30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Odluka o davanju u najam gradskih stanova u povijesnoj jezgri...

AKTIVNOSTI GRADA: Odluka o davanju u najam gradskih stanova u povijesnoj jezgri obiteljima s više djece, Potpisan sporazum o sudjelovanju na projektu „Camino Dubrovnik – Međugorje“ , sastanak s predsjednikom Vlade RH, …

Gradu Dubrovniku uručeni ugovori i odluke o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935 tisuća eura i dvije vrijedne nekretnine

U nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića te brojnih drugih dužnosnika danas su u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika gradonačelniku Matu Frankoviću uručene odluke odnosno ugovori o sufinanciranju ukupne vrijednosti 935.361,76 eura te dva vrijedna ugovora o darovanju i ustupanju nekretnina. Između ostalog, uručena je Odluka o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, ugovor o darovanju čestice nekretnine na otoku Lopudu na kojoj se nalazi DVD Lopud kao i ugovor o dodjeli na uporabu ljetnikovca Skočibuha.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić gradonačelniku Frankoviću uručio je ugovore o dodjeli ljetnikovca Stjepović – Skočibuha na uporabu u svrhu smještaja zbirki i djelatnosti Dubrovačkih knjižnica na neodređeno vrijeme te ugovor o darovanju nekretnine na Lopudu površine 1032 m2 na kojoj se nalazi zgrada javne namjene  koju koristi Dobrovoljno vatrogasno društvo Lopud te je od važnosti za Grad Dubrovnik kao jedinicu lokalne samouprave i kontinuirano djelovanje vatrogasne djelatnosti.

Odluku o financiranju energetske obnove ljetnikovca Crijević Pucić, vlasnika i korisnika Dubrovačkog simfonijskog orkestra, bespovratnim sredstvima u iznosu od 479.492,42 eura gradonačelniku Matu Frankoviću uručila je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta „Ugradnja sustava dizalica topline za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ gradonačelniku Frankoviću dodijelila je državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž. Riječ je o projektu za kojeg je, putem Javnog poziv prema Programu za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, odobreno dodatnih 109.316,81 eura, odnosno 50% iznosa kojeg je Grad trebao osigurati iz vlastitih sredstava. Naime, za ovaj projekt rekonstrukcije strojarnice gradskog bazena kojim će se postići ušteda potrošnje energenata u iznosu od najmanje 130 tisuća eura na godišnjoj razini, ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura, već su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 milijuna eura.

Državna tajnica Raguž po istom je Javnom pozivu uručila ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta „Nabava novih autobusa za Libertas – Dubrovnik d.o.o.“, direktoru Libertasa Franku Mekišiću a kojim je osigurano 346.552,53 eura, što je također polovica iznosa kojeg je za realizaciju projekta Libertas bio dužan osigurati iz vlastitih izvora. Navedenim EU projektom, podsjetimo, nabavljeno je 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik, u vrijednosti gotovo 31 milijun kuna.

Uručenju ugovora predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije nazočili su još predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima te brojni predstavnici jedinica gradova i općina s područja Županije i društava u njihovom vlasništvu. 

Gradonačelnik Franković sastao se s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske

Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem održan je danas u Maloj vijećnici, a prethodio je uručenju niza ugovora predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave iz područja poticanja razvoja komunalnog gospodarstva, provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, podrške regionalnom razvoju te održivog razvoja lokalne zajednice.

Gradonačelnik Mato Franković premijeru Plenkoviću zahvalio je na sustavnoj i konkretnoj potpori koju ova Vlada pruža Gradu Dubrovniku u svim segmentnima, a posebno pri provođenju kapitalnih projekata poput Aglomeracije Dubrovnik i izgradnje Lapadske obale. Od značajnih budućih kapitalnih projekata za čiju realizaciju Grad Dubrovnik treba podršku Vlade, izdvojio je 50 milijuna eura vrijedan projekt nove multifunkcionalne dvorane u Gospinom polju za koji će uskoro biti izdana građevinska dozvola.

Gradonačelnik se osvrnuo se i na novi Zakon o pomorskom dobru za koji je rekao da Gradu Dubrovniku i jedinicama lokalne samouprave pomaže svrsishodno i kvalitetno upravljati pomorskim dobrom. Istaknuta je međunarodno prepoznata uloga Dubrovnika kao snažnog promotora održivosti u upravljanju destinacijom, ali je kao problem do sada uspješne turističke sezone istaknuto pitanje politike cijena u turizmu i ugostiteljstvu, a što se, zaključeno je, dugoročno može negativno odraziti na konkurentsku snagu destinacije u cjelini.

Sastanku su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, dožupan Joško Cebalo te ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

Usvojena odluka o davanju u najam gradskih stanova u povijesnoj jezgri obiteljima s više djece

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojena je Odluka o davanju u najam stanova na području povijesne jezgre u vlasništvu Grada Dubrovnika, u svrhu rješavanja stambenog pitanja obitelji s više djece.

Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć mladim obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina. Grad Dubrovnik novim mjerama proširuje jedinstveni model Dubrovačke stanogradnje, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre.

U tu je svrhu Grad pokrenuo obnovu stambenog fonda u svom vlasništvu unutar zidina. Plan je u ovoj godini obnoviti četiri stana i dati ih na korištenje obiteljima s više djece. Očuvanje ”živog grada” također je jedan od prioritetnih ciljeva Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a.

”Uistinu sam ponosan na ovu odluku jer pomaže zadržavanju života u zidinama. Uputili smo i dopis Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kojim smo zatražili dodjelu stanova u državnom vlasništvu Gradu Dubrovniku za provođenje stambene politike, kako bi ih sukladno Odluci mogli dodijeliti mladim obiteljima. Ovom Odlukom možemo promijeniti ”krvnu sliku” povijesne jezgre i siguran sam da ćemo ubrzo nakon usvajanja vidjeti njezine rezultate”, rekao je gradonačelnik Mato Franković.

Grad rješava dugogodišnji problem nezbrinutih životinja

Na današnjoj, 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika usvojena je i Odluka o osnivanju nove Javne ustanove ”Sklonište za nezbrinute životinje”, koja će obavljati djelatnosti skupljanja, zbrinjavanja, skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja. Korak je to dalje u rješavanju dugogodišnjeg problema nezbrinutih pasa i ostalih životinja. 

Za privremenu ravnateljicu, također odlukom Gradskog vijeća, imenovana je danas Ana Ivelja, koja je vodila projekt udomljavanja pasa sa Žarkovice.

Nova javna ustanova upravljat će budućim azilom za životinje koji će biti smješten na prostoru Grabovice. Tamo su u tijeku radovi na izgradnji privremenog azila, koji će biti spreman početkom kolovoza i osigurati smještaj za minimalno 60 životinja u modularnim objektima, uz ostale popratne sadržaje.

Montažni elementi moći će se iskoristiti za druge potrebe u trenutku kada se krene s realizacijom azila za životinje, za koji je već ishođena pravomoćna građevinska dozvola i koji će raspolagati većim smještajnim kapacitetom.

Potpisan sporazum o sudjelovanju na projektu „Camino Dubrovnik – Međugorje“ i predstavljena nova pješačko turističko-hodočasnička staza

Buduća pješačko turističko-hodočasnička staza „Camino Dubrovnik – Međugorje“ predstavljena je danas u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika, a prvom javnom predstavljanju projekta prethodilo je svečano potpisivanje sporazuma o sudjelovanju u projektu između partnera – Grada Dubrovnika, Grada Čapljine, općina Dubrovačko primorje, Ravno, Neum i Čitluk te Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (županije).

Ispred Grada Dubrovnika sporazum je potpisao gradonačelnik Mato Franković. –„Smatram da pokrećemo jedan sjajan projekt čiji će razvoj donijeti novu vrijednost našim sredinama“, rekao je uvodno gradonačelnik i zahvalio svim sudionicima što su prepoznali projekt i posvetili se njegovoj realizaciji.

Sporazum su potpisali načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, načelnik Općine Ravno Andrija Šimunović, načelnik Općine Čitluk Marin Radišić te direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Krešić. Sporazum je u ime gradonačelnika Grada Čapljine Smiljana Vidića potpisala predstavnica gradske uprave Danijela Nogolica, dok je u ime načelnika Općine Neum Dragana Jurkovića potpisnik sporazuma njegov savjetnik Milan Batinović.

Projekt Camino Dubrovnik – Međugorje odnosi se na Put sv. Jakova od Dubrovnika do Međugorja kojim bi se pješačko turističko-hodočasničkom stazom u dužini od oko 147 kilometara povezali benediktinski samostan u Dubrovniku i crkva sv. Jakova u Međugorju. Kroz Projekt će se definirati i izraditi staza koja bi počevši od samostana sv. Jakova u Dubrovniku hodočasnike i ostale zainteresirane turiste i putnike kroz šest dana dovela do crkve sv. Jakova u Međugorju.

Novu stazu predstavio je koordinator projekta Goran Cvjetinović. Ona svojim najvećim dijelom prolazi starim putevima koje je stanovništvo ovog područja koristilo kroz povijest, a obiluje brojnim vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima.

Čišćenje i označavanje rute u cijelosti planirano je tijekom rujna i listopada. Uslijedit će njeno detaljno snimanje te izrada aplikacije. Velika pozornost, istaknuo je Cvjetinović, posvećena je pitanju sigurnosti na ruti.

Goran Cvjetinović zahvalio je svim sudionicima na projektu, a posebice HGSS-u Stanici Dubrovnik te Hercegovačkoj gorskoj službi spašavanja – stanicama Čapljina i Čitluk, planinarskim društvima Snježnica i Brotnjo, JVP Dubrovački vatrogasci i Dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja obuhvaćenog rutom, ali i brojnim mještanima čiji je doprinos u mapiranju staza, od kojih se dio nije dugo koristio, bio od velike pomoći.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA