29.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Pokrenuta nabava za radove na izgradnji novog parkirališta u Mokošici,...

AKTIVNOSTI GRADA: Pokrenuta nabava za radove na izgradnji novog parkirališta u Mokošici, potpisan ugovor za radove energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić

Donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika.

POČELI S RADOM Na Pilama od danas zaštitari održavaju red i brinu o sigurnosti

Nakon provedenog postupka javne nabave za zaštitarske usluge na platou Pile, zaštitari tvrtke Securitas krenuli su s radom.

Zaštitarska služba brinut će se za red i sigurnost korisnika platoa s rezerviranim terminom, građana te prometnih i komunalnih redara. Pred početak rada na Pilama su se jutros susreli s djelatnicima Odsjeka za komunalno redarstvo Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, kako bi se spriječilo svako protupravno zaustavljanje i zadržavanje na platou Pila, Grad Dubrovnik prethodno je postavio sustav kontrole prolaza podiznim pneumatskim stupićima i rampama.

UKLJUČI SE! Glasuj za projekte u sklopu Participativnog budžetiranja

U tijeku je postupak glasovanja za projekte građana koji će se u sklopu ovogodišnjeg kruga participativnog budžetiranja realizirati u 2025. godini. Obuhvaćena su 82 projektna prijedloga koji su zadovoljili kriterije modela participativnog budžetiranja u vrijednosti do 60 tisuća eura po svakom mjesnom odboru te 120 tisuća eura po svakom gradskom kotaru.

Građani će glasovanjem odlučiti koji će se projektni prijedlog iz njihovog gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2025. godini. Glasovanje se odvija putem NIAS sustava e-Građani na platformi VoxPopuli do 30. lipnja 2024. Za prijavu je dovoljna vjerodajnica niske razine sigurnosti koju je moguće dobiti u poslovnici FINA-e (korisničko ime i lozinka). Detaljne upute za glasovanje možete pronaći na web stranici https://voxpopuli.edubrovnik.hr.

Projekt Participativno budžetiranje provode Grad Dubrovnik i Dubrovačka razvojna agencija DURA, a cilj je uključiti građane Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini.

Uključite se jer glasovanjem upravo vi odlučujete koji će se projektni prijedlog iz Vašeg gradskog kotara ili mjesnog odbora realizirati u 2025. godini, odnosno – što je potrebno Za bolji Grad.

Uručeni godišnji ugovori za 42 tradicijska obrta

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas u Velikoj vijećnici ugovore o potporama obrtnicima koji obavljaju tradicijske djelatnosti na gradskom području.

Nakon provedenog javnog poziva u 2024. dodijeljene su ukupno 42 potpore. Mjesečne potpore u iznosu od 265,45 eura isplaćuju se od 1. siječnja do 31. prosinca za što će se iz Proračuna Grada izdvojiti ukupno 133.781,76 eura.

Gradonačelnik Mato Franković zahvalio je tradicijskim obrtnicima na kontinuiranom radu. Naglasio je da je upravo iznimna kvaliteta i jedinstvenost njihovih autohtonih proizvoda i usluga važna za duh grada i za ukupnu turističku ponudu. –„Drago mi je što kroz ovaj program podupiremo ono što je ključno za grad, a to su tradicijski dubrovački obrti. Hvala na svemu što radite jer vi činite ovaj grad i hvala na načinu na koji radite i doprinosite slici grada i kvaliteti proizvoda, svaki na svom području djelovanja. Ovo je najbolji način na koji se mi vama možemo odužiti zbog vaše predanosti podupiranju kvalitete“, rekao je gradonačelnik.

Potpore u 2024. dodijeljene su za 11 obrta za izradu izvornih suvenira, rukotvorina i autohtonih proizvoda, četiri obrta za obradu kamena, četiri restauratorska obrta, za po četiri zlatara odnosno krojača za muškarce te za tri obrta za izradu narodnih nošnji i lutaka u narodnoj nošnji.

Mjesečne potpore će primati i po dva obrta za proizvodnju predmeta od stakla i keramike, odnosno za izradu unikatnog nakita te za izradu klobuka, veziva i pletiva, dva muška frizera kao i po jedan postolar, barkariol-taksi prijevoz na vodi, elektroinstalater i obrt za izradu maski i kostima za karnevo.

Program subvencioniranja tradicijskih obrta provodi se već 25 godina, a od 2018. godine mjesečne potpore isplaćuju se tijekom cijele godine, a ne samo tijekom šest mjeseci kako je bila dotadašnja praksa.

Uručenju ugovora nazočile su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić.

Pokrenuta nabava za radove na izgradnji novog parkirališta u Mokošici s dodatnih 69 mjesta

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izvođenje radova na novom parkiralištu u Mokošici. Predviđena je izgradnja većeg parkirališta kapaciteta 63 parkirna mjesta poviše zgrada HRVI/Dubrovačke stanogradnje te manjeg parkirališta uz sjeverni rub ulice s dodatnih 6 parkirališnih mjesta. Postupak javne nabave otvoren je do 9. srpnja.

Lokacija zahvata je zemljano/šljunčana površina obrasla zelenilom smještena sa zapadne strane Ulice Između dolaca koja je djelomično u upotrebi kao parkiralište.

Parkiralište će sa svih strana biti omeđeno armirano-betonskim zidovima visine do 2.50 metra. Naime, zbog same konfiguracije postojećeg terena kao i zbog sto veće iskoristivosti planirane lokacije uz rubove parkirališta izvodi se armirano betonski zid s čeličnom ogradom. Uz prilazni dio planiran je pješački nogostup minimalne širine 1.60 metara, odvojen od parkirališne površine betonskim rubnjakom. Također, po rubovima parkirališta sklopu hortikulturnog uređenja predviđa se ozelenjivanje postojećih zemljanih i šljunčanih površina. Izgradit će se i priključak na javno-prometnu površinu u Ulici Između dolaca koji je projektiran kao klasično „T“ križanje.

Izgradnja parkirališta u Ulici Između dolaca nastavak je ulaganja Grada Dubrovnika u rješavanje prometa u mirovanju na području Nove Mokošice gdje je u mandatu ove uprave, podsjetimo, ukupno izgrađeno preko 200 novih parkirališnih mjesta.

Potpisan ugovor za radove energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić

Ljetnikovac Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, kreće u energetsku obnovu. Ugovor o izvođenju radova danas su potpisali ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i direktor tvrtke Građevinar Quelin Nikola Bakija te direktor tvrtke Posta d.o.o. Toni Bašica. Potpisivanju su nazočile i zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić te pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

U svom obraćanju prisutnima, zamjenica Tepšić naglasila je zadovoljstvo predstojećim radovima obnove iznimno vrijednog baštinskog objekta na području Grada Dubrovnika koji je prije dvije godine vraćen Dubrovačkom simfonijskom orkestru na korištenje.

„Puno je preduvjeta koje treba zadovoljiti da bi se orkestar mogao vratiti u ovaj prostor i koristiti ga na najbolji mogući način, ali ovim današnjim potpisivanjem ugovora ostvarit će se prva faza rekonstrukcije objekta“, rekla je zamjenica Tepšić te najavila drugu fazu koja će obuhvatiti unutarnje uređenje prostora.

Projektom je predviđena obnova krovišta zgrade, odnosno zamjena postojećeg pokrova i svih slojeva kroviša te sanacija kamenih oborinskih kanala, toplinska izolacija stropa prema tavanu, kompletno fugiranje svih kamenih pročelja zgrade, zamjena postojeće rasvjete energetski učinkovitijom LED rasvjetom i ugradnja dizalice topline zrak-voda za potrebe grijanja i hlađenja cjelokupnog prostora zgrade.

Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi 592.512,61 eura, od čega je većina bespovratnih sredstava479.492,42 eura, osigurana iz Mehanizma za oporavak i otpornost. Preostali iznos od 113.020,19 eura osigurava Grad Dubrovnik iz ovogodišnjeg proračuna. Rok završetka projekta je 23. ožujka 2025.

Podsjetimo, gradonačelniku Matu Frankoviću prošle je godine Odluku o financiranju ovog projekta uručila ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava „Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra“. Riječ je o najvišem iznosu prihvatljivih troškova uz stopu sufinanciranja od 100 posto.

Provedenom energetskom obnovom doći će do znatnog poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade, a koje će se očitovati u smanjenju godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za 20,96 posto, godišnje primarne energije za 68,24 posto, te smanjenje emisija CO2 za 68,24 posto.

Gradonačelnik čestitao Marinu Lučiću, Luni Županović i Atletskom klubu Dubrovnik

Gradonačelnik Grada Dubrovnika uputio je čestitku Atletskom klubu Dubrovnik na uspjesima njihovih članova Marina Lučića i Lune Županović na Prvenstvu Hrvatske održanom u Karlovcu.

„Članovima i Upravi Atletskog kluba Dubrovnik,

Srdačno vam čestitam na izvanrednim uspjesima koje ste postigli proteklog vikenda na Prvenstvu Hrvatske u Karlovcu! Vaša predanost, trud i sportski duh donijeli su vam zaslužene medalje na ponos cijelom klubu.

Čestitke upućujem mlađem kadetu Marinu Lučiću na osvajanju zlatne medalje u disciplini bacanja vortexa čime je zaslužio titulu državnog prvaka. Marine, tvoj izvanredan uspjeh inspiracija je svim mladim sportašima.

Također, čestitam mlađoj kadetkinji Luni Županović na osvajanju brončane medalje u bacanju kugle od 2 kg i postavljanju osobnog rekorda. Luna, pokazala si koliko se trud i rad isplate, što će ti sigurno biti dodatna motivacija za buduće treninge i natjecanja.

Vaši rezultati pokazuju snagu zajedništva i podrške unutar kluba. Želimo vam puno uspjeha i sreće u budućim natjecanjima!

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković“

Veleposlanica Nizozemske u nastupnom posjetu Gradu Dubrovniku

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin primile su danas u nastupni posjet veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Charlotte van Baak.

U ovoj je prigodi zamjenica Tepšić govorila o postignućima Dubrovnika u održivom turizmu te izazovima s kojima se Dubrovnik susreće s izazovima u upravljanju turizmom, slično kao i Amsterdam i druga turistička odredišta. Predstavila je ključne mjere projekta „Poštujmo Grad“ čijom implementacijom se Grad Dubrovnik od 2017. godine uspješno okreće postulatima održivog i odgovornog turizma.

Veleposlanicu je zanimalo i što Grad radi po pitanju Europskog zelenog plana i zelene tranzicije te ju je zamjenica izvijestila o svim projektima na tom polju, od javnog poziva za sufinanciranje troškova izrade projektne dokumentacije za instalaciju i ugradnju fotonaponskih sunčevih modula na obiteljskim kućama, natječaja za zamjenu prozora u povijesnoj jezgri, kao i uređenja parkova Gradac, Pile i Platana koji će se financirati putem ITU mehanizma. Ujedno je naglasila da Grad, uz sufinanciranje iz EU i nacionalnih izvora, ulaže u energetsku obnovu gradskih škola i vrtića te javnih objekata, poput zgrade gradske uprave i  gradskog bazena.

Veleposlanica je izrazila želju za suradnjom s Hrvatskom te je pritom predstavila najzanimljivije projekte u Nizozemskoj, koja je okrenuta održivom razvoju i korištenju obnovljivih izvora energije. U pratnji veleposlanice sastanku je nazočio i počasni konzul Kraljevine Nizozemske Pero Kulaš.

Nastupni posjet veleposlanika Italije

Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin primile su danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj NJ.E. Paola Trichila.

Izrazivši mu dobrodošlicu, zamjenica Tepšić veleposlanika je upoznala s posebnostima, poviješću, znamenitostima, kulturom i ekonomskim značajkama Grada Dubrovnika. Predstavila je strateške razvojne projekte, ali i izazove s kojima se gradska uprava susreće, ponajprije u upravljanju prometom. Govorila je o mjerama kojima je Dubrovnik još 2017. odgovorio na prijetnje prekomjernog turizma te najavila i zonu posebnog prometnog režima oko povijesne jezgre koja se uvodi od 1. rujna.

Osim mjera održivog turizma, jedna od tema sastanka je bilo i prijateljstvo između Dubrovnika i talijanskih gradova Ravenna, Ragusa, Venecija i Sorrento. Jedan od posljednjih primjera uspješne suradnje su dva masterclassa održana na Sveučilištu u Dubrovniku u suradnji sa Sorrentom, jedan iz područja umjetničkog obrta, a drugi iz gastronomije.

Predstavnika susjedne države upoznala je i s tradicijom Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Festom sv. Vlaha, istaknuvši 15. godišnjicu od njenog uvrštenja u UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kako je naglasila, zbog toga, kao i zbog 45. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine te upisa arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta, 2024. godina proglašena je „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“.

Talijanski veleposlanik zahvalio je na dobrodošlici te je izrazio zadovoljstvo suradnjom Dubrovnika s talijanskim gradovima prijateljima, a svoj posjet Gradu iskoristio je i za obilazak dubrovačkih znamenitosti i ustanova u kulturi.

U pratnji veleposlanika sastanku je nazočio i počasni konzul Republike Italije Frano Bongi.

LEGO igraonicama i radionicama započela manifestacija “STEM ljeto u Zajednici tehničke kulture”

S ciljem osmišljavanja zanimljivih programa za djecu i mlade za vrijeme ljetnih praznika, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko neretvanske županije organizirale su 26. i 27. lipnja četiri LEGO igraonice i četiri LEGO radionice “Obnovljivi izvori energije”, čime je započela manifestacija “STEM ljeto u Zajednici tehničke kulture”.

Na LEGO igraonicama najmlađi su sastavljali razne modele od kockica prema svojim idejama, a dio njih je sastavljao LEGO modele pomoću pripremljenih nacrta.

Stariji polaznici, učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole, sudjelovali su na LEGO radionicama “Obnovljivi izvori energije”. Na radionicama su polaznici razvijali vještine praćenja tehničkog nacrta, osnove električnog strujnog kruga, praktičnu primjenu vjetrogeneratora, solarne ploče te punjenje akumulatora i baterija mehaničkim putem. 

Manifestacija “STEM ljeto u Zajednici tehničke kulture” održava se u tehničkoj radionici koja se nalazi u sklopu Centra za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik.

Svečano proslavljeno 100 godina VK Jug

Svečana proslava 100 godina postojanja vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje održana je u četvrtak u Portu, gradskoj luci, gdje se pred točno sto godina održala prva službena utakmica između Juga i Penatura. U ime Grada Dubrovnika, proslavi su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica te zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Uz jugašice i jugaše i prijatelje kluba svih generacija, proslavi najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolskog kluba prisustvovali su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministri Branko Bačić i Gordan Grlić Radman, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, kao i biskup mons. Roko Glasnović.

U svom obraćanju okupljenima, gradonačelnik Franković osvrnuo se na stoljeće dugu izvrsnost Juga.

“U našem gradu mi kao da smo naučeni da je normalno da među nama šetaju naši sugrađani osvajači olimpijskih zlata ili svjetskih i europskih odličja, ali mnogi gradovi u svijetu se ne mogu pohvaliti takvim uspjesima. Mi smo privilegirani jer se u jednom dijelu naše povijesti određeni entuzijasti odlučili organizirati jedan sjajan klub. Upravo je taj klub Jug primjer časnog, poštenog i konstantnog služenja, promišljanja i promicanja ovog grada”, naglasio je gradonačelnik Mato Franković.

Okupljenima se obratio i Tomislav Dumančić, predsjednik VK Jug Adriatic osiguranja. Zaželio je svima dobrodošlicu na proslavu 100 godina izvrsnosti, uspjeha i tradicije. Zahvalio se također gradonačelniku i županu, te sponzorima, a naglasio je kako klub i danas baštini ostavštinu kojom je utemeljen put uspjeha.

Na svečanosti su dodijeljena priznanja svim osvajačima četiri naslova europskog prvaka (1980., 2001., 2006. i 2016.) te svim Jugovim igračima koji su kao reprezentativci osvajali olimpijska odličja. Posebna priznanja su dobili Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko, vaterpolisti koji su nekad igrali utakmice u Portu kao prvotimci.

Pozivaju se građani na ispunjavanje anketnog upitnika u okviru izrade Strategije zelene urbane obnove Grada Dubrovnika

Grad Dubrovnik je pokrenuo izradu Strategije zelene urbane obnove Grada Dubrovnika koju izrađuje Zelena infrastruktura d.o.o.

U svrhu izrade što kvalitetnije dokumentacije osmišljen je anketni upitnik kojim se nastoji dobiti uvid u stavove i mišljenja stanovnika Grada Dubrovnika.

Stoga, pozivamo građane sudjelovati u navedenoj anketi i na taj način doprinijeti planiranju zelene urbane obnove Grada s obzirom na to da će se dobivene informacije koristiti prilikom definiranja aktivnosti Strategije zelene urbane obnove Grada Dubrovnika.

Sukladno tome, molimo Vas da odvojite vrijeme i popunite kratki anketni upitnik koji se nalazi na ovoj poveznici: https://forms.gle/6HvErFouANNTSZMP6.

Upitnik će biti dostupan od 26. lipnja do 25. srpnja 2024. godine, anoniman je i koristit će se za potrebe navedenog istraživanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA