6.8 C
Dubrovnik
Subota, 29 siječnja, 2022
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Braniteljima uručeni ključevi stanova, projekt Lapadske obale ide dalje

AKTIVNOSTI GRADA: Braniteljima uručeni ključevi stanova, projekt Lapadske obale ide dalje

U proteklom tjednu velika vijest koja je obilježila rad gradske uprave je zasigurno stambeno zbrinjavanje dubrovačkih branitelja kojima je uručeno 65 stanova. Također još jedna velika stvar dogodila se za grad, poništena je privremena mjera kojom je Upravni sud u Splitu zabranio Gradu Dubrovniku izvođenje radova na Lapadskoj obali te se radovi, po Rješenju kojeg je donio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, mogu nastaviti.

Novi javni sanitarni čvorovi dostupni 24 sata dnevno

Gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima održao je sastanak s članovima uprave Čistoće Markom Ivekovićem i Tomislavom Tabakom na temu pripreme projekata za dva nova javna wc-a, od kojih jedan unutar povijesne jezgre, a drugi na Pilama.

Javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 m2. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju Čistoća uzela u najam. Prostor na Pilama uredio bi se u sklopu projekta uređenja površine oko platana, koji podrazumijeva hortikulturno, ali i uređenje okolnog prostora urbanom opremom te čvrsti objekt wc-a.

Čistoća će u narednim tjednima angažirati arhitekta za izradu idejnog rješenja objekta wc-a u povijesnoj jezgri dok će Grad Dubrovnik, s obzirom da je projektna dokumentacija uređenja prostora oko platana na Pilama završena, prijaviti navedeni projekt na prvi otvoreni natječaj za financiranje putem europskih fondova.

Važno je napomenuti kako će oba wc objekta biti otvorena 24 sata dnevno te će korisnicima javnog wc-a biti na raspolaganju i zasebna prostorija za prematanje beba.

Održana konstituirajuća sjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika

Konstituirajuća sjednica novog saziva Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika održala se 28. rujna. Za predsjednicu Povjerenstva jednoglasno je izabrana Antonija Rosahegy Nikolić.

Predstavnici Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo upoznali su članove Povjerenstva s glavnim odrednicama i planom provedbe i praćenja mjera i aktivnosti Strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom Grada Dubrovnika. Podsjećamo da je ove godine Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo novi, treći po redu, strateški dokument kojim Grad Dubrovnik iskazuje snažno opredjeljenje za sveobuhvatnu skrb za osobe s invaliditetom.

U nastavku sjednice članovi Povjerenstva za osobe s invaliditetom istakli su probleme s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom, a koji se najvećim dijelom odnose na promet. Istakli su nedostatak zvučnih semafora na brojnim prijelazima na gradskom području, čime je ugrožena sigurnost u prometu slijepih i slabovidnih osoba. Također ističu nepostojanje zvučnih najava postaja u javnom gradskom prometu te upozoravaju na čestu nedostupnost i zlouporabe parkirališnih mjesta rezerviranih za osobe s invaliditetom i znaka pristupačnosti. Članovi Povjerenstva upoznati su s osnivanjem Radnog tijela za izradu prijedloga projektnog zadatka za osnivanje Centra za pružanje usluga u zajednici.

Istaknuti su i primjeri dobre prakse skrbi o osobama s invaliditetom poput projekta “Mi možemo!” Gradskog društva Crvenog križa te gradski projekt postavljanja i održavanja dizala za osobe s invaliditetom na dubrovačkim plažama. 

Hrvatskim braniteljima uručeni ključevi stanova u Mokošici

Svečano uručenje ključeva 65 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, održano je danas u Novoj Mokošici, na adresi Od Izvora br. 67-73. Ključeve stanova uručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz prisutnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića.

Grad Dubrovnik aktivno se uključio u ovaj projekt Ministarstva hrvatskih branitelja za stambeno zbrinjavanje branitelja – stradalnika Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika. Uz to što je darovao zemljište na kojem su izgrađene zgrade, snosio troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa ujedno je i dodatno financijski stimulirao izgradnju s iznosom nešto većim od 10 milijuna kuna.

Velika pobjeda Grada! Odlukom Visokog upravnog suda projekt Lapadske obale ide dalje

Poništena je privremena mjera kojom je Upravni sud u Splitu zabranio Gradu Dubrovniku izvođenje radova na Lapadskoj obali te se radovi, po Rješenju kojeg je donio Visoki upravni sud Republike Hrvatske, mogu nastaviti.

Kako se obrazlaže u navedenom Rješenju, za ranije donesenu privremenu mjeru u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisane pretpostavke.

Naime, Vrhovni sud ne prihvaća ocjenu prvostupanjskog suda budući se privremena mjera izdaje u situaciji kada je stranka učinila vjerojatnim nastanak teške i nepopravljive štete te mora biti u vezi s  upravnim aktom čija je ocjena zakonitosti predmet upravnog spora, a što u ovom predmetu nije slučaj. Nadalje navode kako je osporenom privremenom mjerom faktički obustavljeno izvršenje građevinske dozvole kojom je zainteresiranoj osobi dozvoljena rekonstrukcija, proširene gradske prometnice, Lapadske obale, 3. i 4. faza, građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava.

Takva privremena mjera sadržajno predstavlja rješenje o odgodnom učinku tužbe, kako je propisano odredbom članka 26. Zakona o upravnim sporovima. Međutim, kako je navedeno u Rješenju, u konkretnom slučaju niti za izdavanje ovakvog rješenja ne postoje zakonom propisane pretpostavke.

Podsjetimo, u svibnju ove godine zaustavljeni su radovi na Lapadskoj obali temeljem odluke Upravnog suda u Splitu, nakon tužbe koju je protiv Grada Dubrovnika podnijela tvrtka ‘Laguna trade’. Grad Dubrovnik uložio je žalbu na takvo rješenje, koje je u konačnici poništeno te se radovi na najvećem infrastrukturnom projektu Grada Dubrovnika nastavljaju. Grad Dubrovnik je još jednom na ovaj način zaštitio javni interes.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

[td_block_7 limit="1" custom_title="Komentar tjedna by Lidija Crnčević" header_color="#4bbc16" category_id="79"][td_block_7 limit="1" header_color="#3e4095" custom_title="Put oko Svijeta" category_id="78"][td_block_7 limit="1" custom_title="Slatki život Alise Nenadić" header_color="#dd9933" category_id="80"]