26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 14 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Isplaćene uskrsnice umirovljenicima, gradonačelnik se susreo s ugostiteljima i opskrbljivačima

AKTIVNOSTI GRADA: Isplaćene uskrsnice umirovljenicima, gradonačelnik se susreo s ugostiteljima i opskrbljivačima

USKRS U PRIMORJU Izabrana najljepša pengana jaja

Program manifestacije ”Uskrs u Primorju”, koja se ovaj vikend 23. i 24. ožujka održava u Gornjim selima, okupio je danas na lokvi na Mrčevu mnoštvo posjetitelja. Događanje je obišla i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

Organiziran je i izbor najljepših penganih jaja, a  prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Ivana Gundulića. U glazbenom dijelu programa nastupili su FA Linđo, Klape Subrenum i KUD-a Marko Marojica.

Oni koji su tek htjeli naučiti pengati jaja, ali i plesti pomice mogli su to učiniti na jednoj od organiziranih radionica, a mogli su se kupiti i prigodni autohtoni proizvodi. Osim jaja i poma ponuđeni su i ostali domaći proizvodi poput pince, meda, ulja, vina, povrća, rogača.

Ranije su održane pješačka i biciklistička tura, a potom i triatlon utrka, u kojoj su prvi na cilj stigli Željko Cota i Greta Validžić.

Bogati program ususret Uskrsu u dubrovačkim Gornjim selima, kojeg i ove godine organiziraju Grad Dubrovnik i Turistička zajednica grada Dubrovnika, nastavlja se sutra u nedjelju 24. ožujka. Poslijepodne od 15 sati Seoske su igre na Osojniku, uz tradicionalne igre za djecu, žene i muškarce. Za najbolje u trčanju u vrećama, nošenju jaja na kuhači, potezanju konopa, pripremljene su i nagrade. Program završava zabavom uz grupu Viva.

I u nedjelju je osiguran besplatan prijevoz autobusima Libertasa. Polazak je s Pila u 14:30 sati prema Osojniku (stanice Tommy, Robna kuća Srđ, Komolac, Mokošica), a u 18:30 sati povratak s Osojnika prema Pilama. Ovaj i iduća tri vikenda seoska domaćinstva u Gornjim selima pobrinut će se za posebnu gastro ponudu.

Isplaćena uskrsnica dubrovačkim umirovljenicima

Grad Dubrovnik isplatio je ovaj mjesec ukupno 20.400 eura dubrovačkim umirovljenicima, kao dodatak na mirovine uoči Uskrsa. Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika i Mjerama socijalnog programa za 2024. godinu dodatak je isplaćen za 455 korisnika, koji sa svim dodatcima imaju mjesečna primanja u rasponu od 265,58 do 331,81 eura.

Sukladno Odluci o socijalnoj skrbi, Grad Dubrovnik umirovljenicima koji primaju mirovine od 265,58 do 291,99 eura dva puta godišnje (Uskrs i Božić) isplaćuje iznos od 53,09 eura, a onim umirovljenicima čije mirovine iznose od 292,12 do 331,81 eura isplaćuje se 39,82 eura. Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Dubrovnika iz 2022. godine povećan je iznos ovog dodatka, kao i cenzus za njegovo ostvarivanje.

Izgradnja Centra za starije osobe ispod Opće bolnice: Nakon javne nabave za izvođenje radova pokrenuta nabava za Voditelja projekta gradnje i stručni nadzor

Nakon što je krajem veljače pokrenut postupak javne nabave za izgradnju Centra za starije osobe Dubrovnik – Doma za starije i nemoćne ispod Opće bolnice Dubrovnik, Grad Dubrovnik objavio je i postupke javne nabave za Voditelja projekta gradnje, za stručni nadzor i za koordinatora zaštite na radu

Centar za starije osobe Dubrovnik ispod Opće bolnice ključni je kapitalni projekt u društvenoj infrastrukturi čijom će se izgradnjom dubrovačkim umirovljenicima pružiti standard koji im je godinama nedostajao. Uz dom u Gružu ovo je, nakon 50 godina, drugi projekt vezan uz skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg je pokrenula ova gradska uprava.

Uz jednokrevetne i dvokrevetne sobe, Centar će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama. Osim smještaja za 205 korisnika i dnevni boravak za 75 korisnika, Dom će pružati i različite usluge za vanjske korisnike poput fizikalne terapije, dostave hrane, pomoći u kući za slabije pokretne, a kojima je svrha omogućiti što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Procijenjena vrijednost javne nabave za radove izgradnje Centra za starije iznosi 13.687.917,96 eura (bez PDV-a) a Grad Dubrovnik već je ranije, podsjetimo, osigurao 6.138.045,24 eura bespovratnih sredstava u okviru poziva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Preostala sredstva do iznosa maksimalnih prihvatljivih troškova projekta (12.014.045,24 eura) osigurat će se kreditnim zaduženjem u iznosu od 5.876.000,00 eura, što je potvrdilo Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici. Sveukupna investicija izgradnje Centra s opremanjem iznosi 21.113.808,20 eura (uključujući PDV).

Rok za dostavu ponuda za izgradnju centra ističe 12. travnja, dok je rok za dostavu ponuda za Voditelja projekta gradnje, stručni nadzor i koordinatora zaštite na radu 15. travnja. Po završetku postupka javne nabave, početak radova očekuje se u lipnju ove godine.

Gradonačelnik na konferenciji o stambenoj politici i priuštivom stanovanju: Mladima moramo omogućiti pravo na dom

‘Kakva nam stambena politika treba?’ naziv je konferencije koja se u organizaciji Slobodne Dalmacije i Hrvatske gospodarske komore održava u Splitu i na kojoj je kao panelist sudjelovao gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Govoreći na panelu na temu ”Moguća rješenja i modeli priuštivog stanovanja”, gradonačelnik Franković predstavio je dubrovački model rješavanja problematike stanovanja, prvi takav u Hrvatskoj.  Stanovi u Mokošici uz povoljan dugoročni najam mladim dubrovačkim obiteljima, mjera 30 x 30 za pomoć trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura, dodjela stanova u povijesnoj jezgri za obitelji s više djece i obnova stambenog fonda unutar zidina neke su od mjera ”Dubrovačke stanogradnje” s ciljem zadovoljavanja stambenih potreba mladih i mladih obitelji kroz priuštivo stanovanje.

”Budućnost ostaje na mladima, a da bi mladi ostali živjeti u našem gradu kroz priuštivo stanovanje moramo im omogućit pravo na dom. Ključno je da djelujemo odmah zbog čega sam uputio prijedlog prema Ministarstvu turizma u kojem sam zatražio od resorne ministrice Nikoline Brnjac izmjenu Pravilnika o kategorizaciji pružanja usluga u domaćinstvu. Kako bi osigurali živi grad u svim gradskim naseljima nužno je spriječiti da zone namijenjene stanovanju naših sugrađana postanu apartmanska naselja”, kazao je gradonačelnik Franković na konferenciji u Splitu.

To bi konkretno značilo veću ponudu na tržištu stanova u smjeru dugoročnog najma, a što bi bilo regulirano izmjenama pravilnika i drugih podzakonskih akata.

Konferenciju je otvorio Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a uz dubrovačkog gradonačelnika na panelu su sudjelovali i Jakov Vetma, načelnik općine Klis, Josipa Tokić, zamjenica ravnatelja Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama te Marko Dabrović, arhitekt i suosnivač Studija 3LHD.

Vrtlar u proljetnoj akciji sadnje i uređenja javnih zelenih površina

Nakon pošumljavanja Žarkovice, djelatnici društva Vrtlar Dubrovnik d.o.o. proveli su prvu fazu sadnje sezonskog cvijeća na javnim zelenim površinama na gradskom području. 

Na zelenim površinama kod Doma zdravlja, na Pilama, Iza Grada, u parku u Pilama, parku kod Atlant centra, na Solskoj bazi, u parku Luja Šoletića i na Šetalištu kralja Zvonimira posađeno je oko 4000 sadnica karanfila (Dianthus) i anemone.

Na pojedinim lokacijama (Lapad, Pile) počeli su cvjetati i tulipani. Naime, početkom godine na različitim mjestima po gradu posađeno je oko 4500 komada lukovica tulipana. Također je zasađeno 15 novih stabala košćele i murve.

Druga faza sadnje sezonskog cvijeća, koja je planirana polovicom travnja, obuhvatit će ostale lokacije poput parka ispod tvrđave Revelin, Park grada Bad Homburga, parka u ulici Žrtava s Dakse, petlju na Ilijinoj glavici, zelene i parkovne površine u Mokošici, u Zatonu te druge. Posadit će se 6500 komada velike begonije, vodenike, ivančice i drugih vrsti cvijeća i ukrasnog bilja.

Također, do kraja travnja predviđeno je provesti i rekonstrukcije pojedinih zelenih površina poput površina kod robne kuće Minčeta, dijela Parka grada Bad Homburga, na Pošti Lapad – uz križanje Ulice Miljenka Bratoša i Ulice kneza Domagoja i drugdje.

Posjet gradonačelnika biskupu uoči Uskrsa

Tradicionalno u Velikom tjednu, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić susreli su se s biskupom dubrovačkim Rokom Glasnovićem i generalnim vikarom Dubrovačke biskupije mons. Ivicom Pervanom.

U Biskupskoj palači u Gradu, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, razmijenili su lijepe želje za Uskrs, da u svim obiteljima prođe uz obilje mira i božjeg blagoslova.

Gradonačelnik je izvijestio biskupa i o mjerama Grada za pomoć upravo mladim obiteljima i obiteljima s više djece, na temu rješavanja stambenog pitanja, čemu ova gradska uprava posvećuje posebnu pažnju.

Gradonačelnik Mato Franković sa studentima Sveučilišta Stanford

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je danas grupu studenata sa Sveučilišta Stanford.

Tridesetak studenata poslovne administracije (MBA) i profestora s ovog kalifornijskog sveučilišta na putovanju je po Hrvatskoj gdje se u sklopu istraživanja poslovne i političke scene susreću s političkim čelnicima i poslovnim liderima.

Gradonačelnik je studentima predstavio rezultate Grada Dubrovnika u implementaciji postulata održivost i odgovornosti u upravljaju turizmom kao svojom najzastupljenijom granom gospodarstva, ali se također osvrnuo na dugu i bogatu povijest Dubrovnika i Dubrovačke Republike.

Tijekom pitanja koja su pratila gradonačelnikovo izlaganje studenti su pokazali upućenost i zanimanje za brojne teme i suvremene izazove Dubrovnika.

Izvršni odbor Plana upravljanja jednoglasno usvojio Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru

Nakon usvajanja na Turističkom vijeću Turističke zajednice grada Dubrovnika, Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a, izrađivača Sveučilišta u Dubrovniku, također jednoglasno usvojena je i na osmoj sjednici Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja.

Studiju prihvatnog kapaciteta za povijesnu jezgru članovima Izvršnog odbora Upravljačke komisije Plana upravljanja izložili su predstavnici izrađivača – Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.

Studija prihvatnog kapaciteta svjetskog dobra UNESCO-a dio je aktivnosti preuzetnih usvajanjem prvog hrvatskog Plana upravljanja, a koji se u Dubrovniku sustavno provodi.

Po svojim istraživačko-znanstvenim komponenata Studija je najsveobuhvatniji dokument ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, a izrađena je u okviru šireg sporazuma o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju sklopljenog između Sveučilišta, Grada Dubrovnika, Turističke zajednice i Lučke uprave Dubrovnik u srpnju prošle godine na razdoblje do kraja 2026. godine.

Slijedi usvajanje Studije na tematskoj sjednici Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Franković s ugostiteljima o pripremama za nadolazeću sezonu

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je sastanak s predstavnicima ugostitelja, a teme su bile vezane uz pripreme za nadolazeću turističku sezonu. Uz brojne ugostitelje, pretežno s područja stare gradske jezgre i kontaktne zone, sastanku su se odazvali i predstavnici strukovnih udruženja.

Gradonačelnik je uvodno uputio čestitke ugostiteljima na uspješnoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni,  koja je našem gradu donijela višestruka međunarodna i nacionalna priznanja potvrđujući opredijeljenost Dubrovnika održivom i odgovornom upravljanju, a čemu su i oni doprinijeli.

Govoreći o upravljanju javnim površinama te unatoč činjenici da moratorij na javne površine ističe krajem godine, gradonačelnik je poručio kako prostora za uvođenje dodatnih površina za ugostiteljske sadržaje u povijesnoj jezgri nema ni u budućnosti.

Naglasio je kako se opskrba povijesne jezgre, sukladno aktima Grada, može obavljati jedino elektrovučnom vozilima i uz valjanu koncesiju te kako jedinu koncesiju za tu djelatnost trenutno ima komunalna tvrtka Sanitat. Ponovio je kako je strogo zabranjena uporaba viličara, a sukladno zahtjevima građana.

Činjenicu da se od 17 prijava za remećenje javnog reda i mira na području povijesne jezgre u prošloj godini, samo jedna prijava odnosila na glasnu glazbu, ocijenio je kao rezultat suradnje te istaknuo kako u partnerstvu treba nastaviti i dalje.

Kako se u svjetlu dolaska avio prijevoznika Ryanair na tržište Dubrovnika otvaraju mogućnosti za produljenje sezone važno je osigurati i rad ugostiteljskih objekta tijekom zimskih mjeseci, a obaveze za rad od studenog od sredine ožujka regulirat će se novim ugovorima. Poručio je da će i kod novih ugovora voditi računa o njihovoj dugoročnosti kako bi se ugostiteljima pružila sigurnost ulaganja u unapređenje poslovanja što je svima u interesu.

Predstavnici ugostitelja iznijeli su svoje primjedbe i prijedloge za poboljšanje uvjeta rada, posebice što se tiče opskrbe, održavanja čistoće i slično.

Kao i prethodne godine, osim nadzora razine buke, komunalno redarstvo provodit će i pojačan nadzor korištenja javnih površina i pridržavanja zakupaca ugovora o zakupu javne površine.

Sastanku su nazočili i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča sa suradnicima, pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo kao i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković.

JAVNI POZIV za sufinanciranje dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2024. godinu

Grad Dubrovnik objavio je Javni Poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu postojećih višestambenih zgrada na području Grada Dubrovnika za 2024. godinu.

Prihvatljivi prijavitelj u sklopu ovog poziva su upravitelji zgrada u ime i za račun suvlasnika višestambene zgrade, a ukoliko postoji više upravitelja jedinstvene arhitektonske cjeline, tada predstavnici suvlasnika opunomoćuju jednoga. Uvjet je da su registrirani za obavljanje poslova upravljanja stambenim zgradama i imaju sjedište na području Republike Hrvatske, da suvlasnici višestambene zgrade u svojstvu krajnjih korisnika ulažu sredstva za potrebe provedbe sufinanciranih projekata te da dostave potrebnu dokumentaciju sukladno ovom Javnom pozivu.

Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada sufinancira se do 85% opravdanih troškova ukupne vrijednosti investicije.

Prijave se zaprimaju do isteka sredstava natječaja, najkasnije do 31. prosinca 2024. godine, a rješavaju se prema redoslijedu zaprimanja. Odabrani Korisnik sredstava nakon primitka Odluke o odabiru obavezan je realizirati prijavljenu mjeru energetske učinkovitosti sukladno svim uvjetima Javnog poziva te predati Zahtjev za povrat sredstava u roku 12 mjeseci od potpisivanja Ugovora.

Tekst Javnog poziva i prijavni obrasci dostupni su na POVEZNICI.

Taekwondo klub Shark na prijemu kod gradonačelnika

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić primili su danas članove Taekwon-do Kluba “Shark”, 11 državnih prvaka te trenerice Sanju Rosandić i Dariju Margeta, koji su se s nedavnog Prvenstva Hrvatske u Šibeniku vratili sa 45 osvojenih medalja.

”Čestitam vam na uspjehu koji ste ostvarili. Zaista impresivni broj medalja. Nije uvijek najvažnije pobijediti, ali svakako je lijepo kad se osvoji prvo mjesto tako da vam od srca još jednom čestitam”, kazao je gradonačelnik u ovoj prigodi.

Iz kluba su zahvalili na čestitkama i prijemu te istaknuli da je za klub velika stvar osvojiti ukupno 45 medalja, od toga 11 državnih prvaka te biti ekipno drugi u Hrvatskoj.

Edukativno predavanje za učenike ususret Međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima od mina

Ususret Međunarodnom danu svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a koji se obilježava 4. travnja, u OŠ Marina Getaldića – zgradi Centar održano je predavanje o ulozi pirotehničara u Domovinskom ratu.

Edukativno predavanje učenicima 6. i 7. razreda OŠ Marina Getaldića priređeno je u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova – Službe civilne zašite Dubrovnik i Grada Dubrovnika te Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik jer su se učenici mogli upoznati s eksponatima iz fundusa Muzeja.

Predavanje su održali Niko Limov (Županijski centar 112 Dubrovnik)) i Ivo Gleđ (Protueksplozijska služba – Regionalna protueksplozijska jedinica Split). Predavači su  aktivno sudjelovali u Domovinskom ratu – Niko Limov u funkciji načelnika Stožera civilne zaštite, a Ivo Gleđ kao jedan od pirotehničara – te su učenicima pobliže predstavili ispravna postupanja ukoliko se u prirodi susretnu s odbačenim minsko eksplozivnim (MES) i neeksplodiranim ubojitim sredstvima (NUS).

Sudjelovali su još pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada Dubrovnika Dživo Brčić i voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik Ana Miličić te su naglasili važnost edukacije i informiranja djece i mladih o opasnostima od MES-a, NUS-a i njihovih dijelova.

Naime, iako naša županija u potpunosti oslobođena minsko eksplozivnih sredstava i kao druga županija u Republici Hrvatskoj još 2014. godine proglašena područjem bez mina, opasnost od pronalaska pojedinačnih, napuštenih, odbačenih ili naknadno pronađenih eksplozivnih i neeksplodiranih ubojitih sredstava nije prestala te su iz tog razloga ovakve i slične edukacije poželjne jer potiču odgovorno ponašanje kod građana s ciljem smanjenja rizika od stradavanja.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju (4. travnja) proglašen je na 60. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u prosincu 2005. godine, temeljem Rezolucije o pomoći u protuminskom djelovanju te se od tada kontinuirano obilježava u Republici Hrvatskoj.

Od 1991. godine u 1.374 minska incidenta i nesreća u Republici Hrvatskoj je stradalo 2.008 osoba, od kojih 523 osobe smrtno. U razdoblju nakon završetka Domovinskog rata do danas 597 osoba je stradalo od mina, od kojih 203 osobe smrtno. Obavljajući poslove razminiranja u Republici Hrvatskoj nastradao je 131 pirotehničar, od kojih 38 smrtno.

Sastanak gradonačelnika s opskrbljivačima ususret sezoni

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković održao je jučer poslijepodne sastanak s predstavnicima dobavljača koji obavljaju uslugu dostave restoranima i ostalim poslovnim subjektima u povijesnoj jezgri, kao priprema za predstojeću sezonu.

Usuglašeno je kako su prošlogodišnje mjere dobro funkcionirale te će se po istom principu raditi i ovu sezonu. Tako će dostavna vozila moći ulaziti u povijesnu jezgru prema operativnom planu, odnosno točnom vremenskom rasporedu, kako bi se smanjio istovremeni broj vozila na Stradunu.

Gradonačelnik je najavio i kako Sanitatu uskoro stižu nova elektrovučna vozila, čime će se povećati mogućnost brže i kvalitetnije opskrbe povijesne jezgre.

Podsjetio je i kako je Odlukom o komunalnom redu od prošle godine na snazi zabrana korištenja paletara s ciljem smanjenja buke i očuvanja kulturne baštine, odnosno omogućeno je korištenje vozila samo s napumpanim gumama. Dio ovih mjera donesen je nastavno na iskazane potrebe stanovnika na zboru građana Gradskog kotara Grad.

Radovi na preuređenju i opremanju Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi u završnoj fazi

Radovi na preuređenju i opremanju Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u palači Sponza ulaze u završnu fazu.

Spomen soba preuređuje se na način da na dostojan način komemorira izgubljene živote hrabrih dubrovačkih branitelja te da obuhvati cjelovitu priču ratnog stradanja Grada i njegovih stanovnika, a prema arhitektonskom projektu autorice Nikoline Jelavić Mitrović, dizajnerice interijera, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi.

Izveden je sloj podne obloge od čeličnog lima s prikazom Dubrovnika i naznačenim agresorskim pogocima. Na središnjem dijelu sobe ugrađene su tri stijene koje su izrađene od bronce i povezane čeličnim gredama. Na stijenama su ugrađeni limovi s imenima branitelja te se na njih ugrađuju drvene pločice s fotografijama branitelja i kratkim biografskim tekstovima. Na lim se ugrađuje i satinirano staklo iza kojeg se nalazi svjetiljka koja podsjeća na svjetlost svijeće.

Na svakoj stijeni se nalazi 60 pozicija za branitelje sa 180 pozicija na sve tri stijene. Ukupno je prikazano 160 poginulih dubrovačkih branitelja s reguliranim statusom pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, a 20 je praznih pozicija za eventualne nadopune u budućnosti.

Također, izvode se zapadna i istočna zidna obloga od ploča patiniranog brončanog lima za interaktivni video zid s fotografijama i biografijama branitelja, informacijama o Domovinskom ratu, razaranju i o obnovi Grada, filmovima te animacijom.

Provedene su sve potrebne instalacije, a planiran je i početak ugradnje rasvjete i multimedijske opreme. Soba je prilagođena za osobe s invaliditetom, za gluhe, nagluhe i slijepe odnosno slabovidne sobe.

Sukladno ugovorenom roku, očekivani završetak radova na uređenju Spomen sobe je prva polovica travnja. Uređenje spomen sobe podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza.

Spomen sobu postavlja Grad Dubrovnik u znak trajnog poštovanja i zahvalnosti dubrovačkim braniteljima, kao i svim hrvatskim braniteljima koji su nesebično dali svoj život braneći i oslobađajući jug Hrvatske, najzaslužnijima što je Dubrovnik ostao i bit će zauvijek – Grad Slobode. Važno je spomenuti da su povijesna istraživanja o Domovinskom ratu kontinuirana te će se sva nova saznanja moći uvrstiti u postav Spomen sobe, a na kraju svake tematske cjeline postava napominje se da se širi sadržaj može vidjeti u Muzeju Domovinskog rata na Srđu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA