30.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: mjere pomoći zakupcima prostora, uskoro će biti uklonjene bazne antene,...

AKTIVNOSTI GRADA: mjere pomoći zakupcima prostora, uskoro će biti uklonjene bazne antene, svečano otvoren Studentski dom

U proteklom tjednu svečano je otvoren Studentski dom u čijem sufinanciranju je sudjelovao i Grad Dubrovnik s 30 milijuna kuna. Uz to Grad Dubrovnik nastavlja i s mjerama pomoći gospodarstvenicima, započelo se s postupkom uklanjanja baznih antena, a gradonačelnik je s ministricom kulture usuglasio kako će četvrti član Upravljačkog odbora Plana upravljanja biti predstavnik gradskih kotara.

Gradonačelnik s ministricom kulture usuglasio: četvrti član Upravljačkog odbora Plana upravljanja bit će predstavnik gradskih kotara

Kako bi se osigurao nastavak aktivne participacije građana i u završnoj fazi izrade, odnosno usvajanja te provođenja Plana upravljana zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika, gradonačelnik Mato Franković uputio je prijedlog ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek prema kojem bi u budućem Upravnom odboru Plana upravljanja osiguralo sudjelovanje i legitimno izabranog predstavnika gradskih kotara.

Naime, Upravni odbor krovno je tijelo koje nadzire provedbu Plana upravljanja, a prema modelu kojeg je iznio Gradonačelnik, u radu istoga bi uz predložene članove – ministricu kulture i medija, župana Dubrovačko-neretvanske županije i gradonačelnika Grada Dubrovnika sudjelovao još jedan član koji je predstavnik tri gradska kotara – Pile-Kono, Grad i Ploče iza Grada.

Zavod za obnovu poboljšava stabilnost zgrada u povijesnoj jezgri

Grad Dubrovnik putem Zavoda za obnovu Dubrovnika provodi radove aseizmičke sanacije i obnove dijela krovova bloka zgrada u povijesnoj gradskoj jezgri, omeđenog ulicama Placa, Kovačka, Prijeko i Žudioska. Aseizmičkom sanacijom osigurava se veća otpornost blokova zgrada na potresna djelovanja, koja se postiže ukrućivanjem nosivih zidova injektiranjem te ugradnjom prstena od čeličnih natega u razinama međukatnih konstrukcija.

Predviđeno trajanje sanacije je osam mjeseci, a radovi su podijeljeni u dvije faze, s prekidom u protekloj godini u trajanju od četiri mjeseca zbog ljetne sezone. U listopadu je započelo izvođenje druge faze radova koja je u tijeku, a obuhvaća Žudiosku ulicu, Placu, te južni dio Kovačke ulice. Sanacija se izvodi isključivo na vanjskim nosivim zidovima, budući bi za izvođenje radova na unutarnjim nosivim zidovima i međukatnim konstrukcijama bilo potrebno prethodno iseliti stanare prostora.

Gradonačelnik sa zakupcima: Grad nastavlja s mjerama pomoći gospodarstvenicima

Budući da 31. ožujka 2021. ističu važeće odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja ugovornih iznosa zakupnina za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama, gradonačelnik Mato Franković u utorak je održao sastanak s predstavnicima zakupaca.

Stoga je gradonačelnik iznio prijedlog da se mjere koje su na snazi produlje do kraja srpnja, što su predstavnici zakupaca prihvatili te će se na iduću sjednicu Gradskog vijeća uputiti Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99% ugovorenog iznosa, a kako bi se rasteretilo i pomoglo najugroženijim djelatnostima kojima je rad obustavljen uvođenjem epidemioloških mjera, što Grad Dubrovnik radi od samog početka korona krize.

Plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvjetima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije.

Grad Dubrovnik započeo s postupkom uklanjanja baznih antena

Grad Dubrovnik pokrenuo je pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunikacijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u naselju Šipčine. Naime, novom Odlukom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacijske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odnosno Konzervatorskog odjela u Dubrovniku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri.

Stupanjem navedene Odluke o komunalnom redu na snagu krajem rujna 2020., vlasnici baznih stanica i telekomunikacijskih antena su dobili rok od dva mjeseca da iste uklone ako nemaju važeće odobrenje. Istekom ovog roka, komunalno redarstvo je pokrenulo daljnje pravne korake, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do milijun kuna. Osim zgrade HEP-a, prioritet za uklanjanje su i antene na zgradi DTS-a, na zgradi u Getaldićevoj ulici, dva tornja ispod i iznad Nove Mokošice te antene na Lopudu i Kalamoti.

Svečano otvoren Studentski dom u Dubrovniku

Hrvatski premijer Andrej Plenković otvorio je u Dubrovniku novi studentski dom, vrijedan 216 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima Europske unije, poručivši kako su znanost i obrazovanje te ulaganje u mlade i studente ključni prioritet razvoja Hrvatske.

Otvorenju je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ističući kako je projekt rezultat sinergije Grada, Županije, Vlade i Sveučilišta u Dubrovniku. Grad Dubrovnik, naime, sufinancirao je gradnju doma s iznosom od 30 milijuna kuna.

‘’U ovom mandatu smo nakon više od 30 godina izgradili jednu školu, vrtić te ovaj iznimno važan objekt. Do 2017. godine gradska vlast EU fondove je smatrala suvišnima, a od 2017. ih aktivno koristimo. Najprije u ulaganje u studentski dom, pa u obnovu Lazareta te komunalnu infrastrukturu. Imamo ugovorenih milijardu kuna bespovratnih sredstava’’, kazao je gradonačelnik Franković na završnoj, svečanoj konferenciji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA