9.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću, odana počast žrtvama Morinja

AKTIVNOSTI GRADA: Otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću, odana počast žrtvama Morinja

U tjednu za nama, a u sklopu programa obilježavanja 30. godišnjice herojske obrane Grada i početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovniku u Domovinskog ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast stradalim braniteljima i civilnim žrtvama rata. Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković položio je vijenac na ulazu u logor Morinj u Crnoj Gori, čime je odana počast svim zatočenicima iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvatima iz Boke koji su zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine. U sklopu programa Grada Dubrovnika, povodom obilježavanje 30. obljetnice obrane Grada, u Župskoj ulici na Pločama, gdje je živio i gdje je 5. listopada 1991. godine u granatiranju Dubrovnika ugašen njegov život, otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književniku i prevoditelju Milanu Milišiću. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca obilježena je 18. obljetnica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika. Na isti počast je odana i mladim Dubrovčanima koji su 7. listopada 1991. godine poginuli prilikom udara granate u sklonište u Novoj Mokošici.

Odavanjem počasti stradalim na moru nastavljen program obilježavanja 30. godišnjice herojske obrane Grada u Domovinskom ratu

U sklopu programa obilježavanja 30. godišnjice herojske obrane Grada i početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik u Domovinskom ratu odana je počast i svim stradalima na moru.

Uz prigodnu molitvu i sjećanje na one koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske, vijenci su u more položeni u gruškom zaljevu s broda Tirena.

Počast stradalima na moru u ime Grada Dubrovnika odali su predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović.

Predsjednik Vijeća Potrebica poklonio se i na grobu generala Nojka Marinovića, zapovjednika obrane Dubrovnika koji je preminuo u siječnju ove godine. 

Sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Male braće u 19 sati, a ispred crkve svetoga Vlaha učenici dubrovačkih osnovnih škola paljenjem lampiona u znaku broja 30 dali su svoj doprinos ovoj važnoj obljetnici.

Podsjetimo, program obilježavanja 30. obljetnice herojske obrane Dubrovnika trajat će zaključno do Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca, a objedinit će niz događanja od prezentacija multimedijskog karaktera, predstavljanja knjiga, projekcija dokumentarnih filmova, izložbi kojim će se građanima Dubrovnika i svim posjetiteljima slikovito i riječju predstaviti vrijeme velikih stradanja i  ljudskih gubitaka u Domovinskom ratu.

Odana počast žrtvama koncentracijskog logora Morinj

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković položio je u nedjelju, 3. listopada 2021. vijenac na ulazu u logor Morinj u Crnoj Gori, čime je odana počast svim zatočenicima  iz Dubrovnika i Konavala, ali i Hrvata Boke, koji su zbog neslaganja s ondašnjom velikosrpskom politikom u tom logoru bili mučeni i zlostavljani između listopada 1991. i kolovoza 1992. godine.

U hrvatskoj delegaciji koja je položila vijenac uz gradonačelnika Frankovića bili su i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, državni tajnici Frano Matušić i Zvonko Milas, predsjednica saborskog Odbora za Hrvate izvan RH Zdravka Bušić te župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Počast žrtavama polaganjem vijenaca odao je i ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović sa suradnicima, dok je na čelu delegacije Općine Konavle vijenac položio načelnik Božo Lasić. Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, ujedno i organizatora obilježavanja, vijenac je položio predsjednik Zvonimir Deković sa suradnicima.

U ime žrtava, vijenac je položio Zlatko Bagoje, jedan od dubrovačkih branitelja koji su među prvima bili zarobljeni u Konavlima i zatvoreni u Morinju.

Prema evidenciji hrvatske Udruge logoraša, u tzv. centru za prihvat zarobljenika u Morinju je kroz desetak mjeseci bilo zatočeno oko 300 civila i hrvatskih vojnika, a trojica su tamo i umrla nakon brutalnog premlaćivanja i psihičkog iživljavanja što su ih nad njima svakodnevno provodili čuvari logora.

Apelira se na građane da se gradilištem Lapadske obale ne koriste za šetnju i rekreaciju!

Zbog odvijanja radova na rekonstrukciji i proširenju Lapadske obale, gdje su u tijeku zahtjevni radovi pobijanja pilota i izgradnje obalnog zida, odvijanje prometa je strogo ograničeno, regulirano je rampom, a dozvoljeno kretanje odnosni se samo za nužni prolaz stanara i poslovnih subjekata.

Navedeni radovi koji se trenutno izvode na gradilištu naglašeno ugrožavaju sigurnost prolaznika. Stoga se dodatno apelira na građane da se Lapadskom obalom ne koriste za šetnju ili rekreaciju, kao što je vožnja biciklom, romobilom, mopedom i sl., za bilo koju vrstu razonode ili za iskrcavanje gostiju iz vozila, nego da se navedenom prometnicom služe isključivo osobe s dopuštenjem za nužni prolaz, a sve zbog vlastite sigurnosti i uobičajenih pravila zaštite na radu na gradilištima. Također, pozivaju se  ugostitelji s ovog područja da upozore svoje goste na propisno ponašanje.

Građane se dodatno moli na strpljenje tijekom odvijanja radova jer se radi o investiciji od javnog interesa i najvećem cestovnom infrastrukturnom projektu u užem centru grada čijom će se realizacijom dodatno povećati kvaliteta života stanovnika Lapada i unaprijediti prometna slika cijelog grada.

DJEČJI TJEDAN 2021. : “Ljubav djeci prije svega”

U sklopu Dječjeg tjedna, tradicionalne godišnje manifestacije posvećene djeci i ostvarivanju njihovih prava i potreba, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su danas u Velikoj vijećnici predstavnike Društva naša djeca Dubrovnik i predstavnike Dječjeg gradskog vijeća.

U ovoj prigodi predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica naglasio je iznimnu važnost većeg uključivanja djece i mladih u društveni život. Također, kazao je kako će Grad Dubrovnik nastavit podržavati projekte, programe i aktivnosti usmjerene prema razvoju djece.

Predsjednik Društva naša djeca Miodrag Kirin zahvalio se predstavnicima Grada Dubrovnika na sjajnoj suradnji i otvorenosti za sve prijedloge i želje Društva naša djeca, a izrazio je i zadovoljstvo zbog kontinuirane podrške Grada Dubrovnika i ulaganja napora u rješavanje dječjih problema.

Prisutnima se također obratio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, koji je naglasio kako djeca grada neće ostati zakinuta i zanemarena ni u jednom trenutku, s obzirom na to da je protekla godina znatno utjecala na gradski proračun, a pritom i na ulaganja u gradske projekte.

Dječji tjedan koji se ove godine obilježava od ponedjeljka 4. listopada do nedjelje 10. listopada pod motom „Ljubav djeci prije svega“ usmjeren je na pokretanje novih akcija od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, poticanje volonterskog društvenog i stručnog rada odraslih s djecom te u konačnici aktivnijoj participaciji djece u lokalnim zajednicama. 

Otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću

U Župskoj ulici na Pločama, gdje je živio i gdje je 5. listopada 1991. godine u granatiranju Dubrovnika ugašen njegov život, otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književniku i prevoditelju Milanu Milišiću.

U sklopu programa Grada Dubrovnika za obilježavanje 30. obljetnice herojske obrane Grada ploču su otkrile zamjenica dubrovačkog gradonačelnik Jelka Tepšić i Jelena Trpković, supruga Milana Milišića.

”Okupili smo se danas ovdje da bi odali počast prvoj civilnoj žrtvi u Domovinskom ratu, našem pjesniku, književniku, novinaru i prevoditelju Milanu Milišiću. Prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove. Nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo u tom cilju i na ovaj smo način željeli obilježiti taj tragični događaj – kako bi podsjetili, baš poput Milana Milišića,  na besmislenost ratova te na smislenost i neprolaznost umjetničkog stvaralaštva”, kazala je u ovoj prigodi zamjenica Tepšić.

Supruga Jelena Trpković zahvalila je ponajprije Gradu Dubrovniku na postavljanju spomen ploče te posebno Andriji Seifriedu, na čiju inicijativu je ploča postavljena, ali i svim prijateljima i svima koji se sjećaju Milana Milišića i uprizoruju njegova djela.

Potom je u Kazalištu Marina Držića održan Hommage à Milan Milišić, gdje su glumci Kazališta izveli njegove stihove i tekstove Milanovih prijatelja i suradnika o njegovom životu i trenutcima smrti.

U ime Grada Dubrovnika zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić još je jednom podsjetila na njegov književni i pjesnički opus te na životni put i beskompromisni stav prema društvu u kojemu je živio, prisjećajući se i teksta ”Život za slobodu”, objavljenom u studentskom listu ”Laus”.

”Upravo je „Laus“ bio predmetom sukoba Milišića i ondašnjih  političara. Zapravo, Milan je preko svog slučaja pokazao i prikazao medijske slobode bivše države. Naime, u listopadu 1984. godine „Laus“ je objavio Milanovu novelu  „Život za slobodu“. Tekst je prikazivao sudbinu „dunda Mirka“, dubrovačkog ugostitelja, koji je nestao nakon ulaska partizana u Grad 1944. godine. Naravno, Milišić je tim tekstom otvorio „pandorinu kutiju“ i načeo temu o kojoj se samo potiho govorilo – o likvidacijama na Daksi.  Dubrovački SUBNOR tužio je Milišića jer je, kako su tada rekli,  “napao na socijalističku, samoupravnu i nesvrstanu Jugoslaviju i minimizirao tekovine narodno-oslobodilačkog rata”. Redakcija LAUS-a je raspuštena, a Milan je osuđen je na sedam mjeseci zatvora uvjetno na 3 godine”, kazala je, između ostalog, u svom obraćanju zamjenica Tepšić.

Pišući i razgovarajući s brojnim dubrovačkim kulturnjacima i novinarima, zajedno sa suprugom Jelenom, Milan je i početak Domovinskog rata dočekao u kući na Pločama, u Župskoj ulici 5, gdje je u spomen na njegovu tragičnu smrt otkrivena spomen-ploča.

Dubrovački književnik i prevoditelj Milan Milišić (1941.-1991.)

Milišić je pisao poeziju, eseje, putopise, dramska djela i književne reportaže. Uređivao je omladinski list Laus i časopis Dubrovnik te radio kao kazališni dramaturg. Bio je član Društva hrvatskih književnika i hrvatskog PEN-a. Među prvim je civilnim žrtvama stradalim prilikom granatiranja Dubrovnika 5. listopada 1991. godine.

Obilježena 18. godišnjica otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Osojniku

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, pročelnica Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Anita Burić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić i gradski vijećnik Ivo Lučić položili su danas vijence i zapalili svijeće u znak sjećanja na 18. obljetnicu otkrivanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na širem području Osojnika.

U ime Grada Dubrovnika iskazali su time zahvalu i pijetet prema poginulim braniteljima koji su hrabro i odlučno stali u obranu hrvatskog juga tijekom Domovinskog rata. Vijence za sve žrtve također su položili i predstavnici Dubrovačko – neretvanske županije, PU dubrovačko – neretvanske, udruge MO Osojnik, Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Dubrovnik, udruga roditelja poginulih branitelja iz Kaštela te iz Imotskog, 115. brigada HV Imotski i predstavnici drugih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Gradonačelnikova čestitka učiteljicama i učiteljima

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku uz današnji Svjetski dan učitelja svima koji rade ovaj važan posao:

Poštovane učiteljice i učitelji,

Vaš rad jedan je od najvažnijih za ukupan razvoj našeg društva, stoga cijeneći Vašu ulogu, ali i napor koji ulažete u izgradnju naše djece i naših mladih, čestitam Vam Vaš dan!

Nakon što su protekle dvije školske godine obilježene pandemijom itekako pokazale Vaš nesebičan trud u kontinuitetu obrazovanja i u takvim teškim uvjetima, a ujedno i da je izostanak Vašeg rada uživo s učenicima značajan gubitak u procesu obrazovanja, svakako Vam želim da ove i svake iduće godine svoje školske sate provedete u školskim učionicama.

Obrazovanje, kao temelj razvoja, počiva upravo na temeljima koje Vi gradite zajedno s našom djecom. Poziv kojeg ste odabrali i Vaša odgovorna zadaća u odgoju i obrazovanju budućih generacija doprinosi cilju kojem svi težimo, a to je društvo znanja.

Svojom profesionalnom odgovornošću pomažete stvarati nove znanstvenike, književnike, obrtnike, turističke djelatnike, nove učitelje poput Vas, bez kojih snaga i moć znanja, bez obzira na sve suvremene tehnologije, ne bi uspjele jednostavno doći do novih generacija.

Stoga još jednom, od srca, čestitam Vam Svjetski dan učitelja!

Gradonačelnik

Mato Franković

Zamjenica Tepšić sudjelovala na međunarodnoj konferenciji o digitalnim nomadima

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić sudjelovale su na međunarodnoj konferenciji „Cross Border Coworking Conference“ održanoj u Budvi od 4. do 6. listopada, na poziv organizatora IEC Tecnopolis i INTERA Tehnološki Park.

Gotovo 200 sudionika iz regije, Europe i svijeta, koliko ih se okupilo se u hotelu Mediteran, kroz bogat dvodnevni program imali su priliku čuti iskustva 25 lokalnih, regionalnih i svjetskih stručnjaka te razgovarati s njima o coworking sceni i sve popularnijoj temi digitalnih nomada. Među ostalima, Grad Dubrovnik izabran je kao primjer dobre prakse u razvoju programa, promoviranju sadržaja te u konačnici privlačenju digitalnih nomada u destinaciju.

„Poseban fokus su nam digitalni nomadi koji su jako aktualna tema u regiji, a najviše je urađeno u Hrvatskoj. Crna Gora je krenula u proces izrade Programa za privlačenja digitalnih nomada i nadamo se da će ova konferencija dati određeni doprinos razvoju tog programa i privlačenju digitalnih nomada u Crnoj Gori i programskoj oblasti.“, izjavio je Aleksandar Janičić, menadžer projekta 2CODE.

Zamjenica Tepšić i direktorica Hrnić predstavile su prisutnima koncept koji su razvili gradska uprava i TZGD, s ciljem diversifikacije turističke ponude i razvoja novih sadržaja.

„Pokrenuli smo projekt ”The Dubrovnik  digital nomad-in-residence”, odnosno natjecanje namijenjeno digitalnim nomadima cijeloga svijeta, u suradnji s Total Croatia News i Saltwater Nomads. Odabrali smo deset nomada koji su kroz travanj i svibanj mjesec dana besplatno boravili u Dubrovniku. Tijekom svog radnog  boravka u Gradu,  uključili su se u život naše zajednice i na temelju osobnih iskustava uputili prijedloge za odredišta u kojima borave i rade. Njihove sugestije su izuzetno vrijedne te ćemo neke od njih zasigurno koristiti u daljnjem razvoja projekta.“, istaknule su u svom izlaganju, a naglašeno je i da je u pripremi i službena web stranica, kartica s pogodnostima za digitalne nomade. Svim dubrovačkim gospodarskim subjektima upućen je javni poziv da se uključe u formiranje što privlačnije ponude za ovu vrstu gostiju.

Osim digitalnim nomadima, program konferencije bio je posvećen i coworking konceptu, trenutnom stanju u zemljama regije, izazovima s kojima se coworking prostori susreću tijekom pandemije, ali i perspektivama i mogućnostima za iskorištavanje punih potencijala regije. Cross Border Coworking Conference organizirana je kroz projekt 2CODE sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Obilježena 30. obljetnica pogibije devet mladih sugrađana u Mokošici

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast devetero mladih sugrađana koji su 7. listopada 1991. godine poginuli prilikom udara granate u sklonište u Novoj Mokošici. U ime Grada Dubrovnika vijence su položili gradonačelnik Mato Franković te pročelnici Marijeta Hladilo i Dživo Brčić.

Uz 30. obljetnicu herojske obrane Grada, Grad Dubrovnik je obnovio prostor spomen obilježja u Mokošici. Postojeća ploča s imenima stradalih dodatno je uokvirena kamenim pločama, uz simbole križa i hrvatskog pletera te uklesanom vizurom udara granate s tragovima gelera, točno na mjestu gdje je pala granata koja je usmrtila mlade ljude.

Bilo je to najveće pojedinačno stradanje za vrijeme opsade Grada, na samom početku općeg napada na Dubrovnik, u kojima su se nemilosrdno gađala i civilna područja. Gradsko naselje Mokošica još  nije bilo okupirano, a minobacački projektil pao je ravno ispred skloništa. Na mjestu su poginuli braća Nikola (18) i Miho (19) Liban, Joško Vuković (20), Vladimirka Dopsai (17), Denis Čimić (18), Alen Vasiljević (20), Milenko Kulaš (20), Ivo Maškarić (36) i Jozo Brajović (41), a još četvero mladih je ranjeno.

Grad Dubrovnik i građani Dubrovnika ih ne zaboravljaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić