31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Nova linija Bosanka - Pile, obnavlja se društveni dom u...

AKTIVNOSTI GRADA Nova linija Bosanka – Pile, obnavlja se društveni dom u Mrčevu, u sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina

U dubrovačku sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina

U namjeri unapređenja sveukupnih uvjeta za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom svih građana, posebno djece i mladih, Grad Dubrovnik je na osnovu donesene Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture pokrenuo ciklus kapitalnih investicija u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a što prate i ulaganja u sportske programe i klubove. Cilj ove gradske uprave je djeci i mladima osigurati najbolje uvjete za bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom, podići kvalitetu življenja, očuvanje i unaprjeđenje zdravlja građana, a talentiranim sportašima omogućiti ispunjavanje njihovih potencijala za postizanjem što boljih sportskih rezultata na svim razinama natjecanja.

Samo u 2024. sredstva za Javne potrebe u sportu iznose 3.070.000,00 eura, što je povećanje od 48,70 posto u odnosu na 2023. godinu. Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom (130.000,00 eura u 2024. što je povećanje od 77,64% u odnosu na 2023. godinu), a devet dubrovačkih klubova dodijeljeno je 100 tisuća eura za sportske manifestacije od važnosti za Grad Dubrovnik.

Uz Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine donesena je i Strategija brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije, a Europsko prvenstvo u vaterpolu 2024. održano na gruškom bazen, te globalno sve prepoznatiji Dubrovački polumaraton – Du Motion, pokazuju da Dubrovnik zna i može organizirati velika sportska natjecanja.

IZVEDENE INVESTICIJE:

Novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom u Gospinom polju (svlačionice, sanitarni čvorovi, pomoćne prostorije)

Judo dvorana u Mokošici adaptirana

Novi hangar JK Orsan – Grad sufinancirao 45 % investicije

Dvorana za borilačke sportove u ex stanici za tehnički pregled vozila – osigurani prostori za moto klub Libertas Dubrovnik i uredi za druge sportske klubove

Obnovljen ex-hotel Stadion – Jugov dom i prvi muzej vaterpola

Na Bazenu Gruž ugrađen sustav dizalica topline s morskom vodom – projekt ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura, ušteda na potrošnji energenata od 200 tisuća eura godišnje

Sportsko igralište kod Gimnazije uređeno – postavljena podloga s umjetnom travom (80.193,75 eura)

Nova sportska dvorana u okviru OŠ Montovjerna

Rekonstruirana sportska dvorana i vanjska igrališta OŠ Lapad

INVESTICIJE U TIJEKU:

Gradi se novi hangar i klupski prostori VK Neptun, investicija uz 100 godina kluba (iz proračuna 700 tisuća eura)

Sportska dvorana u Gospinom polju – slijedi potpuna rekonstrukcija s energetskom obnovom uz bespovratna sredstva od 1.676.290,37 eura, priprema javne nabave, radovi u 2024.

Sklop vanjskih sportskih igrališta u Gospinom polju za nogomet, košarku, mali nogomet, odbojku – slijedi uređenje i opremanje uz bespovratna sredstva od 199.084,00 eura, priprema javne nabave, radovi u 2024.

Pokrenuta javna nabava za boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju (uvjeti za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi, procjena vrijednosti 320.000,00 eura bez PDV).

INVESTICIJE U PRIPREMI:

Multifunkcionalna sportska dvorana Gospino polje 2025 – u pripremi najveća dosadašnja investicija u sportsku infrastrukturu, završen glavni projekt, ishođena građevinska dozvola za izgradnju

Atletska staza – izrada dokumentacije u tijeku, radovi u 2024.

Sportska dvorana OŠ Antuna Masle Orašac – ishođena građevinska dozvola

Projekt tenis dvorane u Lapadu – ishođena građevinska dozvola

Arena Dubrovnik – definiraju se uvjeti gradnje nogometnog stadiona Lapad s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima

Uređen Park Luja Šoletića u Gružu

Nakon vraćanja place na novouređeni prostor, Grad Dubrovnik je, putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, uredio Park Luja Šoletića u Gružu, koji je bio privremena postaja za prodavače, dok je trajala obnova place.

Ovaj je tjedan tako zasađeno sezonsko cvijeće, 250 komada anemona i 300 begonija, obavljeno dosijavanje, prihrana i prozračivanje 3.200 metara četvornih travnjaka, popravljen sustav za navodnjavanje te s 32 kubika pijeska popravljene staze kroz park.

Libertas uveo novu direktnu liniju Bosanka – Pile

Nakon što je Grad Dubrovnik nedavno uredio spojnu prometnicu za Bosanku, stekli su se svi uvjeti za uvođenje direktne autobusne linije Libertasa Dubrovnik Bosanka – Pile i obrnuto.

Linija broj 17 od danas prometuje novom dionicom, od priključka na državnu cestu DC8 do križanja na ulazu u gradsko naselje Bosanka. Time je značajno skraćeno vrijeme potrebno građanima za dolazak do Grada, kao i nazad do naselja. Trenutno je na ovu liniju raspoređen mini autobus kapaciteta 22 putnika.

Uz ovu novost, od danas je na snagu stupio i novi vozni red kojim je povećana frekventnost najopterećenijih gradskih linija.

Na prijedlog građana obnavlja se društveni dom u Mrčevu

Grad Dubrovnik nastavlja realizaciju brojnih projekata uvrštenih u ovogodišnji gradski proračun, a koje su građani izabrali u 2023. godini kroz projekt participativnog budžetiranja. U Mrčevu je tako u tijeku obnova krova na bivšoj Osnovnoj školi Mrčevo koji građani koriste kao društveni dom.

U obuhvatu projekta kojim je predviđena cjelokupna obnova krova, demontirat će se postojeći pokrov, stare letve, dotrajali limeni opšavi i vertikalni oluci. Pregledom stanja krovne konstrukcije utvrdit će se stanje nosive drvene krovne konstrukcije te će se sukladno procjeni statičara, izvršiti i zamjena dotrajalih drvenih rogova i greda te po potrebi ostalih elemenata nosive krovne konstrukcije.

Nakon sanacije nosive krovne konstrukcije ugradit će se daščana oplata, krovna folija, letve i pokrov od kupe Mediteran. Postojeći betonski krovni kanali za prihvat oborinske vode sanirat će se reparaturnim mortom, sa unutarnje strane izolirati hidroizolacijom na bazi polimercementa te će ugraditi i nove vertikalne olučne cijevi. 

Ugovorena vrijednost radova je 42.076,90 EUR bez PDV-a, a radove izvodi tvrtka Lapad graditelj d.o.o. 

Podsjetimo, u sklopu participativnog budžetiranja početkom ožujka krenula je nova linija u gradskom prijevozu „Neboderko“ koja na prijedlog građana, nebodere u Gružu povezuju s poslovnim centrom grada. Projekt Participativno budžetiranje pokrenut je 2023. godine s ciljem razvoja participativnog proračuna i uključivanja građana Dubrovnika u proces donošenja odluka u svojoj sredini. Sudjelovalo je 1144 građana koji su birali između 131 projektna prijedloga, a odabranih 25 u procesu je realizacije.

Završen projekt dizalice topline za zgradu bazena u Gružu, bespovratna sredstva 1.3 milijuna eura

Završen je projekt ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu, čijom će se primjenom ostvariti znatna ušteda na potrošnji energenata od oko 200 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt je ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura.

Na današnjoj završnoj konferenciji projekta, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću ugovor o dodjeli dodatnih bespovratnih sredstava za realizaciju projekta u iznosu od 74.594,94 eura.

Još jedan europski projekt dolazi svome kraju, odnosno rješavanje dizalica topline uvođenjem novog sustava grijanja. Više puta smo pokazali umjetnost u korištenju europskih fondova. Možemo vidjeti kolika je vrijednost ove investicije, a to je 2,2 milijuna eura za poboljšanje kvalitete sportske infrastrukture Grada Dubrovnika. Dakle, osim što ćemo smanjiti energetsku potrošnju fosilnih goriv, ono što je bitno je da smo poboljšali sportsku infrastrukturu grada implementacijom dizalice topline. Kontinuirano se nastavljaju ulaganja u dubrovački bazen – rekao je gradonačelnik Franković.

U ovoj je prigodi državna tajnica Raguž istaknula upravo Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

„Ovdje se radi o projektu financiranom zahvaljujući Financijskom mehanizmu europskog gospodarskog prostora te Norveškom financijskom mehanizmu koji za cilj imaju smanjiti emisiju ugljika. Sredstva su osigurana zahvaljujući donacijama Islanda, Norveške i Lihtenštajna. Navedeni projekt je zadovoljio sva načela i sve principe te sve projektne ciljeve koji su bili postavljeni. Ugradnjom dvaju dizalica toplina i korištenjem morske energije je osigurano grijanje malog i velikog bazena, ali i cijele zgrade. Također, najbolji dio moga posla je biti na završnim konferencijama jer je onda sigurno da je posao odrađen kako treba. Ovaj projekt je uistinu pravi primjer toga jer je on pokazao da je svaki bespovratni euro bio potrošen na ono čemu je i namijenjen“, kazala je državna tajnica Raguž.

Stara fosilna tehnologija lož-ulja zamijenjena je modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Izvedena je cjelovita rekonstrukcija strojarnice i popratnih prostorija, izvedene su četiri bušotine do dubine od 50 metara u koje su ugrađene pumpe. Sustav je u probnom radu, u tijeku je testiranje sustava i opreme i obuka korisnika. Projekt je financiran u sklopu programa ‘Energija i klimatske promjene’ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora.

Grad Dubrovnik raspisao natječaj za zapošljavanje komunalnih redara

Grad Dubrovnik raspisao je javni natječaj za zapošljavanje tri referenta – komunalna redara na neodređeno vrijeme u Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu, uz obvezni probni rad u trajanju od tri mjeseca.

S obzirom na važnost održavanja komunalnog reda i provedbu projekta Poštujmo Grad, svakodnevan rad i učinkovitost redara uvelike utječu na povećavanje zadovoljstva građana, na kvalitetu života, ali i najbolji doživljaj destinacije za posjetitelje. Upravo zato ova gradska uprava od 2017. kontinuirano osnažuje Odsjek za komunalno redarstvo povećavanjem broja izvršitelja, ali i poboljšanjem njihovih radnih uvjeta.

Opis poslova radnog mjesta obuhvaća nadziranje provedbe odredaba Odluke o komunalnom redu, obavljanje poslova sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, izricanje mandatnih kazni, donošenje prekršajnih naloga, uklanjanje protupravno postavljenih predmeta s javnih površina, vođenje službene evidencije izvršenih očevida itd.

Prijave se dostavljaju zaključno s danom 16. svibnja 2024. godine, a svi detalji dostupni su na mrežnim stranicama LINK.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA