16.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Povećani iznosi stipendija, voćni obroci i u ovoj školskoj godini,...

AKTIVNOSTI GRADA Povećani iznosi stipendija, voćni obroci i u ovoj školskoj godini, bespovratna sredstva za obnovu stolarije u povijesnoj jezgri

Utorak, 24. listopada

Grad Dubrovnik povećao iznose stipendija učenicima i studentima u pet kategorija

Grad Dubrovnik i ove godine raspisuje natječaje za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2023/2024.

Natječaji se raspisuju u pet kategorija: za nadarene studente, za deficitarna zanimanja, za učenike i studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, za učenike i studente koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za studente koji su osobe s invaliditetom.

Gradonačelnik je svojim zaključkom prihvatio prijedlog Povjerenstva za dodjelu gradskih stipendija, kojim se iznosi za stipendije od akademske godine 2023/2024. povećavaju za 10% i iznose:

– za studente koji studiraju izvan Dubrovnika 220 eura,

– za studente koji studiraju u Dubrovniku 120 eura,

– za učenike koji se školuju u Dubrovniku 75 eura te

– za učenike koji se školuju izvan Dubrovnika 145 eura.

Podsjetimo, do povećanja mjesečnog iznosa stipendija došlo je u školskoj/akademskoj godini 2019./2020. te je ovo drugo povećanje koje osigurava Grad Dubrovnik. 

Ovogodišnjim se natječajima posebno želi potaknuti učenike i studente na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima, koja su pomno utvrđena sukladno potrebama Grada Dubrovnika, gradskih društava i ustanova te ustanova od posebnog interesa za Grad u području zapošljavanja poput Opće bolnice Dubrovnik, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb te područnih službi Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore. Stoga se ovogodišnjim natječajem za deficitarna zanimanja raspisuje ukupno 30 stipendija, 12 učeničkih i 18 studentskih.

Kao i nekoliko prethodnih godina, nakon krize izazvane pandemijom poseban se naglasak dao na zanimanja u zdravstvu poput doktora medicine te medicinskih sestara i tehničara. Također se vodilo računa o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora, logopeda i psihologa.

Ovogodišnjim natječajem u kategoriji obitelji slabijeg imovinskog stanja usklađeni su iznosi imovinskog cenzusa, koji iznose: 500 eura za samca, 700 eura za dvočlanu obitelj, 900 eura za tročlanu obitelj, 1.100 eura za četveročlanu obitelj, dok se za svakog daljnjeg člana obitelji iznos povećava za 200 eura.

Prijave na natječaje zaprimaju se do zaključno 6. studenog 2023.

Natječaji sa svim detaljima, uvjetima i kriterijima te informacijama o načinu prijave s potrebnim obrascima dostupni su NA LINKU

Četvrtak, 26. listopada

Za 3541 dubrovačka osnovca voćni obrok i u idućoj godini

Provedba programa “Shema školskog voća” u svih sedam gradskih osnovnih škola nastavlja se i ove godine. Cilj ovog posebnog programa na koji je Grad Dubrovnik aplicirao i u proteklim razdobljima, a koji se provodi na razini Europske unije jest podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane te uvođenja edukativne aktivnosti u odgojno – obrazovnim institucijama u svrhu poboljšanja prehrambenih navika djece.

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na podneseni zahtjev Grada Dubrovnika odgovorila je pozitivno te odobrila tražena sredstva. Ukupni iznos prava na potporu za školsku godinu 2023./2024. iznosi 22.449,94 eura/169.149,07 kuna bez PDV-a i odnosi se na 3541 učenika koji pohađaju dubrovačke osnovne škole.

Nakon sanacije asfaltira se Čilipska ulica

U sklopu programa redovitog i investicijskog održavanja nerazvrstanih cesta i javnih prometnih površina provodi se asfaltiranje ulice Čilipske ulice od spoja s ulicom Generala Janka Bobetka. 

Radovi na sanaciji asfaltnog zastora u Čilipskoj ulici u duljini od 30 metara započeli su u ponedjeljak, 23. listopada, a završit će danas u poslijepodnevnim satima.

Predmetne radove izvodi ugovorni izvođač, tvrtka Atis Dubrovnik d.o.o..

Podsjetimo, Grad Dubrovnik u 2023. intenzivirao je radove na obnovi prometnica, a posljednjim izmjenama i dopunama proračuna Grada Dubrovnika povećana su i sredstva za redovito i pojačano održavanje. Sredstva u iznosu od 260 tisuća eura utrošit će se na obnovu prometnica u manjim ulicama na užem gradskom području.

Petak, 26. listopada

Bespovratna sredstva za obnovu stolarije u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik iduće godine planira, putem Javnog poziva, dodijeliti bespovratna sredstva stanovnicima povijesne jezgre grada za obnovu stolarije. Program potpora stanovnicima povijesne jezgre Dubrovnika za očuvanje i obnovu tradicionalne gradnje (stolarije) za razdoblje 2024. – 2028. godina trenutačno je na javnom savjetovanju na web stranici Grada.

Program  je izrađen u skladu sa smjernicama Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a, a njime se nastoji potaknuti stanovnike na ugradnju i korištenje vanjske stolarije izrađene od drva, zbog estetskih i tradicijskih razloga te poboljšanja energetske učinkovitosti.

Ovaj program namijenjen je stalnom stanovništvu, vlasnicima kuća i stanova kojima su troškovi života, a naročito obnove stambenog prostora u povijesnoj jezgri, znatno viši u odnosu na ostale dijelove grada. Stoga će Grad Dubrovnik iz vlastitih izvora sredstava subvencionirati troškove održavanja postojeće te zamjene vanjske stolarije za njihove stambene objekte koji se nalaze u zoni A (potpuna zaštita povijesnih struktura), sukladno Rješenju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Programom se propisuju mjere i aktivnosti za koje će Grad dodjeljivati potpore kojima će se osigurati provedba utvrđenih ciljeva, korisnici propisanih mjera, kriteriji, uvjeti, način i postupak ostvarivanja potpora, maksimalna visina osiguranih sredstva potpore po korisniku te obveza proračunskog planiranja sredstava namijenjenih provedbi Programa, a koja će se odobravati u vidu bespovratne financijske potpore iz Proračuna Grada. 

Prema predloženom Programu Mjera 1. podrazumijeva održavanje postojeće stolarije, gdje bi Grad sufinancirao ukupne troškova sa 70%, ali ne više od 1.000 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 30% snose sami prijavitelji. Mjera 2. podrazumijeva zamjenu  postojeće stolarije gdje Grad planira sufinanciranje ukupnih troškova sa 50%, ali ne više od 2.500 eura s uključenim PDV-om po kućanstvu, dok ostatak troška od 50% snose sami prijavitelji.

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Program će se uputiti na suglasnost Gradskom vijeću, a kako bi se u idućoj godini mogao objaviti Javni poziv stanovnicima povijesne jezgre da se prijave i ostvare pravo na bespovratna novčana sredstva potpore po predmetnim mjerama. Savjetovanje ostaje otvoreno do 23. studenog 2023. i moguće ga je vidjeti OVDJE.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA