31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Camino Dubrovnik-Međugorje, nagrađeni najbolji učenici, odobrena sredstva za pomoćnike u...

AKTIVNOSTI GRADA: Camino Dubrovnik-Međugorje, nagrađeni najbolji učenici, odobrena sredstva za pomoćnike u nastavi, Stradun blago europske filmske kulture

Stradun službeno proglašen Blagom europske filmske kulture

Stradun je i službeno proglašen dijelom Blaga europske filmske kulture. Tim je povodom u Luži u četvrtak održana prigodna svečanost kojoj su nazočili gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, ravnatelj ustanove u kulturi Kinematografi Dubrovnik Nikša Konsuo te član Europske filmske akademije, ugledni hrvatski filmski producent Boris T. Matić, koji je i službeno u Dubrovnik donio ploču te je ona postavljena u prostoru Luže.

Naime,  Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) još je u rujnu prošle godine objavio da Europska filmska akademija pokreće novi odjel za baštinu te kako se tom prigodom 22 nova mjesta dodaju na popis “Blaga europske filmske kulture”, a među njima je i dubrovački Stradun, čime se na tom popisu našlo ukupno 41 mjesto.

Gradonačelnik Mato Franković u svom se obraćanju zahvalio Akademiji na ovom „velikom i sjajnom priznanju“ dodavši da ono i obvezuje. –„Dubrovnik ne može niti želi biti Hollywood, on želi ostati ono što je uvijek bio, tako jednostavan, tako lijep, prihvatljiv i privlačan svima, ali uvijek samo Dubrovnik“. Izrazio je i zadovoljstvo što se u Dubrovniku posljednjih godina intenzivira filmska industrija, jer doprinosi razvijanju novih djelatnosti i zanimanja te pomaže „razbijanju“ slike dubrovačkog gospodarstva kao monokulturnog. Poručio je kako je želja ove gradske uprave dalje razvijati Dubrovnik kao filmski studio na otvorenom, a prisjetio se i kako su strane produkcije posjećivale naš grad čak i u vrijeme pandemije, izdvojivši film „The Unbearable Weight of Massive Talent“ s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi.

S Blagom europske filmske kulture, Europska filmska akademija slavi mjesta koja su prepoznata kao simboli europskog filma, mjesta od povijesne vrijednosti koja treba održavati i zaštititi ne samo sada nego i za generacije koje slijede.

U svojoj stogodišnjoj filmskoj povijesti, dubrovačke ulice, zidine i palače bile su inspiracija brojnim filmskim umjetnicima. Jedinstvena očuvanost arhitektonskog sklada Dubrovnika, a posebno njegove glavne ulice Straduna omogućuje raznovrsnost filmskog izričaja.

NAGRAĐENA 103 UČENIKA I 24 MENTORA Uručena prva priznanja i nagrade Grada Dubrovnika učenicima i studentima ukupne vrijednosti 14 tisuća eura

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uručio je danas nagrade i priznanja učenicima osnovnih i srednjih škola s područja Grada Dubrovnika za postignuti uspjeh na državnim natjecanjima, odnosno za osvajanje jednog od prva tri mjesta.

Nagrade i priznanja za samostalne i skupne uspjehe na državnim natjecanjima i smotrama primilo je 103 učenika i 24 mentora, a ukupni nagradni fond koji će se isplatiti na osobne račune, odnosno račune škola iznosi 14.150 eura.

Gradonačelnik Mato Franković uputio je čestitke svima nagrađenima naglasivši da su priznanja i nagrade zaslužili učenjem, radom i iznimnim zalaganjem. –„Vaš uspjeh učvršćuje naše uvjerenje da dubrovačka izvrsnost ima budućnost baš kao što je imala prošlost, toliko impresivnu da je i danas izučavamo, učimo od nje i divimo se postignućima naših predaka. Jer znanje je nešto što vam nitko nikada neće moći oduzeti i svakako nešto što će vas sutra činiti jedinstvenima i biti vaša najveća valuta za profesionalni, društveni i osobni razvoj“, rekao je gradonačelnik. Izrazio je nadu da će ove nagrade koje Grad Dubrovnik uručuje prvi put poslužiti kao poticaj i drugim učenicama i učenicima da se rad i trud isplate.

Dodjeli nagrada nazočili su zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić sa suradnicima i pročelnica Upravnog odjela odjel za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo. Glazbenim izvedbama događaj su uveličali učenice i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

Podsjetimo, Pravilnik o nagrađivanju učenika i studenata Grada Dubrovnika donesen je u srpnju ove godine, a pratilo ga je provođenje prvog javnog poziva u trajanju od mjeseca dana. Pravilnikom je predviđeno nagrađivanje učenika i njihovih mentora, a uključuje isplatu novčanih nagrada i dodjelu priznanja. Pisano priznanje dodjeljuje se svakom učeniku bez obzira je li na državnom natjecanju nastupio kao pojedinac ili član grupe.

Novčana nagrada za pojedinačni rezultat isplaćuje se na osobne račune učenicima i njihovim mentorima ostvaren na državnom natjecanju ili smotri kao i studentima, dobitnicima rektorove nagrade. Studentima, dobitnicima rektorove nagrade, pripada novčana nagrada u iznosu od 300 eura. Visina novčane nagrade koja se isplaćuje na osobne račune učenicima i njihovim mentorima iznosi 300 eura za prvo, 200 eura za drugo, odnosno 100 eura za treće mjesto, a ukoliko učenik ima više mentora onda se nagrada mentorima dijeli na jednake dijelove. Novčana nagrada za skupni rezultat ostvaren na državnom natjecanju, za postignute rezultate na natjecanjima koje organizira Hrvatski školski sportski savez kao i za postignute rezultate na državnim smotrama na kojima se postignuća učenika ne rangiraju isplatit će se na račun škole; 450 eura za prvo mjesto, a 350 odnosno 250 eura za drugo i treće mjesto, a škola će u dogovoru s učenicima i mentorima koji su ostvarili pravo na novčanu nagradu odlučiti na koji način će utrošiti dodijeljena joj sredstva.

Gradu odobreno 253.912,68 eura bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta pomoćnici u nastavi, satnica u Dubrovniku među najvišim u državi

Nastavak projekta Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika sufinancirat će se bespovratnim sredstvima u iznosu 253.912,68 eura (1.913.105,09 kuna), a temeljem odluke Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske u okviru poziva Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama – faza VI.

Sufinanciranje bespovratnim sredstvima, uz vlastita sredstva, značajno je jer je doprinijelo da se višestrukim povećanjem satnice angažiranim pomoćnicima Grad Dubrovnik nađe u samom državnom vrhu po iznosu cijene satnice za pomoćnike u nastavi. Podsjetimo, iznos satnice povećan je u rujnu ove godine kada je satnica za pomoćnike u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika povećana na 7,70 eura bruto. Prethodno je u listopadu 2022. Grad Dubrovnik, među prvim hrvatskim gradovima, donio odluku o povećanju satnice. Neto satnica za rad pomoćnika u nastavi tada je povećana je s 25 na 35 kuna  (4,65 eura), odnosno na 45 kuna (5,97 eura) bruto.

Program osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i svim osnovnim školama Grada Dubrovnika, a iz godine u godinu prati ga rast broja angažiranih pomoćnika. U ovoj pedagoškoj godini u dubrovačkim osnovnim školama trenutno je angažirano 70 pomoćnika, a u vrtićima 41 pomoćnik, ukupno 111 pomoćnika rade s djecom s teškoćama u razvoju.

Rad pomoćnika u vrtićima u potpunosti se financira iz proračuna Grada Dubrovnika, a rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično se financira iz Europskog socijalnog fonda (za školsku godinu 2023./2024. iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 300 tisuća eura) dok ostatak sredstava osigurava Proračun Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik primljen u Europsku federaciju puteva sv. Jakova

Predsjednik Europske federacije puteva sv. Jakova Ildefonso de la Campa Montenegro uputio je pismo gradonačelniku Matu Frankoviću kojim ga izvještava o primanju Grada Dubrovnika u punopravno članstvo na skupštini Federacije održanoj u Poljskoj.

Tako je projekt Camino Dubrovnik-Međugorje primljen  u europsku mrežu puteva sv. Jakova, a  koji završavaju u od Dubrovnika 3257 kilometara udaljenome španjolskom gradu  Santiago de Composteli.

Glavna skupština Europske federacije Camino ruta (European Federation of Saint James Way), održana je u poljskom gradu Torunu.  Projekt 147 kilometara duge pješačko turističko-hodočasničke staze „Camino Dubrovnik – Međugorje“, koja će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju, na skupštini Federacije prezentirala je zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Camino Dubrovnik-Međugorje projekt je koji se realizira u suradnji Grada Dubrovnika i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj. Dubrovački Camino sadrži šest etapa, a sporazum o suradnji na ovom projektu Grad Dubrovnik potpisao je s općinama Dubrovačko primorje, Ravno, Neum, Čitluk te gradom Čapljina. Namijenjen je hodočasnicima i ostalim zainteresiranim putnicima i turistima. Staza najvećim dijelom prolazi starim putevima koje je stanovništvo ovog područja koristilo kroz povijest, a obiluje brojnim vrijednim prirodnim i baštinskim lokalitetima.

Camino Dubrovnik-Međugorje je samo dan ranije predstavljen i na tematskoj konferenciji u  Europskom parlamentu u Bruxellesu, a na kojoj je bio koordinator projekta u ime Grada Dubrovnika Goran Cvjetinović. Na konferenciji, koju je organizirala hrvatska zastupnica u EP Željana Zovko, prezentirana je hrvatska Camino baština, primjeri dobre prakse te dosadašnja postignuća projekta Camino Hrvatska. Camino Hrvatska sa svojih do sada otvorenih šest etapa, dio je europske mreže puteva sv. Jakova. pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe. Svi putevi za cilj imaju Santiago de Compostelu i njima godišnje po Europi ide preko 1,5 milijuna ljudi. Inače, hodočašće do Santiago de Compostele s današnjih hrvatskih područja počinje još 1203. godine.

Dubrovački Camino trebao bi biti otvoren za posjetitelje u svibnju 2024.godine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA