19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA Natječaj za listu prvenstva za gradske stanove, Grad ukida prirez,...

AKTIVNOSTI GRADA Natječaj za listu prvenstva za gradske stanove, Grad ukida prirez, vrijedna donacija za “Rinu Mašeru”

Subota, 28. listopada

Objavljen Javni natječaj za novu Listu prvenstva za gradske stanove

Grad Dubrovnik je objavio Javni natječaj za utvrđivanje Liste prvenstva za davanje u najam gradskih stanova. Ovaj natječaj ne odnosi se na projekt Dubrovačke stanogradnje već na građane Dubrovnika nižeg socijalnog statusa, žrtve obiteljskog nasilja, osobe od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja znanosti, zdravstva, kulture, športa i sl., te deficitarne profesije za koje se ocijeni da su prijeko potrebne Gradu Dubrovniku.

S obzirom na protok vremena od 2018. godine, kada je prethodna Lista stupila na snagu, a uzimajući u obzir promjene socijalno-imovinskog statusa podnositelja zahtjeva, objavljuje se javni natječaj za utvrđivanje nove Liste reda prvenstva za gradske stanove prema kojoj će se dodjeljivati dostupni gradski stanovi.

Konačna lista reda prvenstva formira se temeljem javnog natječaja kojeg objavljuje gradonačelnik Grada Dubrovnika, a zahtjevi za uvrštenje na Listu podnose se isključivo na obrascu. Obrazac se može podignuti na šalteru pisarnice Grada Dubrovnika (Gundulićeva poljana 10, Dubrovnik) od  9:00 do 16:00 sati, te na web stranici Grada Dubrovnika – Upravni odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove.

Natječaj je dostupan na oglasnoj ploči Grada Dubrovnika, Pred Dvorom 1, na službenoj web stranici Grada Dubrovnika i oglasnoj ploči Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Dubrovnik, kao i u lokalnoj tjednoj tiskovini. Rok za podnošenje zahtjeva za davanje stanova u najam je 30 dana računajući od dana objave natječaja, odnosno obavijesti o objavi javnog natječaja u javnom glasilu.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na 15. sjednici, održanoj 12. srpnja 2023. godine donijelo je novu Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, koja je proširila kategorije stanovništva koje obuhvaća, ali i povećala razinu kontrole korištenja stanova od strane najmoprimaca.

Javni natječaj dostupan je OVDJE.

Četvrtak, 2. listopada

Vrijedna donacija za Udrugu Rina Mašera

Gradonačelnik Mato Franković dodijelio je danas u hotelu Rixos Premium Dubrovnik zahvalnice sudionicima humanitarnog gastronomskog događanja Dubrovačke trpeze, na kojem je prikupljeno 9.841,96 eura, a sav prihod namijenjen je Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama Rina Mašera. 

Svečanoj dodijeli priznanja nazočile su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić,  pročelnica Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Antonela Svilarić te pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča. 

“Hvala svim sudionicima i organizatorima na ovoj hvalevrijednoj akciji koja je saživjela s našim sugrađanima, ali koja predstavlja i jedan vid zahvale našim ugostiteljima, hotelijerima ali i posjetiteljima koji cijene i prepoznaju kvalitetu, sadržaj i ponudu. Projekt se kroz godine pokazao uistinu sjajnom inicijativom poglavito kada je riječ o doprinosu brojnim udrugama kroz plemenitu notu Dubrovačke trpeze. Hvala vam što uspješno promovirate naš grad, našu tradiciju, gastronomiju i identitet, što nas uistinu i definira kao destinaciju izvrsnosti. Moramo biti ponosi na ovu tradicionalnu akciju, koja pokazuje zajedništvo, društvenu odgovornost i solidarnost prema najpotrebitijima u  zajednici”, kazao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković, dodijelivši potom ček predstavnici Udruge Rina Mašera, Karolini Matuško.

Predstavnica Udruge zahvalila je svim organizatorima, Gradu, sugrađanima i posjetiteljima na kako je istaknula zaista vrijednoj novčanoj podršci usmjerenoj prema djelovanju udruge, promicanju kreativnih aktivnosti unutar iste i mogućnostima angažiranja potrebnog kadra.  

Naime, na trpezi dugoj 106 metara na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradunu, u organizaciji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko-neretvanska, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Ceha ugostitelja i TUŠ Dubrovnik sudjelovao je 31 izlagač, od hotela, restorana, pekarnica, slastičara, ugostitelja i vinara. 

Petak, 3. studenog

Grad Dubrovnik ukida prirez i ne povećava stope poreza na dohodak

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će iste zadržati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024 godine ukida prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura (17.992.026,46 kuna) u prošloj godini, a sada će taj novac ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obitelji samo će zbog ovih izmjena godišnje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura.

Kako će se nove porezne politike odraziti na povećanje primanja građana Dubrovnika:

na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura ostat će u prosjeku 265 eura više na godišnjoj razini,

na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura ostat će u prosjeku 387 eura više na godišnjoj razini,

dubrovačkoj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više

dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura više.

Ovim odlukama Grad Dubrovnik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja.

Novi ciklus ulaganja u otoke vrijedan 150 milijuna eura

U ulozi člana Otočnog vijeća, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas u Zadru na sastanku ovog savjetodavnog tijela Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Sastanku je nazočila i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove Martina Skopljaković.

Uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u radu Otočnog vijeća sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Vlada Republike Hrvatske kroz novi program iz EU fondova – Integrirani teritorijalni program (ITP) za otoke snažno podupire teritorijalni pristup te je jedinicama lokalne samouprave omogućila određivanje prioriteta. Ovaj program ukupno vrijedan 150 milijuna eura predstavlja dosad najveći ciklus ulaganja u otoke. Za područje naše županije osigurano je oko 28 milijuna eura, a Grad Dubrovnik je u sklopu istog odredio tri strateška i prioritetna projekta – Uređenje parka i dječjeg igrališta u Suđurđu, Obnova i revitalizacija parka Mayneri na Lopudu i Obnova i opremanje infrastrukture za djelovanje pružatelja usluga u zajednici,  također na Lopudu.

Nakon što je Grad Dubrovnik samo u prethodnoj godini uložio preko 250 tisuća eura za povećanje  kvalitete života stanovnika Elafita, a osim ulaganja Vodovoda Dubrovnik u izgradnju sustava odvodnje na Lopudu i Suđurđu uz korištenje bespovratnih sredstava, izgradnja dječjeg igrališta u Suđurđu također je sufinancirana bespovratnim sredstvima u sklopu Programa razvoj otoka u 2023.

Novim ITP programom, a kojim Hrvatska na razini Europe predstavlja kao primjer dobre prakse, osigurat će se nastavak ulaganja u razvoj otoka.

Otočnim vijećem koje je savjetodavno tijelo predsjeda ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a čini ga 46 članova – predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice.

Subota, 4. studenog

Riješeno 74 posto pristiglih prijava na Dubrovačko oko tijekom listopada

Građani i ove godine vrlo aktivno koriste platformu Dubrovačko oko, interaktivni alat Grada Dubrovnika za komunikaciju s građanima koji je pokrenut 2016. godine. Kako bi omogućio što neposredniji kontakt i lakše rješavanje manjih komunalnih pitanja Grad je, uz Dubrovačko oko, formirao i Pododsjek za hitne intervencije, s novim komunikacijskim kanalima, što omogućuje brži protok informacija i bržu realizaciju sitnih popravaka.

Zahvaljujući direktnom kontaktu s građanima, najveći dio manjih popravaka moguće je moguće otkloniti u najkraćem roku tako da je u listopadu riješena ukupno 71 prijava odnosno 74 posto od ukupno obrađenih 96 urednih prijava na Dubrovačkom oku, dok je preostalih 25 prijava u postupku rješavanja. Također, na platformu je pristiglo i dodatnih 14 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima, dok 7 prijava nisu objavljene jer se radilo o ponovljenim ili novim prijavama koje ukazuju na isti problem. Najučestalije prijave su se odnosile na kvarove javne rasvjete (16), čistoću javnih površina (16), kršenje komunalnog reda (12) te sanacija prometnih površina (10).

Na platformu je također pristiglo ukupno 11 prijava nepropisnog parkiranja, no građani se ovim putem pozivaju da za ovu vrstu prijava kontaktiraju direktno prometno redarstvo na broj 099 882 730, kako bi se u najkraćem roku pristupilo rješavanju problema. Naime, sukladno Prekršajnom zakonu, da bi se mogao pokrenuti prekršajni postupak, uz sve podatke o počinitelju prekršaja, ovlašteni tužitelj je dužan utvrditi točno vrijeme i mjesto počinjenja prekršaja. Bez izlaska na mjesto počinjenja prekršaja, prometni redar ove podatke ne može utvrditi na osnovu dostavljene fotografije građanina. Da bi se takva fotografija mogla koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku, bilo bi potrebno dokazati da je pribavljena na zakonit način, točno vrijeme kada je nastala, te posebno, u sadašnje vrijeme napredne informatičke tehnologije, da li se radi o originalnoj fotografiji.  

Osim toga, tijekom ovog mjeseca obrađene su 54 prijave pristigle prethodnih mjeseci koje su zahtijevale dulji vremenski rok za rješavanje, a najveći dio njih se odnosilo na kršenje komunalnog reda poput nepropisnog odlaganja otpada.     

Vrijedi istaknuti da je u prvih 9 mjeseci na Dubrovačko oko pristiglo ukupno 1140 prijava, što označava znatan porast s obzirom da su do kraja prosinca 2022. godine pristigle ukupno 834 prijave. Također, obrađeno je i 118 prijava izvan nadležnosti Grada Dubrovnika koje su dalje proslijeđene nadležnima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA