31.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Dvije obitelji uselit će u gradske stanove, ishođena uporabna dozvola...

AKTIVNOSTI GRADA: Dvije obitelji uselit će u gradske stanove, ishođena uporabna dozvola za placu u Gružu, nova ulaganja u sportsku infrastrukturu

TEMELJEM LISTE REDA PRVENSTVA Dvije obitelji uselit će u gradske stanove, uručeni ključevi

Nakon provedenog javnog natječaja za utvrđivanje nove Liste reda prvenstva za davanje gradskih stanova u najam gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo uručili su danas ključeve gradskih stanova korisnicima koji su to pravo ostvarili natječajem: Božu Stjepoviću i Manueli Damjanac.

Javni natječaj objavljen je u krajem listopada prošle godine i trajao je mjesec dana, a konačna Lista reda prvenstva objavljena je 13. veljače ove godine.

Lista prvenstva za davanje u najam gradskih stanova ne odnosi se na projekt Dubrovačke stanogradnje nego na građane Dubrovnika nižeg socijalnog statusa, žrtve obiteljskog nasilja, osobe od posebnog značenja za Grad Dubrovnik iz područja znanosti, zdravstva, kulture, športa i sl., te deficitarne profesije za koje se ocijeni da su prijeko potrebne Gradu Dubrovniku.

S obzirom na protok vremena od 2018. godine, kada je prethodna Lista stupila na snagu, a uzimajući u obzir promjene socijalno-imovinskog statusa podnositelja zahtjeva, pokrenut je postupak utvrđivanja nove Liste reda prvenstva za gradske stanove prema kojoj će se dodjeljivati dostupni gradski stanovi, a Gradsko vijeće je u srpnju 2023. godine donijelo novu Odluku o najmu stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, koja je proširila kategorije stanovništva koje obuhvaća, ali i povećala razinu kontrole korištenja stanova od strane najmoprimaca.

Radna akcija građana Gradskog kotara Ploče – iza Grada

Građani GK Ploče – iza Grada danas su se uključili u radnu akciju čišćenja terena na kojem će se izgraditi dječje igralište. U akciji su uz građane sudjelovali i djelatnici Vrtlara Dubrovnik, Čistoće Dubrovnik i JVP Dubrovački vatrogasci.

Podsjetimo, u sklopu projekta Participativno budžetiranje, građani ovog gradskog kotara s 57,14 posto glasova odlučili su se za dječje igralište ‘Ploče – iza Grada’. Projekt obuhvaća opremanje igrališta brojnim dječjim spravama, postavljanje zaštitne ograde, klupa i rasvjete.

Održan zbor građana Gradskog kotara Grad

Više od šest sati trajao je zbor građana Gradskog kotara Grad, održan u subotu navečer u organizaciji gradske uprave Grada Dubrovnika i samog kotara. Veliki broj građana okupio se u dvorani Ivana Pavla II., a na zboru je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković, kao i predsjednik GK Grad Marin Krstulović.

“Svi smo tu kako bismo u kulturnom dijalogu donijeli zaključke i predložili rješenja kako bismo napravili naš Grad boljim za iduću godinu. Mislim da smo od zadnjeg susreta napravili sjajne iskorake i da nijedna povijesna jezgra u Hrvatskoj nema ovakav sklad kakav smo mi imali u 2023. godini”, istaknuo je uvodno gradonačelnik Franković.

Predsjednik GK Krstulović podsjetio je na brojne mjere koje su poduzete od prošlogodišnjeg zbora kao što su ugrađeni mjerači buke, paketomat i dostava elektrovučnim vozilima. Grad Dubrovnik otvorio je novu školu i kupio dva nova stana, a u tijeku je natječaj za subvenciju za stolariju, kazao je Krstulović, a predstavio je i aktivnosti koje je potrebno izvršiti u narednom razdoblju.

Stanovnici GK Grad, ali i ugostitelji koji djeluju na području povijesne jezgre, aktivno su se uključili u raspravu o problemima poput komunalnog reda, čistoće ulica, klima uređaja… Sudionici rasprave usuglasili su se da djelatnici Čistoće rade izniman posao u održavanju čistoće Grada, međutim, zaključeno je, smeća je dosta i velika odgovornost je na pojedincima koji se ne drže reda.

Gradonačelnik Franković uključio se u raspravu o komunalnom redu i smanjenju buke, a iznio je ključne podatke iz 2023. godine.

“Policijska Uprava je za narušavanja javnog reda i mira na području povijesne jezgre, uključujući Pile, postupala samo 17 puta u cijeloj 2023 godini. Od toga samo jedan put zbog glazbe. Naglašavam kako kroz povijesnu jezgru godišnje prođe 4.7 milijuna ljudi, a samo njih 17 napravi problem, mislim da smo prvaci svijeta u komunalnom redu”, rekao je gradonačelnik.

Govoreći o održivosti turizma i kratkoročnom najmu, još jednom je istaknuo glavni cilj gradske uprave. Naglasio je brojku od 45 tisuća kreveta na 42 tisuće stanovnika Dubrovnika koji je uvijek bio grad mjere.

“Korak po korak ćemo Grad, ne mislim pritom samo na povijesnu jezgru nego i ostala područja, dovesti do mjere potpune održivosti s naglaskom na građanina. Stečena prava se neće oduzeti i time ne treba strašiti naše sugrađane, ali izdavanje dozvola za kratkoročni najam potrebno je u budućnosti onemogućiti u višestambenim zgradama, kako bismo ljudima koji nemaju mogućnost rješavanja stambenog pitanja osigurali opstanak i život u našem Gradu. To je naš cilj i ne smijemo dozvoliti da razmišljamo samo o sebi, nego o djeci ovog Grada koja su garancija budućnosti, a ako oni otiđu svi smo izgubili. Podsjećam, već postoje zone poput Zlatnog Potoka koji je nekad vrvio životom, a danas je više od 80 posto nekadašnjih stanova pretvoreno u apartmane. Iz takvih modela trebamo izvući poučak i hrabro bez političke kalkulacije krenuti naprijed brinući o idućim generacijama”, naglasio je gradonačelnik Franković.

Zboru građana prisustvovali su predstavnici svih upravnih tijela Grada Dubrovnika, kao i direktori gradskih komunalnih društava, koji su, uz gradonačelnika, odgovarali na upite građana. Ciklus zbora građana nastavlja se u tjednima nakon Uskrsa na ostalim područjima grada.

Gradonačelnik čestitao Taekwon-do klubu Shark na osvajanju 45 medalja

Povodom osvajanja 45 medalja na Prvenstvu Hrvatske, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je čestitku Taekwon-do Klubu “Shark” Dubrovnik. Čestitku prenosimo u cijelosti:

Dragi Sharksi,

upućujem vam iskrene čestitke na zaista zavidnom postignuću na Prvenstvu Hrvatske u Šibeniku. Rezultati najbolje govore koliko ste truda uložili da bi došli do svog najvećeg uspjeha do sada: 11 državnih prvaka, a ukupno čak 45 medalja!

Vjerujem da je ovo lijepi podsjetnik da se naporni treninzi isplate, ali i jedna velika motivacija za daljnje pobjede. Želim vam svima još puno uspjeha u budućnosti.   

S poštovanjem,

Gradonačelnik

Mato Franković

Izvor fotografije: Facebook Taekwon-do Kluba “Shark” Dubrovnik

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU Kreće uređenje i opremanje vanjskih sportskih igrališta u Gospinom polju

Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 199.084,00 eura za uređenje i opremanje vanjskog sportskog igrališta u Gospinom polju. Projektom se planira renovacija vanjskog igrališta podijeljenog na dva dijela – nogometno i košarkaško, smještenog uz samu Sportsku dvoranu, s ciljem unapređenje sportske infrastrukture Grada i osiguranja adekvatnih uvjeta za trenažni proces sportskih klubova.

U sklopu projekta planira se urediti dio vanjskog igrališta namijenjenog za nogomet na način da se na postojećem terenu zamijeni dotrajala i krpana umjetna trava. Potrebno je formirati prostor klupe za igrače uz teren na sredini zapadnog dijela tribina, srediti zid koji čini okvir igrališta, kao i betonske tribine na koje se trebaju postaviti plastične klupe. Planirana je i zamjena dotrajale ograde oko terena, kao i visoke ograde iznad južnog dijela igrališta te zamjena dotrajalih i oštećenih golova. Kako bi teren bio kompletno definiran treba ga se označiti za igru malog nogometa i rukometa.

Također, dio vanjskog betonskog košarkaškog igrališta potrebno je obložiti antistres oblogom (tartan) te ga ocrtati u teren za košarku i teren za odbojku i/ili badminton. Nova ograda se planira zamijeniti na cijelom obuhvatu zbog dotrajalosti postojeće.

Ukupna površina zahvata iznosi 2875 metara četvornih i objedinjuje sportsko igralište za mali nogomet dimenzija 55 x 36 metara, s tribinama i reflektorima, kao i vanjski teren za košarku dimenzija 28 x 14 metara s nenatkrivenim tribinama sa zapadne strane. Pristup vanjskom igralištu i tribinama već je prilagođen osobama s invaliditetom.

Početak radova očekuje se u drugoj polovici 2024., a predviđeno vrijeme izvođenja radova, koji uključuju rušenja, zemljane, betonske, zidarske, obrtničke, elektroinstalacijske i druge radove je šest mjeseci.

Projekt je prijavljen na Javni poziv Ministarstva turizma i sporta za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 291.983,85 eura, od čega je 68% doprinos Ministarstva u iznosu od 199.084,00 eura, dok preostalih 92.899,85 eura osigurava Grad Dubrovnik iz vlastitih sredstava.

Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

U organizaciji Hrvatsko-austrijskog Društva Dubrovnik, Veleposlanstva RH u Republici Austriji, Austrijsko-hrvatskog društva iz Beča i udruge Moj san iz Salzburga, u Mramornoj dvorani palače Mirabell u Salzburgu prošlog je tjedna održano međunarodno gostovanje projekta „Druga strana povijesti“.

Pred brojnim okupljenim uzvanicima nastupile su pijanistica i fortepijanistica Ivana Jelača i sopranistica Marija Lešaja. Projekt je realiziran u sklopu obilježavanja „Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku“ uz potporu Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Dubrovačkih muzeja, Društva prijatelja dubrovačke starine, Zračne luke Ruđer Bošković -Dubrovnik, udruge Hrvatski san te Radničke komore iz Salzburga.

Koncept projekta „Druga strana povijesti“ temelji se na bogatom kulturno-povijesnom nasljeđu, a posjetitelje glazbom uvodi u društveno ozračje Dubrovačke Republike na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. U stalnom postavu Kulturno-povijesnog muzeja u Kneževu dvoru čuva se fortepiano, u svjetskim razmjerima raritetan i iznimno vrijedan povijesni instrument bečkog graditelja Antona Waltera, izrađen oko 1790., a koji je restauracijom osposobljen za muziciranje. Kako je do danas sačuvano tek desetak ovakvih Walterovih klavira, Dubrovnik se upisao na još jednu važnu europsku kartu, a svaka glazbena izvedba koja nastoji oživjeti i promovirati bogatstvo hrvatske glazbene ostavštine kao dijela europskih kulturnih strujanja, ističe važnost suvremenih interpretacija kulturne baštine kao zalog za budućnost.

Program je, uz solističke izvedbe Ivane Jelače na fortepianu s djelima dubrovačkih skladatelja Luke Sorkočevića i Juraja Murata te Beethovenovih varijacija, donio i niz Haydnovih, Mozartovih i Beethovenovih solo pjesama u izvedbama sopranistice Marije Lešaja uz fortepiano, nastalih u okviru salonskih okupljanja i kreativnih suradnji s glazbenicama s kojima su redovito nastupali, kako vodeći europski glazbenici, tako i oni manje poznati današnjoj publici. Prvenstveno je riječ o talijanskim skladateljima Tommasu Restiju i Domenicu Antoniettiju koji su boravili i radili u Dubrovniku u vrijeme turbulentnih društvenih promjena na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Autorica projekta, Ivana Jelača je publiku vodila kroz program ističući vodeću ulogu žena u okviru salonskih okupljanja, koja su bila važna spona između javnog i privatnog koncertnog života, a posebna pažnja posvećena je opusu i zbirci muzikalija Jelene Pozza Sorgo, dubrovačke plemkinje koja se smatra jednom od prvih hrvatskih skladateljica.  

Na predstavljanju projekta u Salzburgu brojnim uzvanicima obratili su se gradonačelnik Grada Salzburga Harald Preuner, počasni konzul Republike Hrvatske

Rekonstruirana tržnica Gruž dobila uporabnu dozvolu, započele pripreme za početak rada

Ishođena je uporabna dozvola za tržnicu Gruž.

Naime, Sanitat Dubrovnik d.o.o. kao investitor projekta cjelovite rekonstrukcije središnje gradske tržnice ishodio je uporabnu dozvolu.

Ishodovanje uporabne dozvole prate aktivnosti kako bi se sve pripremilo za povratak prodavača i skori početak rada obnovljene tržnice. 

Gradonačelnik predstavio dubrovačka Smart City rješenja u funkciji građana

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sudjelovao je danas na konferenciji Smart Cities koja se u organizaciji tvrtke Lider media d.o.o. održala u Zagrebu.

Tom prigodom gradonačelnik Franković je prezentirao projekt Smart City Dubrovnik s naglascima na sve ono što je koristeći se, između ostalog, inovativnim pametnim rješenjima, Grad Dubrovnik postigao upravljajući svojim turizmom na održiv i odgovoran način i kako je došao do titule šampiona, ne samo hrvatskog, nego i svjetskog turizma.

„Smatram da Smart City alati gradskoj upravi omogućuju upravljanje destinacijom s jedne strane, dok s druge strane potiču maksimalnu uključenost građana i izravnu komunikaciju s njima jer se njihov glas mora jasno čuti“, rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na inovativni dubrovački model participativnog budžetiranja koji je proveden prošle godine dok se projekti odabrani od strane građana izvode u ovogodišnjem proračunskom razdoblju. Gradonačelnik je također rekao da je dugoročni cilj ove gradske uprave postići da građani putem ovakvih modela i alata kreiraju čak i do 60 posto proračuna.

Podsjetio je kako dubrovački „Vox Populi“ predstavlja prvi online model u Hrvatskoj kojem se pristupa jedinstvenom prijavom putem sustava e-Građani čime je omogućeno svim građanima direktno sudjelovanje u odabiru/glasovanju za predložene projekte, a ne samo onima koji su nazočili radionici, javnoj raspravi ili slično. 

Grad Dubrovnik dvostruki je nacionalni prvak u primjeni Smart City rješenja. Jedan od posljednjih projekata je digitalizirana dubrovačka kartica Dubrovnik Pass koja, osim što ruši rekorde u prodaji, gradskoj upravi omogućuje upravljanje tokovima posjetitelja i njihovu disperziju. Ističu se i drugi alati poput Smart parkinga, Bus Web Shopa, komunalne aplikacije Dubrovačko oko, brojača posjetitelja ili aplikacije za predviđanje gužvi.

SASTANAK S TURISTIČKIM VODIČIMA Od 1. travnja započinje kontrola korištenja audio uređaja za grupe preko 20 osoba

Zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miro Drašković sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik, Ceha vodiča Hrvatske obrtnička komore Dubrovnik i turističkih agencija na temu provođenja mjera u sklopu projekta Poštujmo Grad, kao i Odluke o komunalnom redu koja propisuje da su za vođenje grupe preko 20 osoba u povijesnoj jezgri obvezni audio uređaji. Sastanku su nazočili i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča i voditelj Odsjeka za komunalno redarstvo Hrvoje Seko.

Zamjenica Tepšić podsjetila je kako je odluka stupila na snagu prošle godine, međutim ostavljeno je duže razdoblje za prilagodbu te od 1. travnja komunalno redarstvo započinje sankcioniranje prekršitelja. Kazna iznosi 660 eura za pravnu osobu, a odgovornost za provedbu odluke je na organizatoru putovanja koji je dužan za svoju grupu pribaviti tražene uređaje.

„Naši komunalni redari već su započeli kontrolu i usmeno upozoravaju. Vrijeme za prilagodbu organizatorima je bilo zaista dugo i mislim da nećemo imati nikakvih problema. Sigurni smo da će primjena ove Odluke doprinijeti kvalitetnijem i jednostavnijem obavljanju posla vodiča, a ujedno i smanjenje buke u povijesnoj jezgri koja je i u dnevnim satima vrlo izražena”, kazala je zamjenica Tepšić, zahvalivši se na suradnji strukovnim udrugama vodiča i agencijama u provedbi projekta Poštujmo Grad.

Bilo je riječi i o promotivnom filmu projekta Poštujmo Grad, kao i dokumentu ‘Sugestije za kretanje vodiča i grupa po staroj gradskoj jezgri Dubrovnika’, koji je sačinjen još 2019. godine u suradnji strukovnih udruga vodiča, TZ-a Dubrovnika i gradskih službi, koji za cilj ima urediti kretanje grupa po gradu kako bi se i na taj način izbjegavale gužve i koncentracija velikog broja turista na pojedinim lokacijama. U izradi su i nove zastavice za vodiče s prepoznatljivim logotipima i simbolima grada.

Nakon radova Aglomeracije asfaltiran kolnik u ulicama Masarykov put, Od Izvora i Između dolaca

Nakon što su završeni radovi u ulicama Od Izvora i Između dolaca u Novoj Mokošici te u ulici Masarykov put, a koji se izvode kao dio EU projekta Aglomeracije Dubrovnik, pristupilo se asfaltiranju dionica obuhvaćenim radovima.

Radovi u Mokošici odnosili su se na izgradnju sustava odvodnje Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor, Rožat, dok su radovi na Masarykovom putu dio rekonstrukcije tlačnog cjevovoda Lapad, a svi su dio tendera 2.3 s radovima koji se izvode na širem području Mokošice i Komolca, u Gospinom polju, Svetom Jakovu i na Babinom kuku.

Ukupna vrijednost tendera 2.3 iznosi 16,7 milijuna eura s rokom izvođenja do lipnja 2025. godine, a uključuju još izgradnju vodoopskrbnog podsustava Knežica-Šumet, izgradnju sustava odvodnje Gospino polje, Sveti Jakov i Babin kuk, rekonstrukciju spojnog kanala KCS Ploče – KCS Grad, rekonstrukciju kanalizacijske crpne stanice na Batali i sanaciju tlačnog cjevovoda Sustjepan.

Podsjetimo, radovi u sklopu 117 milijuna eura vrijednog EU projekta Aglomeracija Dubrovnik istovremeno se izvode na više lokacija na gradskom području, a obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova za koje se pokazalo da su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama područja.

Neki od većih zahvata uključuju sanaciju hidrotehničkog tunela ispod Srđa i sanaciju mješovitog povijesnog kanala odvodnje povijesne jezgre. Najveće su ulaganje u sustav vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika.

Gradonačelnik primio djelatnike iz Bad Homburga na razmjeni

Nastavljajući projekt razmjene djelatnika gradskih uprava Bad Homburga i Dubrovnika, za goste iz grada prijatelja organiziran je trodnevni program upoznavanja s radom gradskih institucija i njihovim projektima. Danas su ih primili i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, s pročelnicom Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivanom Brnin i pročelnikom Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživom Brčićem.

Gradonačelnik je istaknuo kako se na ovaj način intenzivira odnos između dva grada prijatelja koja razvijaju suradnju na brojnim poljima te je izvrsna prilika za učenje s obje strane.

Središnji dio programa bilo je upoznavanje s projektima koje Grad Dubrovnik organizira za mlade i s mladima. Pročelnik Dživo Brčrć i zamjenik pročelnika Miho Katičić predstavili su projekte Mladi i Grad skupa, Forum mladih Grada Dubrovnika, Grad Dubrovnik prijatelj djece te posebno postupak uređenja, osnivanja i razvoja Centra za mlade Dubrovnik te nakanu Grada Dubrovnika da do konca ove godine osnuje ustanovu Centar za djecu, mlade i obitelj Grada Dubrovnika. Pojedina područja djelovanja Centra za mlade predstavili su Anja Marković, Suada Salčić, Nera Pavlović, Filip Grgurević i Žarko Dragojević.

S posebnim zanimanjem su djelatnici Bad Homburga popratili novi gradski projekt NEB (New Europen Bauhaus) u prostorima bivše Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP), upoznavši se s prostorima i korisnicima, za koje Grad Dubrovnik snosi sve troškove, od najma prostora do komunalnih troškova i uređenja prostora. Ujedno su posjetili i Muzej Domovinskog rata na Srđu.

Planira se i nastavak projekta, kada bi se djelatnici Grada Dubrovnika trebali upoznali s djelovanjem tamošnjih centara za mlade, dok je koncem kolovoza u planu i gostovanje jednog mladog dubrovačkog benda na Festivalu mladih u Bad Homburgu.

Akcija pošumljavanja Žarkovice: 500 novih sadnica na mjestu nekadašnjeg nelegalnog azila

Akcija pošumljavanja Žarkovice održana je danas uz sudjelovanje gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i njegovih suradnika, djelatnika društva Vrtlar d.o.o. i učenika četvrtih razreda OŠ Montovjerna.

Uz gradonačelnika Frankovića u akciji pošumljavanja predjela na kojem se nalazio nelegalni azil za životinje sudjelovali su i njegova zamjenica Jelka Tepšić, pročelnice i pročelnici gradskih upravnih tijela, predstavnici gradskih ustanova i Gradskog vijeća te JVP Dubrovački vatrogasci.

Na području na kojem se nalazio nelegalni azil za životinje posađeno je sveukupno 500 sadnica sorti koje se tradicionalno nalaze na dubrovačkom području; 250 sadnica duba, 150 sadnica čempresa te 100 sadnica pinja.

Akciju je organizirao Grad Dubrovnik uz prvi dan proljeća, a sukladno ranijim najavama ozelenjavanja ovog dijela koji je prošle očišćen od velike količine otpada. Prethodno je, u suradnji s volonterima i udrugama s područja Hrvatske te uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals, riješen 20 godina star problem nelegalnog i neregistriranog azila na Žarkovici u kojem je u neadekvatnim uvjetima živjelo više od 260 životinja. Svi psi su izliječeni, većina je udomljena, a samo manji dio njih preseljen je u prvi gradski azil za napuštene i nezbrinute životinje.

Gradonačelnik prijateljskog grada Montereya na prijemu u Gradu

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković primio je danas u službeni posjet gradonačelnika američkog grada prijatelja Montereya Tylera Williamsona. Dva grada veže 17 godina dugo prijateljstvo, čija je kruna suradnje Dubrovački polumaraton ”Du Motion”, nastao uz pomoć i u suradnji s međunarodnim maratonom Big Sur koji se održava u Montereyu.

Razgovaralo se i o drugim mogućnostima povezivanja, posebice na glazbenom polju. Tako je ponovno aktualizirana već ranije pokrenuta inicijativa suradnje s Jezz festivalom iz Montereya, koja je tada zbog korone obustavljena.

”Lijepo je vidjeti koliko je ovdje napravljeno po pitanju turizma. To je nešto što dijelimo i smatram da bismo mogli ostvariti suradnju na polju uslužne industrije”, kazao je gradonačelnik Williamson. U tom ga je smislu gradonačelnik Franković upoznao s projektom ”Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu”, u kojem Grad Dubrovnik sudjeluje kao partner.

ZELENA INFRASTRUKTURA Predstavljeni projekti sadnje novih drvoreda u Gružu i Lapadu uz bespovratna sredstva

Projekti sadnje novih drvoreda na području Gruža i Lapada, a za koje su Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 552.000,00 eura, predstavljeni su danas.

Sadit će se odrasla stabla autohtonih i drugih vrsta stabala koje se uklapaju u ovo podneblje, velike lisne mase koja su pogodna za urbane sredine, doprinose filtraciji zraka i potiču smanjenje temperature. Uz prometnicu u Ulici kralja Tomislava planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada s nogometnim stadionom. U Gružu će se novi drvoredi formirati uz Obalu Stjepana Radića i Obalu pape Ivana Pavla II.

„Nakon jučerašnje iznimno uspješne akcije pošumljavanja Žarkovice, nastavljamo s idejom ozelenjivanja grada. Riječ je o dva projekta, od kojih je prvi u Gružu gdje se događa potpuna vizualna transformacija, a drugi je u Lapadu, gdje će doći do promjene fonda stabala koja su u lošem stanju“, kazao je uvodno gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je planirao da se s radovima krene najesen kako bi sve bilo spremno do proljeća iduće godine. Gradonačelnik Franković je naglasio kako se sade odrasla stabla, osim česvina koje su nešto manje, što će doprinijeti promjeni vizura odmah po završetku projekta.

O projektima je detaljnije govorila krajobrazna arhitektica Mia Erak iz studija Landa. Sadnja u Gružu podijeljena je na tri cjeline. Od Solske baze do rive u Gružu, uz postojeću vegetaciju česvine i bora, posadit će se drvored česvine. Ispred parka Luja Šoletića i na području pristaništa je nešto veća intervencija, a sadit će se listopadno stablo gledičije s prozračnom krošnjom koja je pogodna za urbane krajolike, objasnila je Mia Erak. Treća cjelina proteže se od place do robne kuće Minčeta i tu će se posaditi stabla palme Washingtonia, vrste koju krase visoka i tanka debla te neće ometati odvijanje prometa i pješačke komunikacije. Projekt sadnje u Ulici kralja Tomislava počinje od nogometnog stadiona i proteže se do pošte Lapad, uključujući trg oko pošte, a posadit će se 33 stabla brijesta, također pogodnog za urbane uvjete. Uz prometnicu se uređuje zelena površina, radi se zaštitna živica i sade ukrasne trajnice, mijenja se nogostup, postavljaju betonski opločnici i nova urbana oprema na trgu ispred pošte Lapad.

Sadnja novih drvoreda u skladu je s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac kao i rekonstrukcije parkova u Pilama i ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu Dubrovniku odobrena su bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. Sredstva su odobrena u okviru Javnog poziva Fonda za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina (JP ZO 9/2023).

NASTAVAK ULAGANJA U SPORTSKU INFRASTRUKTURU Kreće rekonstrukcija prostora Veslačkog kluba Neptun

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji prostora Veslačkog kluba Neptun na Orsanu potpisan je danas uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića.

Predsjednik Veslačkog kluba Neptun Marko Potrebica potpisao je ugovor s izvođačem Texo Molior d.o.o. i direktorom Antonijom Deranjom. Ugovor za izvođenje radova vrijedan je 793.381,44 eura bez PDV-a, odnosno 991.726,80 eura s PDV-om, a planirani rok završetka izvođenja radova je unutar 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

”Danas je povijesni dan za Veslački klub Neptun, danas nakon 50 godina krećemo s ispunjavanjem sna svih Neptunašica i Neptunaša”, poručio je predsjednik kluba Potrebica.

U ovoj prigodi gradonačelnik Franković se osvrnuo na ulaganja Grada Dubrovnika u sportsku infrastrukturu. 

”Ključni dokument koji je Grad Dubrovnik napravio je Strategija razvoja sporta i desetogodišnji plan koji smo tada izglasali i usvojili. Mi se njega u potpunosti držimo. Ulaganja u dubrovački sport, bilo putem Dubrovačkog saveza športova ili direktno od strane Grada Dubrovnika, su nikad veća u posljednjih 20 i više godina. Brojnu sportsku infrastrukturu smo u posljednjih šest godina napravili, počevši od judo dvorane u Mokošici do nogometnog terena u Gospinom polju, sportske dvorane OŠ Montovjerna, obnove sportske dvorane u OŠ Lapad i OŠ Centar. Svim tim dvoranama se koriste i dubrovački sportski klubovi u terminima izvan školskih aktivnosti. Uz ovu značajnu investiciji kojoj danas svjedočimo, Grad Dubrovnik je značajnim sredstvima prije nekoliko godina sufinancirao izgradnju hangara Jedriličarskog kluba Orsan. Izgrađena je dvorana za borilačke sportove Gospinom polju, a osigurali smo i sredstva za novi nogometni teren koji će služiti za U12 natjecanja te pored njega i teren koji će služiti za košarku i badminton”, istaknuo je dubrovački gradonačelnik.

Ujedno su osigurana sva potrebna sredstva za izgradnju prvog boćarskog doma Đuro Miletić, za što će se uskoro raspisati natječaj. Pripremljena je cjelokupna dokumentacija i dobivena građevinska dozvola za multifunkcionalnu sportsku dvoranu u Gospinom polju. Ne manje bitna je i energetska obnova postojeće sportske dvorane. Projekt vrijedan 25 milijuna kuna, koji osim izrade nove fasade te novih otvora i zatvora, obuhvaća i klimatizaciju cijele sportske dvorane, prijavljen je na natječaj za sufinanciranje. Dosta toga je spremno za financiranje ili sufinanciranje iz europskih sredstava, poput građevinske dozvole za natkrivenu tenisku dvoranu u Lapadu i građevinske dozvole za sportsku dvoranu Orašac.  

”Danas smo se prijavili i na novi natječaj koji je raspisalo resorno Ministarstvo vezano za sufinanciranje izgradnje sportske infrastrukture. Prijavili smo atletsku stazu jer znamo da je postojeća nedostatna. Izradili smo rješenje potpuno nove atletske staze na istoj lokaciji stadiona u Lapadu gdje ćemo riješiti i pitanje oborinske odvodnje”, najavio je ujedno gradonačelnik Franković.

Radovi na izgradnji hangara i klupskih prostora Veslačkog kluba Neptun označavaju nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu. U proračunu Grada Dubrovnika za 2024. izdvojena su dodatna sredstva za javne potrebe u sportu koja su veća za 48,70 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA