32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Na jesen obnova skalina uz Jezuite, još jedna obitelj s...

AKTIVNOSTI GRADA: Na jesen obnova skalina uz Jezuite, još jedna obitelj s više djece uskoro će useliti u stan u povijesnoj jezgri

U nastavku donosimo pregled aktivnosti i infrastrukturnih projekata Grada Dubrovnika.

U Kneževu dvoru otvorena izložba Dubrovnik i UNESCO

U ‘Godini UNESCO-ove svjetske baštine’ u petak, 24. svibnja 2024. u Kneževu dvoru otvorena je središnja izložba ‘Dubrovnik i UNESCO’. Na izložbi koju su organizirali Dubrovački muzeji i Državni arhiv u Dubrovniku javnosti je predstavljena vrijedna arhivska građa iz razdoblja Dubrovačke Republike (1022. – 1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu ‘Sjećanje svijeta’ te predmeti iz bogatog fundusa Dubrovačkih muzeja. Građu za izložbu posudili su i Grad Dubrovnik, Zborna crkva sv. Vlaha, Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Teo Grbić, Krešimir Magdić te Matko Vierda. Voditeljica projekta i autorica izložbenog koncepta je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. Likovni postav uz Ivonu Michl potpisuje Željko Ćatić, grafičko oblikovanje Studio m&m, multimediju Studio Beluga te Pixel design i Vizir, dok je glazbu odabrao Marin Kaporelo.

– Dubrovački muzeji svoj doprinos ovoj obljetnici dali su kroz odabrane predmete iz svog bogatog fundusa, koji svoje izvorište također imaju među zaštićenim gradivom Republike i UNESCO-ovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Prezentirana građa vezana je uz umijeće sokolarenja, hrvatsko čipkarstvo, mediteransku prehranu, umijeće suhozidne gradnje, klapsku pjesmu i Dubrovčanima nezaobilaznu Festu sv. Vlaha – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, podsjetivši kako je Dubrovnik na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine uvršten u listopadu 1979. kao srednjovjekovni planirani grad.

-Upis Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva 2009. godine potvrda je duboke i čvrste povezanosti Dubrovčana sa svojim Parcem. Biti dio UNESCO-ove obitelji i štovati nebeskog zaštitnika ostaje trajna obveza svjedočanstva vjere, zahvalnosti, molitve i ponosa. Dubrovnik i sv. Vlaho nerazdvojni su pojmovi, a 3. veljače zajedno obilježavaju svoj najsvečaniji i najuzvišeniji dan – onaj tisućgodišnje tradicije. Upisom arhivskih fondova iz vremena Dubrovačke Republike na listu ‘Sjećanje svijeta’, sačuvano bogatstvo konačno je prepoznato kao dio svjetske baštine, a osim što svjedoči o državno-pravnom ustroju Republike te razvijenom konzularnom i diplomatskom sustavu vanjskih odnosa, služi kao neiscrpan izvor za razumijevanje svakodnevnoga života jedne zajednice, samostalne republike, na razmeđu Mediterana i Balkana – zaključila je Michl.

Na otvaranju je govorila i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak:

– ‘Sjećanje svijeta’ jedan je od vrijednih UNESCO-ovih programa koji ima za cilj skrbiti o svjetskoj baštini, učiniti je dostupnom široj javnosti te doprinijeti rastu svijesti o njezinoj sveopćoj vrijednosti. Posebno je važna povezanost baštinskih institucija, osobito zajednice muzeja, arhiva i knjižnica te tim tragom zahvaljujem ravnateljici Dubrovačkih muzeja Ivoni Michl na autorstvu izložbe te posebnoj savjesnosti pri postupanju s gradivom Dubrovačke Republike. Osim što je fond Republike uvršten na listu ‘Sjećanje svijeta’, on je važan pečat tradicije i identiteta, ne samo Dubrovnika, nego Republike kao takve. – naglasila je Pozniak.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković:

– Danas proslavljamo tri iznimna jubileja koja svjedoče o bogatstvu i jedinstvenosti naše kulturne baštine. Proglašavajući 2024. godinom UNESCO-ve svjetske baštine slavimo naše bogato povijesno, kulturno i baštinsko naslijeđe. To je prilika da oživimo i produbimo pamćenje Grada. Biti grad pod zaštitom UNESCO-a nosi sa sobom i veliku odgovornost, stoga stalno radimo na očuvanju i održivosti, a danas možemo reći da smo pokrenuli procese koji će omogućiti život grada na održivim postavkama. UNESCO nam je u tome partner i savjetnik. Bio nam je oslonac u teškim vremenima – i nakon razornog potresa 1979. godine, kada smo postali dijelom UNESCO-ove obitelji, ali i u Domovinskom ratu te poslijeratnoj obnovi nakon teških razaranja. Večerašnja izložba još jednom će nas podsjetiti na svo to naše neizmjerno povijesno bogatstvo, kojim se svi izuzetno ponosimo i koje ostavljamo u nasljeđe našoj djeci, nastojeći im pri tom ukazati i na njihovu ulogu baštinika povijesti čovječanstva – zaključio je Franković. 

Izložbu je otvorila ministrica kulture i medija RH dr.sc. Nina Obuljen Koržinek:

-Kad govorimo o UNESCO-u Dubrovnik je u puno toga bio prvi. Dijelio je sa Splitom i Plitvicama prvi upis na listu Svjetske baštine. Bio je prvi europski grad stradao u ratnim razaranjima nakon Drugog svjetskog rata, a koji je upisan na UNESCO-ov popis. Bio je grad koji je pohvaljen za najbolju poslijeratnu obnovu. Dubrovnik je bio i prvi slučaj osude na Međunarodnom kaznenom sudu zbog namjernog uništavanja kulturne baštine. Dubrovnik je i prvi grad u Hrvatskoj koji je donio Plan upravljanja te Studiju prihvatnih kapaciteta. Puno toga je Dubrovnik napravio prvi te je bio i ostao primjer drugima. Ja se nadam i vjerujem da je i ova odluka o obilježavanju ove obljetnice i proglašenja UNESCO-ove godine zalog svemu onome što će Dubrovnik i njegovi građani raditi kako bi i u budućnosti čuvali i prezentirali svoju bogatu  baštinu – poručila je Obuljen Koržinek.

U prigodom programu otvaranja izložbe „Dubrovnik i UNESCO“ koja ostaje otvorena u Kneževu dvoru do 31. listopada, nastupila je Muška klapa Folklornog ansambla Linđo, a program je vodila Marijana Aksić Vitković. 

Polaganjem vijenaca obilježena 32. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke

U povodu 32. obljetnice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika, predstavnici Grada Dubrovnika i gradskih kotara Komolac i Mokošica položili su cvijeće i zapalili svijeće na mjestima pogibije, posljednjim počivalištima i kod spomen obilježja poginulima u Domovinskom ratu na području Rijeke dubrovačke.

Pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i naplatu Ante Vojvodić i pročelnik Službe za unutarnju reviziju Ivan Bajić položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na području gradskog kotara Komolac, dok su gradska vijećnica Olga Muratti i pročelnica Upravnog odjela za EU fondove Martina Skopljaković iskazale počast poginulima kod spomen obilježja na području gradskog kotara Mokošica.

Poslijepodnevni program u znak zahvalnosti i pijeteta za sve poginule hrvatske branitelje i civile nastavljen    je kod Spomen obilježja na Osojniku te kod centralnog spomenika u Komolcu gdje su vijence položili i svijeće zapalili dubrovački gradonačelnik Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin.

Obilježavanje 32. obljetnice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika završeno je svetom misom zadušnicom za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u Novoj Mokošici u Župi Svete Obitelji.

Nova trasa javne rasvjete u Sustjepanu

Nastavno na traženje građana Gradskog kotara Gruž, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu pokrenuo je izvođenje radova na postavljanju nove trase javne rasvjete u Ulici Jurja Lumbura u Sustjepanu.

Radovi se izvode u ukupnoj dužini trase 226 metara, od crkve svetog Stjepana prema groblju. Polaganje instalacija javne rasvjete izvodi se dvostrukim zasijecanjem armirano-betonske podloge u cijeloj dužini. U ulici će biti izrađeno sedam temelja za sedam stupnih mjesta sa ukupno 8 svjetiljki u LED tehnologiji.

Ovim zahvatom cijela ulica će biti osvjetljena po EU propisima, direktivama, o svjetlosnom onečišćenju. Ukupni trošak navedene investicije iznosi 21.884,15 eura, a predviđeno je da će radovi biti završeni sredinom lipnja.

Završeni radovi Aglomeracije u Prijevoru

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković u pratnji predsjednika Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukše Matušića te predstavnika izvođača i nadzora radova obišao je danas završene radove na području Prijevora Gornjeg, izvedene u sklopu 117 milijuna eura vrijednog EU projekta Aglomeracije Dubrovnik.

Radovi iz Tendera 2 koji su u tijeku odnose se na odvodnju i vodoopskrbu naselja Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat. Obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u ovim gradskom naseljima za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja. Izgradit će se i rekonstruirati ukupno više od devet kilometara mreže vodoopskrbe i odvodnje, od čega je 5,1 kilometara izgradnje sekundarne mreže javne odvodnje te gotovo 3,9 kilometara dogradnje vodoopskrbne mreže.

Radovi su započeli u kolovozu 2023. godine, a odvijaju se u fazama kako bi što manje ometali život građana. Rok završetka ovog dijela Aglomeracije je ožujak 2025., a vrijednost radova je 3,1 milijuna eura.

Podsjetimo, radovi u sklopu projekta Aglomeracije istovremeno se izvode na desetak lokacija, od povijesne jezgre preko Gruža i Lapada sve do Mokošice. Osim sanacije povijesnog kanala na Stradunu, zacjevljenja i sanacije hidrotehničkog tunela ispod Srđa ili radova provedenih u Ulici kardinala Stepinca, izvedeni su i radovi izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje Orašca i Zatona vrijedni 3,8 milijuna eura. Zahvat je ukupno obuhvatio 9.3 kilometara radova na javnoj odvodnji te 4,8 kilometra na vodoopskrbi.

Vrijedan 117 milijuna eura, projekt Aglomeracije širem području Dubrovnika donijet će vodno-komunalni standard koji mu je dugo izmicao. Od tog iznosa, 90% čine bespovratne potpore iz EU fondova i nacionalnih sredstava, a ukupno je planirano više od 40 kilometara radova na modernizaciji sustava vodoopskrbe, kao i 31 kilometar radova na sustavu javne odvodnje, izgradnja novih crpnih stanica, vodosprema i ostalih potrebnih objekata te izgradnja novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

GRAD NASTAVLJA OBNOVU STANOVA U POVIJESNOJ JEZGRI Treća obitelj s više djece uskoro će useliti u gradski stan

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković obišao je danas sa suradnicima obnovljen stan u Ulici Prijeko u koji će uskoro useliti višečlana obitelj, u sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje i sukladno prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnom jezgrom.

U stanu površine 60 metara kvadratnih odrađeni su građevinsko-obrtnički radovi na podovima, zidovima i stropovima te instalaterski radovi koji su obuhvatili radove na dovodnoj mreži kao i cjelokupno novu internu mrežu instalacija – elektroinstalacije, vodovod i odvodnju te klimatizaciju. Rješenje grijanja i hlađenja postignuto je ugradnjom split sustava bez vanjske jedinice. U sklopu osiguranih sredstava, saniraju se i hodnici u zajedničkom dijelu zgrade, kako bi boravak u zgradi za sve stanare bio kvalitetniji i ugodniji.

Radove je izvela tvrtka Projekt 22 d.o.o. iz Dubrovnika,  pod stručnim nadzorom Joška Mikla iz tvrtke Studio Quasar d.o.o. Ukupna vrijednost projekta iznosi 117 tisuća eura i u cijelosti je osiguran iz Proračuna Grada Dubrovnika.

Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre. Naime, dva stana su već uručena korisnicima i u njih su uselile dvije obitelji s ukupno devetoro djece. U pripremi je javni natječaj za izvođenje radova na uređenju još tri gradska stana za što je u gradskom proračunu osigurano dodatnih 420 tisuća eura.

Grad Dubrovnik će tako stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja. Ujedno, u povijesnoj je jezgri prošle godine otvorena nova školska zgrada u obnovljenoj palači što je također doprinos očuvanju života u zidinama.

Korisnici su pravo na stan ostvarili temeljem provedenog javnog natječaja za utvrđivanje Liste reda prvenstva o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece.

Odabran izvođač radova za obnovu skalina uz Jezuite

Obnovom skalina uz Jezuite površine 197.25 metara kvadratnih Grad Dubrovnik i Zavod za obnovu nastavljaju realizaciju Programa obnove spomeničke cjeline Dubrovnika za 2024. Radovi sanacije obuhvatit će pripremne, građevinske i konzervatorsko-restauratorske radove na čitavoj površini skalina iz 18. stoljeća, a sredstva su osigurana u u ovogodišnjem Proračunu Grada Dubrovnika.

Naime, u provedenom postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija odabrana je ponuda tvrtke Projekt 22 d.o.o., a vrijednost ugovora koji će se sklopiti s odabranim izvođačem je 210.188,00 EUR bez PDV-a, odnosno 262.735,00 EUR sa PDV-om. Početak radova planiran je sredinom rujna 2024. godine, a predviđeno je da će trajati četiri mjeseca.

Radovi će se izvoditi prema Elaboratu zatečenog stanja s prijedlogom radova i troškovnikom za konzervatorsko-restauratorske zahvate, izrađenom u rujnu 2023. godine, na koji je 1. prosinca 2023. ishođeno prethodno odobrenje za izvođenje zahvata od strane Konzervatorskog odjela u Dubrovniku. Pri izradi dokumentacije financijsku potporu Zavodu osiguralo je Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Prethodno je napravljen detaljan uvid u zatečeno stanje kako bi se odabrale adekvatne metode prilikom izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova. Vizualnim pregledom uočena su brojna oštećenja i onečišćenja kamene površine nastala djelovanjem raznih prirodnih i ljudskih čimbenika. Uz tragove mehaničkih oštećenja nastalih u Domovinskom ratu vidljive su manje pukotine i veća napuknuća kao i različite naknadne intervencije.

Podsjetimo, rebalansom proračuna Grada u 2023. osigurana su sredstva za izradu Idejnog projekta uređenja Poljane Ruđera Boškovića te je kao prvi korak pokrenuta izrada varijantnih idejnih rješenja uređenja Poljane.

U tijeku javno savjetovanje za Odluku o prometovanju taksi vozila zonom oko povijesne jezgre

Grad Dubrovnik uputio je u javno savjetovanje Prijedlog Odluke o uvjetima, postupku, načinu raspisivanja i provedbe javnog natječaja temeljem kojeg pravne i fizičke osobe-obrtnici koji obavljaju autotaksi prijevoz, ostvaruju pravo ulaza, prometovanja i izlaza iz užeg područja grada Dubrovnika za određeni broj vozila.

Odluka se donosi nastavno na prije 20 dana usvojenu Odluku o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, što će se regulirati posebnim propusnicama. Prolazak će, putem javnog natječaja, biti odobren i određenom broju taksi izvršitelja, koji će na taj način ostvariti pravo na smeđu propusnicu. Pravo će se odnositi na pojedino vozilo i bit će vezano uz određenu upisnu registarsku oznaku te neće biti prenosivo.

Prema predloženoj Odluci tekst javnog natječaja, između ostalog, sadržavat će broj odobrenja/smeđih propusnica, kao i broj kojeg može ostvariti pojedini prijavitelj te vrijeme na koje se dodjeljuje propusnica. Popisani su i ostali uvjeti, kao i bodovi prema kriterijima za utvrđivanje prednosti.

Ovo savjetovanje ostaje otvoreno od 29. svibnja 2024. do 28. lipnja 2024., do kada svi zainteresirani mogu dati svoje prijedloge i sugestije na tekst Odluke.

Dubrovnik je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji uvodi zonu posebnog prometnog režima, čime će se na trajno održiv način riješiti problem prevelikog prometnog opterećenja oko povijesne jezgre, s glavnim fokusom na potrebe građana i održivost. Cilj je smanjiti broj osobnih vozila na samom kolniku te tako smanjiti zagušenja prometa i omogućiti pristup interventnim vozilima poput hitne pomoći i vatrogasaca.

S primjenom Odluke započet će se 1. rujna ove godine u testnoj fazi, a od 1.1.2025. primjenjivat će se u punom opsegu, uključujući prekršajne odredbe i naplatu kazni.

Položeni vijenci uz Dan državnosti

Uoči obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica položili su jutros vijence i zapalili svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo.

Odana je tako počast svim braniteljima i civilima, koji su svoje živote izgubili tijekom Domovinskog rata, u jeku stvaranja neovisne i samostalne države Hrvatske.

U ime Grada Dubrovnika vijence su kod Spomenika pobjedi na lokaciji Vjetreni Mlin u Dubrovačkom Primorju položili i pročelnici Grada Dubrovnika Zdenko Medović i Dživo Brčić.

Uz predstavnike Grada Dubrovnika, pijetet svim žrtvama uz Dan državnosti Republike Hrvatske iskazali su i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predstavnici općina Dubrovačko Primorje i Ston, Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članovi obitelji poginulih branitelja.

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU Raspisana javna nabava za uređenje i opremanje vanjskih sportskih igrališta u Gospinom polju

Nakon što je okončano prethodno savjetovanje, Grad Dubrovnik pokrenuo je proces javne nabave za radove na uređenju i opremanju vanjskih sportskih terena u Gospinom polju. Rok za dostavu ponuda je 17. lipnja 2024. godine do 09:00 sati. Procijenjena vrijednost nabave je 220.000 eura (bez PDV-a).

Projektom se planira renovacija vanjskog igrališta podijeljenog na dva dijela – nogometno i košarkaško, smještenog uz samu Sportsku dvoranu, s ciljem unapređenje sportske infrastrukture Grada i osiguranja adekvatnih uvjeta za trenažni i natjecateljski proces sportskih klubova.

U sklopu projekta uredit će se dio vanjskog igrališta namijenjenog za nogomet na način da se na postojećem terenu zamijeni dotrajala umjetna trava, formira prostor klupe za igrače uz teren. Tribine će umjesto do sadašnjih betonskih biti poboljšane te će se postaviti plastične klupe. Teren će odgovarati natjecateljskom programu nogometa U12, što do sada nije bio slučaj.

Nadalje, drugi dio vanjskog betonskog košarkaškog igrališta obložiti će se antistres oblogom (tartan) te će se ocrtati  za košarku i teren za odbojku i/ili badminton. Na oba terena zamijenit će se kompletna ograda.

Gradu Dubrovniku već su ranije, putem Javnog poziva Ministarstva turizma i sporta, odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 199.084,00 eura za ove radove, dok će preostali iznos Grad osigurati iz vlastitih sredstava. Početak radova očekuje se u drugoj polovici 2024.

S namjerom unapređenja sveukupnih uvjeta za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom svih građana, posebno djece i mladih, Grad Dubrovnik je na osnovu donesene Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture pokrenuo ciklus kapitalnih investicija u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a što prate i ulaganja u sportske programe i klubove.

Samo u 2024. sredstva za Javne potrebe u sportu iznose 3.070.000,00 eura, što je povećanje od 48,70 posto u odnosu na 2023. godinu.

Gradonačelnik Franković uputio čestitku košarkašicama Raguse

Povodom osvajanja četvrtog naslova prvaka u nizu, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku košarkašicama Ženskog košarkaškog kluba Ragusa. Prenosimo je u cijelosti:

Drage košarkašice Raguse,

zadovoljstvo mi je čestitat vam na još jednom naslovu prvakinja Hrvatske, četvrtom u nizu!

Bilo je borbeno i zahtjevno, ali u svih pet utakmica ste ostavili srce na parketu i tako zasluženo podigle šesti trofej u zadnje četiri sezone.

Hvala vam što ste svojim uspjehom još jednom pokazale da je Dubrovnik uistinu grad velikih sportskih postignuća, učinile ste nas kao uvijek neizmjerno ponosnima. Posebne čestitke upućujem i vašoj trenerici Cvetani Matić koja vas je svojim trudom, znanjem i predanošću dovela do ovog fantastičnog rezultata. Vaš uspjeh je nadahnuće za sve sportaše i dokaz da se rad i predanost u konačnici uvijek isplate.

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Izvor fotografije: Facebook Hrvatskog košarkaškog saveza

Gradonačelnikova čestitka judašima na medaljama osvojenim na državnim prvenstvima U14 i U21

Prvenstvo Hrvatske u judu u kategoriji U14 te U21 održalo se proteklog vikenda u Gospinom polju. Povodom velikog uspjeha, gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitku Judo klubu Dubrovnik 1966, Judo klubu Dubrovnik, Judo klubu Fortitudo, Judo klubu Mokošica te Judo klubu Ura Nage. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Dragi judaši, dragi treneri i stručni stožeru,

od srca vam čestitam na velikom uspjehu kojeg ste ostvarili na Prvenstvu Hrvatske do 14 godina i do 21 godine.

Posebno čestitam mlađim uzrastima koji već sada postižu značajne pobjede; Marinu Hrniću iz Ura Nage na zlatnoj medalji, Magdaleni Rončević iz Judo kluba Mokošica na srebrnoj medalji, Miji Prebisalić iz Judo kluba Fortitudo na brončanoj medalji te Stjepanu Kovačiću i Marinu Tomaševiću iz Judo kluba Dubrovnik 1966 na osvojenim brončanim medaljama.

Sedam medalja na prvenstvu do 21. godine donijeli su u naš grad zlatna i peti put prvakinja Šejla Škaljić, srebrni Borna Butijer i brončani Ivan Hezonja iz Judo kluba Dubrovnik 1966, srebrni Luka Ivanković i Leona Niketić te brončana Ivana Gavranović iz Judo kluba Dubrovnik te brončana Paula Palameta iz Ura Nage.

Vaše vitrine se pune odličjima, a naš ponos raste. Hvala svima od srca na predivnom sportskom vikendu u Gospinom polju, želim vam puno sreće i ovakvih postignuća u daljnjim natjecanjima.

S poštovanjem, 

Gradonačelnik

Mato Franković

Izvor fotografija : Facebook stranice klubova Dubrovnik 1966, Ura Nage i Fortitudo

Gradonačelnik Franković čestitao Josipu Buliću na brončanoj medalji

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitke Josipu Buliću na osvojenoj brončanoj medalji na Europskom seniorskom kupu koji se održao u Sarajevu. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Dragi Josipe,

upućujem ti iskrene čestitke na osvojenoj brončanoj medalji na Europskom seniorskom kupu. Tvoja šesta medalja s Europskih kupova i peta u seniorskoj kategoriji pokazuje da si na pravom putu prema daljnjim pobjedama.

Grad Dubrovnik ponosan je na tebe i cijeli Judo klub Dubrovnik 1966, nastavit ćemo vas vjerno pratiti i ponosno bodriti. Želim vam puno sreće na nadolazećem Svjetskom kupu u Madridu. 

S poštovanjem,

Gradonačelnik Mato Franković

Izvor fotografije: Europska Judo Unija

Gradonačelnik Franković čestitao Dan državnosti

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je sugrađanima čestitao Dan državnosti. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,

dragi sugrađani!

Danas slavimo najveći hrvatski praznik, simbol samostalne i suverene Republike Hrvatske podignute na temeljima žrtve hrvatskih branitelja, slobode i demokracije. Prije 34 godine, na 30. svibnja 1990. donesena je povijesna odluka s dalekosežnim posljedicama. Konstituiran je prvi demokratski izabran višestranački Sabor što je, riječima prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predstavljalo prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Time je utaban put tranzicije naše zemlje u suverenu hrvatsku državu, danas punopravnu članicu Europske unije i NATO-a. Sve čime se danas slaveći obljetnicu dičimo možemo zahvaliti našim braniteljima koji su dali živote da se stoljetni san o vlastitoj državi i ostvari. Upravo oni, naši sugrađani, članovi obitelji, susjedi i prijatelji, doprinijeli su ostvarenju zajedničkog cilja u zalog dajući najdragocjenije što su imali – svoje živote i svoju budućnost. Iz tog razloga, obećavamo im da nikad nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i da ćemo se Domovinskog rata uvijek prisjećati s ponosom i poštovanjem.

Dragi sugrađani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik

Mato Franković

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik nagrade Europa Nostra

Društvo prijatelja dubrovačke starine dobitnik je prestižne Europske nagrade za baštinu za 2024. godinu – Nagrade Europa Nostra u kategoriji šampioni baštine. Najprestižnije europske nagrade za baštinu dodijeljene su za 26 izvanrednih pobjednika iz 18 zemalja, a u kategoriji šampiona nagrađeni su još Else “Sprossa” Rønnevig iz Norveške i Piotr Gerber iz Poljske.

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

Navodi se kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine udruga civilnog društva koja više od 70 godina podiže svijest o važnosti kulturne baštine Dubrovnika. – Društvo je bilo usko uključeno u uvrštavanje Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 1979. godine. Od tada igra ključnu ulogu u osiguravanju zaštite i unapređenja ovog iznimnog lokaliteta – ističe se u obrazloženju.

– Naša kulturna baština je naše zajedničko blago, most koji povezuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Zauzima posebno mjesto u našim srcima i svakodnevnom životu, njegujući osjećaj pripadnosti i identiteta. Srdačno čestitam ovogodišnjim pobjednicima na njihovim izvanrednim postignućima – istaknula je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade EU.

Svi ovogodišnji dobitnici predstavit će se 7. listopada u Bukureštu u Rumunjskoj na svečanosti dodjele nagrada. Tom prigodom, bit će proglašeni i dobitnici nagrade javnosti, odabrani među ovogodišnjim projektima, a glasovanjem može se dati podrška najdražim projektima koje je otvoreno od 30. svibnja do 22. rujna: https://vote.europanostra.org/

Europsku nagradu za baštinu / Nagradu Europa Nostra pokrenula je Europska komisija 2002. godine i od tada je vodi udruga Europa Nostra. Već 22 godine nagrade su ključni alat za prepoznavanje i promicanje višestruke vrijednosti kulturne i prirodne baštine za europsko društvo, gospodarstvo i okoliš.

Udruga Europa Nostra  osnovana 1963. godine je europski glas civilnog društva koji se zalaže za očuvanje i promicanje kulturne i prirodne baštine. To je pan-europska federacija nevladinih organizacija za baštinu, koju podržava široka mreža javnih tijela, privatnih tvrtki i pojedinaca, a uključuje preko 40 država.

Bespovratnih 553 tisuće eura za ozelenjivanje grada

Gradu Dubrovniku danas su dodijeljeni ugovori za sufinanciranje dva projekta ozelenjivanja na užem području grada. U Zagrebu ih je preuzeo pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Božo Benić, a dodijelili su ih potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković te direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

 Projekti su prijavljen na Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina.

Riječ je o projektu ozelenjivanja Ulice Iva Vojnovića drvorednom sadnjom uz rub ulice. Ovim projektom povezat će se Ulica Kralja Tomislava, u kojoj je već predviđena sadnja novog i Ulica Iva Vojnovića, oplemenjena drvoredom s novoplaniranim obuhvatom sadnje stabala. Planirano je posaditi oko 60 stabala i tako dodatno nadograditi zelenu infrastrukturu Grada. Procijenjena vrijednost projekta je 343.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 274.500,00 eura, što je 80% ukupnog iznosa.

Drugi je zeleni pojas oko Grada, gdje se planira ozelenjivanje drvorednom sadnjom uz postojeću skalinadu ulicom Uz Posat te vraćanje nestalog drvoreda i zelenog tunela. Projektom se predviđa uređenje i ozelenjivanje vidikovca unutar obuhvata na način da se poploča kamenom i postavi pilo s pitkom vodom kako bi se stvorio prostor za sklonište posjetitelja od toplinskih valova. Procijenjena vrijednost projekta je 348.125,00 eura, a dodijeljena bespovratna sredstva iznose 278.500,00 eura, odnosno 80% ukupnog iznosa.

Nastavak je ovo projektnih ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Uz nedavno predstavljene projekte sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već je uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA