29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 5 srpnja, 2022
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik, Strategija upravljanja imovinom Grada,...

AKTIVNOSTI GRADA: sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik, Strategija upravljanja imovinom Grada, …

Gradonačelnik na panelu Velo-city konferencije u Ljubljani

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je kao panelist na svjetskom biciklističkom samitu Velo-city, koji se od 14. do 17. lipnja 2022. održava u Ljubljani. Na panelu naslovljenom  ”Politička hrabrost za prijelomne odluke”, uz gradonačelnika Frankovića sudjelovali su i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić te gradonačelnici Banja Luke Draško Stanivuković i Novog Sada Miloš Vučević.

U ovoj je prigodi dubrovački gradonačelnik govorio o potencijalima biciklizma na dubrovačkom području, ističući pri tom kako je u tijeku izgradnja nove biciklističke staze u Dubrovniku, u sklopu projekta rekonstrukcije Lapadske obale te buduće planove izgradnje novih staza u okviru integriranih projekta Gruža i uređenja obale u Rijeci dubrovačkoj.

Istaknuo je i ponudu koju u tom smislu ima dubrovačko okruženje, poput Konavala gdje je upravo otvoreno ciklo-središte, ali i otoka Mljeta.

Govorio je i o EU projektu CITY CHARGER CARGO BIKE, u kojem je Grad sudjelovao kao partner, u sklopu kojeg su nabavljeni teretni bicikli, kao uspješan model rješavanja problema istovara tereta, posebno u pješačkim zonama.

Dubrovnik je istaknut i kao predvodnik u implementaciji Smart City rješenja u Hrvatskoj, kontinuiranim razvojem aplikacija i projekata usmjerenih prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju prometnim sustavom, s prvenstvenim ciljem smanjena gužvi, ali i zaštite okoliša te očuvanja vrijedne spomeničke baštine.

Gradonačelnik Franković naveo je primjere 100 % električnog sustava car sharinga, smart parkinga, donesene odluke o najviše dva cruisera istovremeno i obvezi rezerviranja mjesta za autobuse za iskrcaj na Pilama, što je utjecalo i na bolji protok prometa, kao i nove mjere poput zakonskih izmjena koje će Gradu omogućiti uvođenje organizacije i kontrole prometa u zoni oko povijesne jezgre te planirani Park’n’Ride sustav na Pobrežju, ali i projekt Vrata Elafita koji ima za cilj povezivati Dubrovnik s otocima Lopud i Šipan putem pristaništa za male elektro brodove/trajekte.

Velo-city je mjesto gdje se susreću zagovornici, gradovi, donositelji odluka, akademici, istraživači i čelnici industrije kako bi oblikovali budućnost biciklizma. Kao godišnji vodeći događaj Europske biciklističke federacije, Velo-city igra veliku ulogu u promicanju biciklizma kao održivog i zdravog prijevoznog sredstva za sve. Ovogodišnja konferencija u Ljubljani okupila je oko tisuću sudionika iz 60 zemalja.

Zamjenica Tepšić na panelu o održivom cruise turizmu u Europi

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić sudjelovala je danas na panelu naziva „Održivi kruzing turizam u Europi“ (Sustainable Cruise Tourism Operations in Europe) u sklopu prvog CLIA Europe Summita, a koji se od 14. do 16. lipnja održava u Genovi.

Na događanju u organizaciji međunarodnog udruženja Cruise Lines International Association (CLIA) zamjenica Tepšić predstavila je iskustva Dubrovnika na putu prema trajnoj održivosti te govorila o izazovima s kojima se Grad susretao u procesu promjene smjera od nekontroliranog i prekomjernog turizma prema odgovornom upravljanju odredištem. Na tom putu ključno je upravo partnerstvo s CLIA-om kao vodećim svjetskim udruženjem cruise tržišta, ali i suradnja s Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC). Ovo ugledno međunarodno stručno tijelo 2019. i 2020. godine provelo je ocjenu održivosti destinacije, a njenu rezultati od visokih 70 posto potvrdili su ispravnost pristupa turizmu kao najzastupljenijom gospodarskoj grani te značajan angažman dionika kao i ukupnu predanost procesu koji vodi do trajne održivosti.

Uz zamjenicu panelisti su bili visoki predstavnici tvrtka Costa Group (Costa Cruises) i MSC kao i turskog ministarstva kulture i turizma. Kao glavni govornici sudjelovali su Alessandra Priante, direktorica sektora za Europu Svjetske turističke organizacije (UNWTO), španjolski ministar turizma Fernando Valdés Verelst i Hon. Iago Negueruel, resorni ministar Baleara, dok je panelom moderirao direktor za pitanja javne uprave CLIA-e Europe Nikos Mertzanidis.

CLIA Europe Summit prvo je ovakvo događanje, a u Genovi je u tri dana okupilo preko 300 sudionika koji su raspravljali o budućnosti cruise turizma na području Mediterana i Europe. 

Grad Dubrovnik i  CLIA potpisnici su i Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika putem odgovornog upravljanja turizmom, a ovo udruženje bit će i savjetodavni partner Gradu prilikom planiranja izgradnje novog cruise terminala u Gružu, što je od iznimne važnosti za Grad budući da se upravo na ovom projektu bazira budućnost kruzing turizma. 

Održana završna konferencija projekta E-CITIJENS

Predstavnici Grada Dubrovnika sudjelovali su na završnoj konferenciji projekta E-CITIJENS i šestom partnerskom sastanku i sastanku Upravnog odbora projekta održanima 14. i 15. lipnja u Lazaretima, u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska.

Cilj projekta E-CITIJENS  je povećati sigurnost hrvatskog i talijanskog dijela Jadrana od prirodnih i antropogenih rizika. Sudionicima se na otvaranju konferencije obratila pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin, pod čijom je nadležnošću i služba civilne zaštite Grada Dubrovnika.

–    „Provedbom ovog projekta učinjeni su brojni pozitivni pomaci u pogledu rada civilne zaštite i obalne straže kojima smo osigurali učinkovite suvremene alate koji olakšavaju koordinaciju hitnih intervencija i uspostavljanje što kvalitetnijih komunikacijskih kanala za pružanje pravovremenih informacija između institucija i građanstva, a svi znamo da je upravo pravovremena informacija I kvalitetna komunikacija u većini slučajeva ključna“, istaknula je pročelnica Brnin zahvalivši svima koji su vrijedno radili kako bi uspješno priveli kraju inicijativu usmjerenu prema daljnjem osnaživanju civilne zaštite.

Prisutnima se obratio i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić koji je predsjednik Jadransko jonske euroregije, jedne od partnera na projektu. Konferenciji su nazočili i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kušćević koji je održao predavanje u ime ravnatelja Civilne zaštite RH Damira Truta, pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Ana Miličić sa suradnicima te predstavnici partnera iz Hrvatske i Italije.

Glavna tema konferencije bila je povećanje razine sigurnosti korištenjem društvenih mreža. Naime, projekt razvija prekograničnu EDSS platformu koja koristi umjetnu inteligenciju za integriranje podataka o upravljanju krizama koji dolaze iz više izvora, uključujući one koje građani pružaju putem društvenih mreža. Stoga se naglasak projekta temelji upravo na građanskom novinarstvu te njihovoj ulozi u prikupljanju i dijeljenju informacija koje bi potencijalno mogle biti od koristi hitnim službama u vrijeme prirodnih i antropogenih ugroza.

Na projektnom sastanku, osim predstavljanja dosadašnjih aktivnosti te postignutih rezultata, raspravljalo se i o nadolazećim aktivnostima koje se odnose na razvitak platforme. U isto vrijeme prezentirani su i javni događaji poput info dana i javnih vježbi te dosadašnjih rezultata testiranja rada platforme, a kako bi se građanima prezentirale sve mogućnosti njenog rada naročito u ranoj detekciji i potencijalnoj prevenciji ugroza.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je realizacijom projektnih aktivnosti nabavio vibrafon i kameru za pretrage iz ruševina te šatore na napuhavanje za potrebe civilne zaštite. Projekt je financiran u sklopu prioritetne osi 2: Sigurnost i otpornost, programa INTERREG Italija-Hrvatska, a traje do 30. lipnja 2022. godine. 

Uz Grad Dubrovnik projektni partneri su: Regija Molise (IT), Splitsko – dalmatinska županija (HR), Regija Veneto (IT), Sveučilište u Splitu – Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (HR), EEIG EURelations (IT), Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni (IT), Općina Pescara (IT), Jadransko Jonska Euroregija (HR) i Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA (HR).

Ukupan proračun projekta iznosi 2.846.100,00 eura, dok proračun Grada Dubrovnika iznosi ukupno 133.150,00 eura te je u 85-postotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske Unije.

PLAN UPRAVLJANJA ponovljeni Javni poziv za izbor predstavnika privatnog sektora

Zavod za obnovu Dubrovnika, kao glavni koordinator za provedbu Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ uputio je Javni poziv zainteresiranim predstavnicima privatnog sektora, cehova i drugih strukovnih organizacija privatnog sektora da u svrhu uspostave upravljačkog sustava provedbe Plana upravljanja prisustvuju skupu zainteresiranih predstavnika koji će se održati u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. godine u 20:00 sati, Branitelja Dubrovnika 15, zgrada DURE, sala u prizemlju.

Sudjelovanje na radionici/skupu potrebno je potvrditi na e-mail lbarovic@dura.hr, najkasnije do 20. lipnja u 12:00 sati.

U ovoj će se prigodi odabrati jedan predstavnik privatnog sektora za člana Izvršnog odbora Upravljačke komisije. Glavna zadaća Izvršnog odbora je briga o neposrednoj primjeni Plana upravljanja i osiguranje koordinacije svih dionika uključenih u provedbu Plana upravljanja.

Svrha Plana upravljanja područjem svjetskog dobra je osigurati dugoročan sustav upravljanja koji će omogućiti očuvanje kvalitete, izvornosti i cjelovitosti prepoznatog svjetskog dobra, kao i sastavnica koje potvrđuju izvanredne univerzalne vrijednosti, istodobno održavajući kvalitetu života građana i aktivnu multifunkcionalnu namjenu gradskog središta.

Tekst Javnog poziva s više detalja dostupan je OVDJE.

Na nogometnom terenu s umjetnom travom u Gospinom polju izvodi se redoviti servis

Na nogometnom terenu s umjetnom travom u Gospinom polju provode se radovi velikog servisa kako bi igralište bilo u potpunosti spremno za novu sezonu koja počinje najesen.

Servis se provodi u garantnom roku i sukladno ugovoru o izvođenju te ne predstavlja novi trošak za Javnu ustanovu Športski objekti niti za Grad Dubrovnik.

Očekivano je da će radovi trajati tri tjedna nakon čega se garancija na izvedene radove, također sukladno ugovoru, produljuje za dodatne dvije godine.

Termin za izvođenje navedenih radova odabran je jer je tijekom ljeta manje aktivnosti, dok će se treninzi prema postojećem rasporedu do kraja lipnja odvijati na stadionu Lapad kada nastupa ljetna pauza.

Podsjetimo, izgradnja novog nogometnog terena s umjetnom travom i pratećim prostorima u Gospinom polju (I. i II. faza) dio je investicijskih ulaganja u sportsku infrastrukturu koje je pokrenula ova gradska uprava. Planirana III. faza radova uključuje izgradnju novog terena do postojećeg igrališta te uređenje tribina i njihovo natkrivanje.

Nogometni teren otvoren je siječnju 2020. godine od kada je na svakodnevnom raspolaganju sportskim klubovima za trenažni proces te održavanje utakmica.

Održana druga sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik

U prostorijama Studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku, održana je druga sjednica Partnerskog vijeća Urbanog područja Dubrovnik, a koju čine predstavnici jedinica lokalne samouprave Urbanog područja Dubrovnik, javnih tijela, odgojno-obrazovnih ustanova, gospodarskih partnera i organizacija civilnog društva. 

Predsjednica Partnerskog vijeća Zrinka Raguž predstavila je na sjednici nacrt provedbenih akata Strategije razvoja Urbanog područja Dubrovnik – Komunikacijske strategije i komunikacijskog akcijskog plana, a koji su prethodno poslani članovima Partnerskog vijeća na uvid i dostavu komentara. Konačni nacrt Komunikacijske strategije i komunikacijskog akcijskog plana jednoglasno je usvojen. Također, predstavljene su i dosad realizirane aktivnosti u sklopu izrade Strategije, kao i planirane aktivnosti za naredni period.

Naime, preduvjet korištenja ITU mehanizma u financijskoj perspektivi 2021.-2027. je izrada Strategije razvoja urbanog područja i provedbenih akata SRUP-a koji nisu sastavni dijelovi iste, ali se izrađuju istovremeno. Provedbene akte donosi predstavničko tijelo središta urbanog područja uz prethodno ishodovana pozitivna mišljenja Koordinacijskog i Partnerskog vijeća te predstavničkih tijela općina koje čine Urbano područje Dubrovnik.

Podsjetimo, ITU mehanizam omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganja tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. 

Izrađuje se Strategija upravljanja imovinom Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik u idućih pola godine dobit će Strategiju upravljanja imovinom u svom u vlasništvu, koja će definirati stratešku ulogu imovine na temelju koje će se donositi godišnji planovi upravljanja i raspolaganja. Cilj je što bolje i sustavnije gospodariti gradskim nekretninama kojih je prema sadašnjem popisu 6258. Strategija predstavlja iskorak u upravljanju imovinom, sa svrhom generiranja prihoda, ali i razvoja grada korištenjem razvojnog potencijala svake nekretnine.

Nakon izrade, Strategija upravljanja imovinom dostavit će se Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje, a između ostalog će sadržavati analizu stanja upravljanja i raspolaganja imovinom te viziju, strateške ciljeve i mjere.

Analiza stanja obuhvaća postojeće stanje, oblike imovine i vrste nekretnina, stanje dokumentacije, pitanje sudskih i drugih sporova između Grada Dubrovnika i trećih osoba, pitanje povrata oduzete imovine, rješavanja imovinskopravnih odnosa s Republikom Hrvatskom te posebno pitanje upravljanja i raspolaganja nepokretnim kulturnim dobrima uzevši u obzir Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom Dubrovnikom”.

Vizije, strateški ciljevi i mjere upravljanja imovinom predstavljaju željeno stanje i sliku idealnog upravljanja imovinom na način da se očuva vrijednost postojeće imovine njezinim stavljanjem u potpunu funkciju kako bi se postiglo da imovina pridonosi općem dobru na razini gospodarstva, infrastrukture i strateškog razvoja lokalne zajednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA