapada. Radilo se u teškim uvjetima s konstantnim prodorima morske vode, ali djelatnici Vodovoda uspješno su savladali i ovaj zadatak. Radovi bili su nužni jer je postojeće zasunsko okno bilo u lošem stanju, a u sklopu rekonstrukcije Lapadske obale obaveza izvođača radova je i postavljanje novog cjevovoda cijelom dužinom zahvata ovog projekta te njegovo spajanje na mrežu. Stoga su djelatnici Vodovoda zajedno s izvođačima radova surađivali u svim fazama rekonstrukcije ovog vodoopskrbnog čvorišta, koje je već ranije definirano kao jedna od kritičnih točaka”, kazao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te dodao kako su pripreme za ovaj zahvat trajale neko vrijeme upravo zbog složenosti potrebnih radova.

Naime, samo okno izrađeno je ranije i u njega su već tada montirani zasuni, upravo kako bi se što manje ometao život stanovnika Lapada i skratilo vrijeme bez vode na najmanju moguću mjeru. Ujedno je najavljeno skoro prespajanje postojećih priključaka na novi cjevovod.

Ova investicija financirana je od strane Grada Dubrovnika kroz projekt rekonstrukcije Lapadske obale, a njezinim dovršetkom osigurat će se, između ostalog, dugoročna stabilnost opskrbe vodom ovog dijela grada. Temeljita obnova i dogradnja Lapadske obale kapitalna je investicija od javnog interesa, ujedno najveće ulaganje u prometnu infrastrukturu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina, vrijedna oko 9,3 milijuna eura i u potpunosti financirana europskim i nacionalnim sredstvima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA