31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA Sanirana cesta od Dubravice do Trstenog, obnova kolnika ulice Od...

AKTIVNOSTI GRADA Sanirana cesta od Dubravice do Trstenog, obnova kolnika ulice Od Gaja, semafori na Mostu Ombla

Pokrenuti radovi obnove kolnika ulice Od Gaja

Grad Dubrovnik započeo je izvođenje radova obnove asfalta dijela ceste ulice Od Gaja u Gružu.

Radovima je obuhvaćen kolnik ukupne površine 3000 metara četvornih i to na potezu od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice. Sukladno najavama, radovi su počeli od petog nebodera kako bi se, sukladno dinamici zahvata cesta kroz naselje mogla što duže koristiti.

U dogovoru sa stanarima omogućit će se privremeno parkiranje automobila u poslijepodnevnim satima do idućeg jutra, kada je gradilište neaktivno, a hitnim službama u slučaju potrebe u svakom će trenutku biti omogućen prilaz.

Radove čije je predviđeno trajanje 30 kalendarskih dana izvodi tvrtka Dubrovnik Ceste d.d., uz stručni nadzor tvrtke Adria Tehno j.d.o.o. Ugovoreni iznos investicije je 118.980,70 eura, bez PDV-a. 

Podsjetimo, radovi u ulici Od Gaja dio su radova pojačanog održavanja prometnica na više lokacija na gradskom području koje Grad Dubrovnik pokreće u prvoj polovici siječnja, a koji uz sanaciju mosta Ombla uključuju uređenje spojne ceste za Bosanku, obnovu asfaltnog zastora u Trstenome i u ulici Gornji Kono. Uredit će se i cesta koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Semafori na Mostu Ombla, od ponedjeljka promet isključivo Mostom dr. Franja Tuđmana

Uz početak radova na sanaciji Mosta Ombla, između Komolca i Rožata, promet mostom danas tijekom dana i do kraja ovog tjedna propuštat će se naizmjenice uz semaforsku signalizaciju. Izvođač ovaj tjedan provodi pripremne radove te će se mostom do tada moći prolaziti uz semafore, a od ponedjeljka 15. siječnja 2024. čitav će promet biti usmjeren na Most dr. Franja Tuđmana.

Javni prijevoz će se do kraja ovog tjedna također odvijati preko Mosta Ombla, dok od ponedjeljka vrijedi novi režim, sukladno najavi iz Libertasa d.o.o. Također, upravo kako bi se omogućio nesmetan prolaz autobusima Libertasa, semaforska regulacija od ponedjeljka će biti postavljena i u naselju Lozica, kod skretanja za most.

Prvih nekoliko dana, kako bi nova dinamika krenula uz što manje zastoje, na punktovima na kojima se očekuju gužve bit će prisutno i Prometno redarstvo Grada Dubrovnika.

U situacijama kada zbog jakog vjetra dođe do zatvaranja prometa Mostom dr. Franja Tuđmana, izvođač će omogućiti prometovanje jednim prometnim trakom Mosta Ombla uz korištenje semafora.

Ovakav režim prometa potrajat će do završetka radova, odnosno naredna četiri mjeseca.

Sanaciju Mosta Ombla vrijednu 494.302,50 eura provodi tvrtka Mar d.o.o. uz stručni nadzor Graf d.o.o.. Prema projektu Građevinskog fakulteta izradit će se nove armirano-betonske ploče, nova hidroizolacija mosta te izvesti novi asfaltni zastor, a radovi obuhvaćaju i izradu novog nogostupa i pješačke ograde. Konstrukcija mosta je u jako dobrom stanju te ona nije obuhvaćena radovima.

Grad Dubrovnik nastavlja financirati rad ambulante na Kalamoti

Grad Dubrovnik je i ove godine sklopio ugovor s Domom zdravlja Dubrovnik kojim se osigurava rad ambulante na otoku Koločepu za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2024. godine. U tu je svrhu u gradskom proračunu osigurano 19.500 eura za troškove plaće i dodataka na plaću za liječnika obiteljske medicine.

Već duži niz godina Grad Dubrovnik izdvaja novčana sredstva za rad ove ambulante omogućavajući tako da na otoku stalno bude dostupna liječnička usluga. Od 2017. godine na provođenje ove usluge iz gradskog proračuna isplaćeno je preko 216 tisuća eura odnosno više od 1.6 milijuna kuna. Rad ambulante od iznimne je važnosti za stanovnike, ali i posjetitelje tijekom turističke sezone, a njenim kontinuiranim radom povećava se zdravstvena sigurnost i podiže kvaliteta življenja.

Iako primarna zdravstvena skrb nije u nadležnosti gradova, Grad Dubrovnik razvija mnoge nadstandarde u zdravstvu te kontinuiranim donacijama pomaže rad zdravstvenih ustanova na svom području.

Podsjetimo, uz ambulantu na Koločepu, Grad Dubrovnik je šest godina osiguravao financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elatifima nakon što je isti prestao biti dijelom Mreže hitne medicine te ga samim tim Hrvatski zavod za javno zdravstvo više nije financirao. Za financiranje Hitnog interventnog tima na Elafitima, Grad Dubrovnik je od 2018. godine isplatio 227.141,49 eura (1.711.396,27 kuna) proračunskih sredstava. U 2024. više nije potrebno financirati navedenu uslugu je jer je punkt pripravnosti vraćen u mrežu HZZO-a.

Sanirana i obnovljena četiri kilometra duga cesta od Dubravice do Trstenog

Završeni su radovi na sanaciji i obnovi nerazvrstane ceste Dubravica – Trsteno u ukupnoj dužini dionice od četiri kilometra s mjestimičnim proširenjima kolnika kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

Radovi vrijedni 300 tisuća eura izvedeni su u sklopu programa pojačanog i investicijskog održavanja prometnica i javnih površina. Investitor je Grad Dubrovnik, a radove je izvela tvrtka Dubrovnik Ceste.

Kao nastavak ovih radova, a sukladno ranijim najavama, u četvrtak, 11. siječnja, počinju radovi na obnovi kolnika preostalog dijela ceste kroz naselje Trsteno. Ova dionica duga je oko 1.200 metara i proteže se do križanja s državnom cestom. Radove će izvesti tvrtka Asphalt Team d.o.o. uz stručni nadzor Aedificator d.o.o.. Ugovoreni iznos radova je 110.140,00 EUR (bez PDV-a), a trajat će 20 dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA