19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Obala Stjepana Radića dobila novi cjevovod, uređuje se cesta za...

AKTIVNOSTI GRADA Obala Stjepana Radića dobila novi cjevovod, uređuje se cesta za Bosanku, dodatna pomoć za umirovljenike

Subota, 27.siječnja

U Uvali Lapad održana akcija kontrole držanja kućnih ljubimaca, provjeravalo se kreću li se psi na povodcu i jesu li čipirani

Posljednja akcija Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika i Javne ustanove „Sklonište za nezbrinute životinje Dubrovnik” usmjerena na uredno kretanje i držanje pasa u skladu s aktima Grada Dubrovnika i zakonima Republike Hrvatske održana je jutros na području Šetališta kralja Zvonimira i Uvale Lapad.

Prilikom akcije komunalni redari su prema svojim nadležnostima provjeravali su kreću li se psi na javnim površinama sukladno gradskoj Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, odnosno drže li vlasnici pse na povodcu i imaju li uz sebe pribor za čišćenje. Osim toga provjeravalo se i jesu li psi označeni mikročipom, što je obaveza svakog vlasnika psa. Naknadnom provjerom mikročipa utvrđuje se jesu li psi i uredno cijepljeni.

Ovakve i slične kontrole nastavit će se redovito provoditi na cijelom području Grada, a prva sljedeća akcija održat će se Mokošici, a sve kako bi se osiguralo uredno kretanje i držanje pasa sukladno zakonu i aktima jedinice lokalne samouprave. Iz Grada Dubrovnika apeliraju na odgovorno ponašanje sugrađana vlasnika pasa jer će se sankcionirati svako nepridržavanje uvjeta propisanih zakonom i aktima Grada.

Mikročipiranje pasa obavezno je u Republici Hrvatskoj. Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 795 eura. Za kretanje psa na javnim površinama bez povodca i za neodržavanje čistoće na javnoj površini nakon što je pas onečisti Odlukom o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca Grada Dubrovnika predviđena je kazna u iznosu od 265 eura.

Petak, 26.siječnja

Nova sportska podloga postavljena u školskoj dvorani OŠ Lapad

Završeni su radovi postavljanja nove podne obloge u sportskoj dvorani OŠ Lapad, a investicija je uključila i izvedbu hidro i toplinske izolacije čime je podignuta kvaliteta rada i izvođenja sportskih aktivnosti u lapadskoj školi.

Postavljena je polipropilenska sportska podloga nove generacije. Ovakve, vodootporne, podloge ističu se kvalitetom materijala te jednostavnim sustavom spajanja i održavanja. Protuklizne su te na taj način preveniraju ozljede, a zbog svojih karakteristika često se koriste za unutarnje sportske terene, posebno u školskim sportskim dvoranama.

Radovi zamjene podne površine sportske dvorane započeli su krajem studenog prošle godine, a izvela ih je tvrtka KL SPORT International d.o.o. iz Karlovca, dok je radove hidroizolacije provela tvrtka PALIR d.o.o. iz Solina. Nadzor je provela Tvrtka Canosa inženjering iz Trstenoga.

Ukupna vrijednost investicije, koja je uz materijal, dopremanje i postavljanje podloge, uključivala i uklanjanje dotrajale podloge kao i radove hidroizolacije te nadzor, iznosi 120 tisuća eura.

Prethodno je, podsjetimo, obnovljeno unutarnje i vanjsko sportsko igralište Osnovne škole Marina Getadlića. Na oba igrališta postavljene su polipropilenske sportske podloge te je i ta investicija financirana sredstvima Grada Dubrovnika kao osnivača škole.

Obala Stjepana Radića dobila novi cjevovod i dugoročno stabilniju vodoopskrbu

Vodovod Dubrovnik rekonstruirao je još jedan cjevovod na području Dubrovnika. Ovog puta riječ je o 220 metara vodoopskrbnog cjevovoda na Obali Stjepana Radića, gdje je umjesto dotrajale PVC cijevi postavljena nova cijev od nodularnog lijeva.

„Učestali kvarovi na ovom području ponukali su nas da krenemo u kompletnu zamjenu cjevovoda. Tako da sada možemo slobodno reći da je sanirana još jedna kritična točka na sustavu vodoopskrbe i da smo osigurali dugoročnu stabilnost ovog dijela mreže. Radovima smo osigurali veću fleksibilnost, tj. da u slučaju nekog budućeg kvara znatno manji broj naših potrošača ostane bez opskrbe pitkom vodom.– rekao je prigodom završetka ovih radova predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić te naglasio kako su iskoristili priliku da naprave modernizaciju sustava zamjenom tamošnjeg zasunskog okna ispred Hotela Petka, što je bio iznimno složen zahvat.

Vodovod izvodi radove na području Šumeta, gdje će se rekonstruirati ukupno 580 metara tamošnje vodoopskrbne mreže, kao i izgraditi sada nepostojeća protupožarna mreža. U tijeku su radovi na zamjeni cjevovoda u Ulici Matije Gupca gdje su zabilježeni učestai  kvarovi, a uskoro Vodovod započinje s radovima na zamjeni još jednog dotrajalog cjevovoda u Ulici između vrta.

U sklopu 54 tisuće eura vrijedne investicije na Obali Stjepana Radića, koju je Vodovod financirao vlastitim sredstvima, rekonstruirani su i kućni priključci na trasi cjevovoda te protupožarni hidrant.

Četvrtak, 25 siječnja

Uređuje se cesta za Bosanku

U tijeku su radovi uređenja spojne prometnice za Bosanku koji su započeli 15. siječnja. Riječ je o dionici ceste od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka ukupne dužine 640 metara. Cesta će se mjestimice, gdje to teren dozvoljava, i proširiti kako bi se omogućilo lakše i sigurnije prometovanje.

Radove vrijedne 364.187,96 eura izvodi tvrtka Tehnogradnja d.o.o., a ugovoreni rok izvođenja je 70 dana.

Uređenje puta za Bosanku dio je radova pojačanog održavanja prometnica koji se na više lokacija izvode na gradskom području, a započeli su u prvoj polovici siječnja. Uz sanaciju mosta Ombla, ovi radovi uključuju i uređenje ulica Od Gaja i Gornji Kono te obnovu asfaltnog zastora u Trstenome. Uredit će se i cesta koja vodi do novoizgrađenog gradskog azila za nezbrinute i napuštene životinje.

Podsjetimo, za pojačano održavanje prometnica u Proračunu za 2024. godinu rezervirano je 2.4 milijuna eura odnosno 70 posto više sredstava nego u 2023. godini. Među ostalima, planirana je obnova asfalta u ulicama Iva Vojnovića, Andrije Hebranga, Obala Stjepana Radića, Vladimira Nazora, kralja Tomislava, Vatroslava Lisinskoga (s obnovom nogostupa te brojnih drugih).

Ponedjeljak, 22. siječnja

U 2023. godini isplaćeno 390 tisuća eura za starije sugrađane

Grad Dubrovnik nastavlja s podrškom umirovljenicima osiguravajući dodatnu pomoć za one čije mirovine nisu dovoljne za osnovne životne potrebe. Tako je u 2023. godini isplaćeno svekupuno 390 tisuća eura za starije sugrađane. 

Izdvojeni mjesečni novčani dodatci za umirovljenike s mirovinom do 265,45 eura iznosili su 39,82 eura, a posebna podrška umirovljenicima do 265,45 eura, koji sami uzdržavaju obitelj, plaćaju najamninu ili imaju pravo na doplatak prema Zakonu o socijalnoj skrbi bila je uvećana mjesečnim dodatkom od 66,36 eura. 

U protekloj godini, za starije osobe od 65 godina bez vlastitih primanja, iz Proračuna je isplaćeno 92.023,72 eura, dok je umirovljenicima sa mirovinom od 265,58 eura zajedno s dodacima na mirovinu od 291, 98 eura, isplaćeno 61.055,31 eura. Za osobe treće životne dobi koji primaju mirovinu do 265,45 eura, isplaćeno je 239.286,14 eura. 

Na ovaj način financijski dodaci, posebno prilagođeni onima čije mirovine ne pokrivaju osnovne potrebe, pokazuju posvećenost Grada očuvanju dostojanstva umirovljenika i kontinuiranu predanost ove gradske uprave mjerama socijalne skrbi. 

Grad Dubrovnik nastavlja s potporama umirovljenicima kao najosjetljivijim članovima zajednice pridonoseći poboljšanju kvalitete njihovog života.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA