5.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
NaslovnicaistaknutoAKTIVNOSTI GRADA: Caritas dobio novo vozilo, hrvatski smo partner "Europe za građane",...

AKTIVNOSTI GRADA: Caritas dobio novo vozilo, hrvatski smo partner “Europe za građane”, svijeće i vijenci uz obilježavanje prvog dana srpske agresije na Dubrovnik

Ključeve novog kombi vozila dubrovački gradonačelnik Mato Franković uručio je ravnateljici Caritasa Dubrovačke biskupije Sanji Šanje. Riječ je o donaciji Grada Dubrovnika, vrijednoj 217.000 kuna.

”Ovu donaciju, kojom Grad Dubrovnik donira jedno vozilo Caritasu za potrebe njihovog redovnog rada, smo dogovorili puno ranije i sa zadovoljstvom mogu reći da smo je priveli kraju. Nadam se da će dugo godina služiti Caritasu, za kojeg vjerujem da će nastaviti i ubuduće pomagati svima onima koji su u potrebi, kako su to radili i do sada”, rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuo je i kako je suradnja Grada Dubrovnika i Caritasa jako dobra, što se posebno bitnim pokazalo u ovoj krizi, za vrijeme ‘lock downa’.

Ravnateljica Caritasa Dubrovačke biskupije Sanja Šanje zahvalila je Gradu na donaciji i na podršci u provedbi programa i projekata te naglasila kako će novo vozilo za potrebe rada ove organizacije koristiti i svim njihovim korisnicima.

Održan je prvi online partnerski sastanak povodom početka provedbe projekta „Comuni senza frontiere“ u sklopu programa ´Europa za građane´.

„Europa za građane“ je program Unije koji potiče suradnju europskih zemalja u područjima vezanima za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo. Svrha Programa jest potaknuti građane/ke Europe na promišljanje zajedničkih vrijednosti poput mira, slobode, ravnopravnosti, pravednosti, solidarnosti i prakticiranje demokratske političke kulture kroz građansku participaciju, volontiranje, međukulturalni dijalog i međusektorsku suradnju.

Glavni cilj projekta „Comuni senza frontiere“ je doprinijeti razumijevanju Unije, njezine povijesti i raznolikosti, poticati europsko građanstvo i poboljšati uvjete za građansko i demokratsko sudjelovanje na razini Unije.                                                                                                                                        

Glavne projektne aktivnosti usmjerene su na uključivanje većeg broj građana u raspravu o budućnosti Europe. Građani će sudjelovati u razgovorima o vrijednostima EU-a dijeleći svoje kulturno i socijalno nasljeđe.

U sklopu projekta planirana je organizacija velikog finalnog događaja u gradu Granze, Italija u svibnju 2021. godine. Na navedenom događaju sudjelovat će svi dionici direktno uključeni u provedbu projektnih aktivnosti tijekom kojeg će se predstaviti rezultati projekta, razmijeniti mišljenja i iskustva na temu razumijevanja Unije te poboljšanja uvjeta za građansko i demokratsko sudjelovanje u politikama Unije. Sastanak će paralelno s europskim igrama i sportskim aktivnostima uključivati ​​radionice i koncerte u zajednici s ciljem osnaživanja europskog identiteta i pripadnosti Europskoj uniji.

Nositelj projekta je Općina Granze iz Italije, dok su ostali partneri Grad Aljmaš iz Mađarske, Grad Seini iz Rumunjske, Grad Nowe Warpno iz Republike Poljske te Pokrajina Padova iz Italije.  Grad Dubrovnik jedini je hrvatski partner na projektu. Projekt sufinanciran od strane Europske komisije trajat će 19 mjeseci.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na groblju Boninovo te u podnožju križa na Srđu u znak sjećanja i zahvale  svima onima koji su u Domovinskom ratu položili svoje živote za slobodnu Hrvatsku, na dan kada se prisjećamo početka napada na Dubrovnik, 1. listopada 1991. godine.

U ime Grada Dubrovnika svijeće i vijence položili su gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, u društvu državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova RH Frana Matušića te pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića.

Molitvu na Srđu predvodio je katedralni župnik don Marin Lučić, a u prigodnom programu sudjelovali su i učenici OŠ Ivana Gundulića.

”Tog je dana Dubrovnik napadnut s kopna, mora i iz zraka od strane srpsko-crnogorskih snaga s ciljem posezanja za Dubrovnikom i stvaranja ”velike Srbije”. Prisjećajući ih se izražavamo i trajnu zahvalnost svima koji su branili Grad i svima koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, u slobodnom Dubrovniku. Posebno se prisjećamo naših najmlađih, djece Dubrovnika koja su izgubila svoje živote i to je najveći teret i najveća žrtva koju je Dubrovnik podnio kako bi danas bio slobodan. Nažalost, ni nakon ovoliko godina, iako smo primili ispriku s crnogorske strane, još uvijek nismo primili ispriku sa srpske strane, posebno sa strane Trebinja, od kud je najveći dio operacija išao prema Dubrovniku. I dalje ćemo tražiti ispriku, ne zato što želimo da netko prizna svoj zločin nego zbog činjenice da treba krenuti dalje u budućnost i zbog činjenice da Dubrovnik mora nastaviti pronositi mir, kao što je to radio i u svojoj prošlosti, a kao zalog budućnosti i neponavljanju takvih zločina”, kazao je gradonačelnik Mato Franković u ovoj prigodi.


Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]